web analytics

TÜRSAB Agro Turizm projesini Hatay’da başlattı

TÜRSAB Agro Turizm projesini Hatay’da başlattı

TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı tarafından düzenlenen “Agro Turizm Çalışma Grubu, ilk tanıtım ve inceleme gezisini Hatay’da gerçekleştirdi.

Dünya genelinde hızla büyüyen gastronomi turizmi, Türkiye’de de turizm gelirleri içinde en büyük payı alarak konaklamanın da önünde gelişiyor.

Son yıllarda Türk turizminde yeme içme harcamaları 34 milyar dolarlık toplam gelirler içinde payı 6 milyar doları aşarak yüzde % 20’lere ulaşıyor.

Ülkemizin eşsiz gastronomi değerlerini markalaştırmak ve seyahat acentalarımıza yeni fırsatlar sunmak üzere kurulan TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı, bir süredir üzerinde çalıştığı Agro tarım projesi ile ilk adımını zengin mutfak kültürü olan Hatay’da attı.

5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen geziye TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir, Yönetim Kurulu üyesi Tolga Gencer, Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın ve Hatay BTK başkanı Mehmet Ali Aycıl öncülüğünde toplam 12 acentanın temsilcileri katıldı.

Çok hızlı bir program içerisinde gerçekleşen gezi Arsuz Expo Alanın gezilmesinin ardından Expo alanın asıl ve daha görkemlisi olan Antakya Expo alanının detaylıca tanınması ile sürdü. Burada Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’la da görüşülerek Expo ile ilgili rakamsal bilgiler ve sürdürebilirlik konuları gibi daha detaylı bilgiler alındı.

Sonrasında Olympos’dan daha büyük ve harlı alevleri olan Amonos dağı eteklerindeki Yanantaş görüldü.

İlk gün Samandağ Sahil’inde bulunan Hikmet Dönmez Restoran’da sunulan yöresel örnekleri ile akşam yemeği yendi ve sonrasında ateş yakılarak geleneksel Hidrellez kutlandı. Konaklama yeni bir otel olan Artes Otel’de yapıldı.

Gastronomi İhtisas başkanlığı sekreteri ve Hatay sorumlusu Lemye Şahin’in hazırladığı programın ikinci ve son günü, önce Yayladağı Kadın Kooperatifi ziyaret edildi.

çilek hasadı

Şenköy yöresel peynir işleme tesisinde üretim aşamaları görüldü, hemen sonrasında Çilek hasadı tüm katılımcılar ile gerçekleşti ve kültür mantarı üretme tesisi gezildi.

Yayladağ sınır kapısı ve çok yakınlarda yer alan Suriye şehri Keseb görüldü. 2019 yılında hiçbir ağaç kesilmeden tamamlanan Yayladağı Belediyesi Mustafa Sayın Abagüreşi alanının gezilmesinin ardından zengin yöresel çeşitleri ile tesisin sosyal mekanında öğle yemeği yenildi.

Yemek sonrası Samandağ Koza Kadın Kooperatifinin İpek Evi ziyaret edildi. Doğal boyalarla İpek Boyama işlemlerinin yapılışı görüldü. Burada da yerel bir yemekler atölye çalışması ile birlikte denendi ve tatma şansı yakalandı.

Yağan şiddetli yağmur altında Zeytunlu’da portakal bahçesinde portakal hasadı yapıldı. Sonrasında Samandağ Kadın Kooperatifinin “Gastroköy Projesi” incelendi.

Gece gerçekleşecek dönüş uçağı öncesi Kooperatif’li hanımların hazırlayıp muhteşem manzarası olan Samandağı “Gümüş Cafe”de masaya koydukları neredeyse tüm yöresel örneklerin buluştuğu bir final akşam yemeği yenildi.

TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı ilk projesi, 2 gün gibi kısa bir sürede Hatay’da çok sayıda işletme ile Agro Turizm için program yaparak satışa sunacak seyahat acentalarımıza yepyeni bir ürün paketi oluşturdu.