Bodrum , tarihi ve kültürel açıdan geniş potansiyele sahip olmasına karşın, üç aya sıkışmış bir turizm sezonuna sahip. Bu durumu değiştirmek isteyen Belediye Başkanı Ahmet Aras, kışın yapılabilecek etkinliklerin yanısıra, sanatsal faaliyetleri de hızlandırarak turizm sezonunu 12 aya yaymayı hedefliyor.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, mevcut durumu ve geleceğe ilişkin hedeflerini anlattı. Başkan Aras, pandemi öncesi Bodrum’a 1 milyon turistin geldiğini pandemiyle birlikte sayının 250 bine düştüğünü söyledi. Bodrum’un yerli-yabancı 2.5 milyon turisti ağırlayabilecek kapasiteye sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Aras bu konuda şunları söyledi: “Bodrum kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Burada turizmin üç aya sıkışmasını içime sindiremiyorum. Bodrum’a baktığımızda Turgut Reis, Yalıkavak ve Gümüşlük’ün her köşesinde tarihi kalıntılar, önemli kültürel hazineler olduğunu görüyoruz. Bunların her biri turizm için başlı başına bir değer. Biz de bu değerleri öne çıkararak turizmi 12 aya yaymayı planlıyoruz.”
Yedi yıllık turizm ve restoran işletmeciliğinden dolayı turizm sektörüne yabancı olmadığını belirten Aras şöyle konuştu: “Deniz, kum, güneş üçlemesine takılan turizmi çeşitlendirmek istiyoruz. Günümüzde turizm artık bir kültür alışverişi haline geldi. İnsanlar kültürlerarası alışveriş yapıp, yeni yerler, yeni tatlar ve yeni deneyimleri keşfetmek istiyor. Bu yüzden turizmi sadece yaz tatilinden ibaret göremeyiz. Çok iyi bir iklime sahip olan Bodrum’u kışın da yaşanacak canlı bir yer haline getirmek amacıyla çeşitli etkinlikler yapacağız. Hipokrat’ın doğduğu bu topraklar fauna ve flora açısından son derece zengin. Dağlarımız ilaç olarak kullanılan otlarla dolu. Gastronomi, sağlık, spor ve özellikle son dönemde tarım çok önem kazandığı için agro ve ekoturizme ağırlık vereceğiz. Cevat Şakir Kabaağaçlı ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi değerlerin Bodrum’da ciddi izleri var. Kültür-sanat alanında da birçok atölye ve aktivitelerimiz var. Sanatın girdiği yerde vahşet, şiddet olmaz. Kültür ve sanat turizmine ağırlık verip, hem sezonu uzatacağız hem de hak ettiğimiz ziyaretçi sayılarına ulaşacağız.”
Halikarnas Balıkçısı için UNESCO’ya başvuracak
Bodrum’un kendine özgü turizm ürünü Mavi Yolculuk’un öncüsü ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın anısını canlı tutmak isteriklerini dile getiren Başkan Aras bu konuda şu bilgiyi verdi: “Bodrum’a özgü Mavi Turu, Halikarnas Balıkçısı başlatıp dünyaya tanıttı. Biz de Kabaağaçlı’nın 2023 yılındaki 50. ölüm yıldönümünde O’nun dünyada anılması için UNESCO’ya başvurup 2023’ü ‘Halikarnas Balıkçısı’ yılı ilan etmesini teklif edeceğiz. Halikarnas Balıkçısı için bu yıl da önemli etkinlikler düzenliyoruz. Dünyaca ünlü yazarlar Zülfü Livaneli’nin davetlisi olarak Bodrum a geliyorlar. Burada Akdeniz edebiyat günleri düzenleyip, resim sergileri, söyleşiler ve şiirlerle Halikarnas Balıkçısı’nın anısını canlı tutarak O’nu yâd edeceğiz.”
Başkan Aras, Pi Arte TV’nin kurucusu Mahir Mircan’ın Bodrum’un son zamanlarda yüksek fiyatlarla gündeme geldiğini buna ne diyeceksiniz? Sorusunu özetle şöyle yanıtladı: “Bodrum’da geceliği 3 bin dolar bazı yerler var. Buraların yeme-içme fiyatları o segmente göredir. Her fiyat kendi segmentine ve müşterinin beklentilerine göredir. Bodrum’un her keseye hitap ettiğini söylüyorum. Bu segmentleri dikkate almadan fiyatlardan şikayet etmek doğru değil. Bodrum’a gelen her turistin tabii ki daha fazla para harcamasını istiyoruz. Bodrum, dünyanın her yerinden insanların geldiği önemli bir destinasyon. Gelip, yiyip-içsinler, alışveriş yapıp farklı bir deneyim yaşasınlar. Artık mesele turisti otele sokmanın çok ötesinde. Önemli olan buradan mutlu olarak ayrılıp, bizi iyi anlatıp bizimle iletişimlerini sürdürmelerini sağlamaktır. Bunu yaptığımızda, sadece Bodrum’u değil, aynı zamanda kültürümüz ve ülkemizin de tanıtımı yapmış oluruz.” Ne yapıp edip, turistlere ‘Bodrum, güler yüzlü, mutlu insanların mekanı’ diye dedirtmemiz lazım.”