web analytics

2020 Bitti, ya 2021? Neler Yapmak Gerek, Direct Booking Önem Kazanıyor

2020 Bitti, ya 2021? Neler Yapmak Gerek, Direct Booking Önem Kazanıyor

Turizm’de 2020 yılını geride bıraktık. Tüm dünyayı kasıp kavuran COVIT salgını, sıcak yaz günlerinde hızını biraz kaybetse de,beklenen ikinci dalga eylül’de başlangıç yaptı.Önceleri biraz daha yumuşak önlemler yerini artık cezaya,herkesin uyması gereken önlemlere bıraktı.

Antalya’ya Haziran ayında 2 milyondan fazla gelen turist sayısı, ümidimizi arttırsa da geçen yıla göre Temmuz-Ağustos ayında yüzde 86 azalış kaydederek 5 milyon 440 bin olarak gerçekleşti.Antalya’da otellerin büyük kısmı açılmadı ama açık otellerin doluluk oranları da yüzde 15’leri geçmedi. Konuştuğum bazı otel sahipleri salt çalışmayan personellerinin çalışma azmini ve yeteneklerinin kaybolmaması için otellerini açtıklarını söylediler.

Yine görüştüğüm otel yöneticileri 2021 için henüz bir kontenjan anlaşması yapmadıklarını,bu konuda fazla da ümitli olmadıklarını ilettiler. Otellere düşen görev, bundan böyle otellerinin doldurulmasında kendilerinin rol üstlenmeleridir.

Amerika ve Londra kaynaklı iki virtual event’e katılan uluslararası otel zincirleri ve bazı orta ölçekli otellerin yönetici ve CEO ‘ları nı dinledim,online olarak konuşmacılara sorular yönelttim. Pandemi dolayısıyle bizlerle benzer sorunları yaşamalarına karşın,otellerinin doluluk oranlarında yüzde 30-35 lik oranları yakalamışlar. Özellikle, direkt booking üzerinden çok rezervasyon yanında, otellerine gelen direkt rezervasyon taleplerinde de önemli aşamalar kaydetmişler. Booking.com ve Expedia gibi tanınmış ve kapasiteli online rezervasyon kanallarından garantili rezervasyonlar aldıklarını belirttiler.Bizler de bu kanallara yönelerek ve uygun fiyatlar vererek uluslararası online booking sistemlerinden garantili misafirleri otellerimize kazandırabiliriz.Bunları yaparken,oteller olarak free transfer sağlayarak misafirlerin önceliğini kazanabiliriz.

2021 sonuna doğru dünya’da turizmin tekrardan eski hızına kavuşacağı hususunda hemfikir tüm konuşmacılar,ancak pandemi nedeniyle alınan hijyen ve güvenlik gibi konuların daha güçlenerek devam etmesi gerektiğini yineliyorlar. Bu açıdan bakarak, otelleri ile profesyonel firmalar arasında hijyen,temizlik ve güvenlik gibi sürdürülmesi gereken önlemler için anlaşmalar yapıyorlar. Bizim otellerimizin de bu önlemleri gelecek yıl için de devam ettirmeleri,profesyonel şirketlerle sözleşmeler yaparak misafir güvenliğini ön planda tutmaları gerekir.Otellerin misafirler tarafından en çok kullanılan bölümleri günde 4 kez kurallar gereği temizlendiğini, odaların sürekli bakım ve kontrol altında tutulduğunu, personelin yüz maskeleri takmak zorunda olduklarını öğrendim. Bunlar belki hepimizin bildiği şeyler gibi görünse de uluslararası zincir oteller yanında orta ölçekli otellerin de aynı önlemleri sürdürmesi çok önemli. Otel misafirleri, giriş yapmadan önce otelleri arayarak pandemi konusunda alınan önlemleri soruyorlar, yani misafir kalitesi giderek yükseliyor

Londra otellerinde direct booking ile gelen misafir oranının yüzde 130 artış gösterdiğini,özellikle büyük ve tanınan,güvenilir online rezervasyon kanallarından gelen rezervasyonların bu oranı sağladığı da önemli bir husustu. İptal ücretleri ve kırılgan yani kesin olmayan rezervasyonlarda, ödemelerin otellere yapıldığı ve bir sorun  olup olmadığı da sorduğum sorular arasındaydı.

2021 yılı için turizm bakanlığının otellere maddi desteği çok önemlidir. Otel fiyatlarının fazla artmaması için bakanlığın destek paketlerini devreye sokması gerekir. Pazarlama konularında eksikleri olan oteller kendilerini geliştirmeli ve direkt booking ile rezervasyon sistemlerine yönelmelidirler. Personel eğitimi,kaliteli yöneticilerin özellikle uluslararası turizm pazarlaması konularında eğitimli olmaları çok önemlidir.Kişisel tahminim, 2021 yılında ülkemize yüzde 30 daha fazla turist geleceği,2022 yılında ise pandeminin etkisini yitirmekle beraber YENİ NORMAL’ın bütün dünyada sürdürülerek devam edeceği yönündedir.