web analytics

Efes Kongre Merkezi çürümeye terk edildi

Efes Kongre Merkezi çürümeye terk edildi

Avrupa’nın 3’üncü, Türkiye ve Doğu Akdeniz’in en büyüğü olan Aydın’daki Efes Kongre Merkezi çürümeye terk edildi. Yaklaşık 7 yıl önce 500 milyon liraya mal olan Efes Kongre Merkezi’nden alacaklarını tahsil etmek isteyenler haciz yoluyla dev jeneratörleri söküp aldı.  Sırada klimalar, ses sistemleri ve güvenlik kameraları var.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yapımı 7 yıl süren, 500 milyon liraya mal olan, 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Efes Kongre Merkezi çürümeye bırakıldı.

Alacaklıların icra yoluyla jeneratörleri söküp götürmesinden sonra, klima, ses düzeni ve güvenlik kamera sisteminin de sökülmesi için işlemlerin başlatıldığı öğrenildi.

Yüzde 43 ile büyük hissedarı Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) maddi sıkıntı içinde olması, yüzde 33’lük oranıyla ikinci büyük ortak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da yönetiminden çekilmesiyle Kongre Merkezi kaderine terk edildi.

Projenin büyük borçlarla olağan dışında bir maliyetle oluşturulduğunu söyleyen TÜRSAB Hukuk Müşaviri İlker Ünsever, TÜRSAB’ın içinde bulunduğu maddi sıkıntının kaynağının Efes Kongre Merkezi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

* Projeyi o zamanki yönetim çok pahalı yaptı.  Ama bu işi tahrik ve teşvik eden o dönemin bakanlığı da yönetimin içindeydi. Bu projenin içinde ve ortağı oldular.

* Bundan iki yıl önce Turizm Bakanlığı yöneticileri yönetim kurulundan istifa etti ve Turizm Bakanlığı burasıyla ilgi ve ilişkisini kesti. Yönetim kurulu üyelerinin borçlardan sorumlu olma tehlikesini göze alamadıkları için kaçtılar.

* TÜRSAB geçmiş dönemden kalan büyük bölümü kongre merkezi kaynaklı borçlarla boğuşurken, kongre merkezine kaynak aktarma durumunda olamadı. Bakanlığın çekilmesi kongre merkezinin çöküşünü hızlandırdı.

Bakanlığı fiilen çekilmesinden sonra kongre merkezinin geleceğini şekillendirmek için arayışlara girdiklerini söyleyen Ünsever, sözlerine şöyle devam etti;

* TÜRSAB Başkanımız Firuz Bağlıkaya, Aydın Valisi, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kuşadası Belediye Başkanı ile görüştü.

* Her üçü de bu görüşmelerde olumlu bir çizgide olduklarını söyledi. Ancak aylardır arayan soran yok. Teklifte öneride bulunan olmadı.

* İki seçenek var, Turizm Bakanlığının ortak olduğu bu yatırıma sermaye artırımıyla belediyeler veya Valilik ortak olacak, yönetimde hakim olacaklar.

* Türk turizmi ve Kuşadası için önemli bu yapıyı hayata geçirecekler, ya da maalesef herkesin borçları büyüyecek, orada da bir bina cesedi oluşacak

TÜRSAB Hukuk Müşaviri İlker Ünsever fedakarlık yapmaya hazır olduklarını belirterek şöyle konuştu:

* Geldiğimiz noktada işletme için tekrar sermaye gereken bir durum var. Borçlar var, ve tabii ki kullanılmamış bir tesis olmasına karşın bakım onarım yatırımı da gerekiyor.

* Biz TÜRSAB olarak borçların ödenmesi karşılığında bir çok fedakarlıkta bulunmaya hazır olduğumuzu tüm taraflara bildirdik.

* Bundan sonrası içinde çözüme yönelik bir kapı açılması gerekiyor” diyerek Kültür ve Turizm Bakanlığının dev yatırıma sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Ünsever, Kuşadası Ticaret Odası’da “Kongre Turizminin Merkezi Kuşadası Olsun” sloganı ile hem kampanya, hem de soruna çözüm bulunması için girişimler başlattı.

Kurulduğunda Türk turizmine büyük katkı sağlayacağı, bölge turizmini de şahlandıracağı belirtilen projenin geldiği nokta turizmcilerin de tepkisine neden oldu. Bölgedeki turizmciler büyük hissedarlar  TÜRSAB ile Turizm Bakanlığının bir araya gelerek soruna çözüm bulmasını, dev yatırımın tekrar ayağa kaldırılmasını istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm adına sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.(Sözcü)