web analytics

Did you know?

Did you know?

Kültür turizmi yayıncılığı alanındaki öncü çalışmalarıyla tanınan profesyonel turist rehberi ve seyahat yazarı Şerif Yenen, dijital yayıncılıkta da yeni çalışmalarıyla dikkat çekiyor. “Bir Türk’ün yazmış olduğu ilk kültürel rehber kitap” olan, “Turkish Odyssey”in yeni versiyon çalışmalarını tamamlayan ve baskı aşamasına getiren Yenen, bir yandan da dijital mecralardaki yayınlarına her gün bir yenisini ekliyor. En son “Did you know?” (Bunları biliyor muydunuz?) isimli video serisine başlayan Yenen, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasından seçmeleri kısa, öz bilgilerle ve zengin görsellerle tanıtıyor.

KÜLTÜREL MİRAS KİTABI

Şerif Yenen, Türkçe adı “Anadolu Destanı” olan, İngilizce dilinde yazdığı “Turkish Odyssey” kitabı, 1997 yılında ilk defa yayımlamasının peşi sıra İtalyanca, Almanca ve Türkçe’ye çevrilip basıldığını hatırlatıyor. Özellikle İngilizce versiyonunun her bir baskıda en az 5 bin adet olmak üzere altı baskı yaptığını anlatan Yenen, birçok övgü alan ve onlarca okulda ders kitabı olan bu eserinin yıllardan beri tükendiğini, sadece ikinci el bulunabilir duruma geldiğini ifade ediyor. “Bazı turizm okullarında kitabın baskısı kalmadığı için fotokopilerden ders yapıyorlardı” diyen Yenen, yoğun turizm koşuşturması nedeniyle kitabı güncellemeye vakit ayıramadığını kaydediyor. Pandemiyle başlayan eve kapanma sürecinde kitabı güncelleme fırsatı yakalayan Yenen, şöyle konuşuyor: “Geçen yıl mart ayından bu yana üzerinde çalıştığım yeni versiyonda, epey güncelleme ve ekleme yaptım. Önceki baskıda olmayan coğrafi bölgelere yer verdim. Kapsam o kadar genişledi ki hem bir rehber kitap, hem de kültürel miras kitabı oldu.” Anadolu Destanı, önümüzdeki günlerde yeni yüzüyle önce Türkçe yayınlanacak; İngilizce’ye çeviri işleri devam ediyor.⠀

profesyonel turist rehberi ve seyahat yazarı Şerif Yenen

GEZİ KİTAPLARI SERİSİ

Şerif Yenen “Quick Guide” markasının da yazarı ve yaratıcısı. Yenen, yaklaşık on yıl önce çıkardığı ve her yıl yeni baskılarını yaptığı “Quick Guide İstanbul” kitabının gördüğü ilgi üzerine, bu yeni seri kitapçıkları yaptığını açıklıyor.  “İstanbul”, “Kültür” ve “Türkiye” serilerini İngilizce olarak yayınlayan Yenen, bunların müze, anıt ve kültürel değerlerimizin kitapçıkları olduğunu ve pek çok illüstrasyon, plan, fotoğraf ile yoğunlaştırılmış ve basitleştirilmiş bilgiyle üretildiklerini bildiriyor. Yenen şu bilgileri veriyor: “30 yılı aşkın süredir icra ettiğim rehberlik mesleğinden elde ettiğim deneyimler, çağımızın gezginlerinin neye ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Ben de bu ihtiyaçlara hitap eden yayınlar gerçekleştirdim. Şimdiye kadar üretilmiş yaklaşık 25 kitapçıktan oluşan bu seri, yeni başlıklarla büyümeye devam edecek.”

Quick Guide serisi, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ile işbirliği içinde, İstanbul’un önde gelen otelleri başta olmak üzere binlerce otelin odalarında ve resepsiyonlarında yerlerini almış durumda. Öte yandan serinin https://quickguides.info/ adresinde internetten de yayını yapılırken, ticari amaçla kullanılmamak şartıyla kendi bilgisayarınıza ücretsiz indirmeniz de mümkün.

VİDEOLARDA ŞERİF YENEN

Turizme başladığından bu yana teknoloji geliştikçe ilk kullananlardan olan Şerif Yenen, yıllardır birlikte çalıştığı çekirdek ekibiyle hızlı aksiyon almayı başarıyor. Pandemide bunun faydalarını gördüklerini belirten Yenen, hem sosyal medyadaki etkinliğini arttırdığını hem de ‘online geziler’ gerçekleştirmeye başladığını kaydediyor. Youtube kanalını açtığından bu yana birçok seri yayın yapan Yenen’in, “Bir insan, bir mekan, bir lezzet” videoları da bu dönemde çok ilgi görüyor. Videolarında ünlü bir kişiyle, tarihi bir mekanı ziyaret eden Yenen, bulunduğu yerin en ünlü lezzetini de birlikte tanıtıyor. Bu arada Yenen, “Quick Guide” serisini de Youtube’a taşımış durumda.

Son günlerde ise “Did you know?” (Bunu biliyor muydunuz?) video serisine başlayan Yenen, yıllardan beri ülkemizle ilgili bilinmeyen veya az bilinen, ancak duyanları şaşırtan bilgileri derliyor. İşte şimdi bunların da kısa, öz bilgilerden oluşan ve görsellerle desteklenen video kliplerini yapmaya başladı. Türkçe ve İngilizce yapılan bu videolar sadece bir dakika sürüyor ve kültür ve seyahatseverler için ön bilgi niteliğinde. Toplamda yüz taneden fazla klipten oluşacak bu videolarla ülkemizin yurtdışında tanıtımına büyük katkısı olacağı kesin.

SANAL GEZİLER VE ONLINE SUNUMLAR

Şerif Yenen, ayrıca Zoom veya benzer programlar üzerinden yoğun bir takvimle gerçekleştirdiği özel ve kurumsal sanal gezilerine ve online sunumlarına devam ederken, sosyal medyadaki takipçi sayısı da her geçen gün artıyor. Yenen, “Sanal seminerlere başlamamda sosyal medyada yaptığım yayınlar oldukça etkili oldu. 40 bine yakın takipçisi olan Instagram hesabım üzerinden gerçekleştirdiğim canlı “Göbekli Tepe” seminerler dizisinin çok ilgi görmesi üzerine, YouTube’a aktarıp bu seminerlerin kalıcı olmasını sağladım; izlenme oranının onbinlerce olması, aldığımız yüzlerce harika yorum bizleri çok motive etti. Bu motivasyonla ekip olarak çalışmaya devam ediyoruz.

İSTANBUL FİLMİ

İstanbul ve Türk kültürü üzerine İngilizce bir seyahat belgeseli olan meslektaşı Saadet Özen’le birlikte yaptığı “Istanbul Unveiled” filminin de turizm yayıncılığı alanında ilklerden olduğunu vurgulayan Şerif Yenen,  Amerika, Avrupa hatta Moğolistan’dan bile davet alıp gösterime gittiklerini aktarıyor. Sekiz uluslararası ödüle sahip “Istanbul Unveiled” filminin her gösteriminin Türkiye’nin tarihini, kültürünü ve turizm olanaklarını anlatma fırsatı doğurduğunun altını çizen Yenen, şu günlerde bu filmi uluslararası film ve dizi izleme platformlarında yayınlatmak üzere çalışma yapıyor. Yenen, “Keşke projemize Turizm Bakanlığı, İstanbul Belediyesi veya Turizm Geliştirme Ajansı gibi bir kurum sahip çıksa, projemizi milyonlara ulaştırma fırsatı yakalayabilsek” diye dileğini de dile getiriyor.