Şile Belediyesi, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü, Türsab ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Corn Maze Bahçe” projesi kapsamında çocuklar ve gençler başta olmak üzere şehir hayatının olumsuz etkilerine maruz kalan kitlelerin tarım ve doğayla buluşması, boş arazilerin tarım ve turizme kazandırılması hedefleniyor.
Çocuklar tarımla ilgili daha fazla bilgi sahibi olacak, toprağı, bitkileri, hayvanları yakından görebilecek, dokunacak, meyve ve sebzelerin nasıl yetiştiğini, ekmeğin, peynirin nasıl yapıldığını öğrenecekler. İçerisinde mısır bitkisinden dev bir labirentin, oyun ve gezi alanlarının da yer alacağı etkinlik sahasında domates, biber, salatalık, karpuz, kavun, üzüm, böğürtlen, yabanmersini, ayçiçeği, balkabağı, çilek tarlalarının yanı sıra koyun, keçi, tavşan, kaz, ördek gibi hayvanlar da olacak. 28 Mayıs 2022 tarihinde kapılarını açacak ve ürünlerin toplanacağı Kasım ayına kadar ziyaret edilebilecek.
Proje kurucusu Noma Pozitif Ajans Başkanı Sami İşleker projenin amacını özetlerken “Bu örnek proje ile 30 yıldan uzun süredir boş kalan bir toprağı tarım, turizm ve ekonomiye kazandırdık. Metropollerde yaşayan insanları, yeni nesli burada doğayla, bitkiler ve hayvanlarla buluşturacağız. Doğal yaşam etkinlikleri, eğitimler, atölyelerle duyarlı, doğayla barışık, çevre bilincine sahip nesiller gelişecek. Maalesef çileğin, kavunun ağaçta yetiştiğini zanneden çocuklar var, hiç tarla görmemişler ki. Burada tohumdan sebze yetiştirmeyi de teşvik ediyoruz. Ziyaretçilerimize bitki fideleri hediye ederek sorumluluk bilincini geliştirmek, tarıma ilgi ve merak uyandırmak amacındayız. Çocuklarımıza tarımın, doğanın, suyun değerini benimsetmeliyiz. Bir dilim ekmeğin nasıl ortaya çıktığını bilen, değerini de bilir, israf etmez. Toprağa eli değen çocuk doğaya sevgi ve saygı besler.” İfadelerini kullandı.
İşleker “Corn Maze Bahçe, tüm aile üyelerine hep birlikte şehir hayatının gürültü, kalabalık, kirliliğinden, teknolojiden uzaklaşarak doğada güzel bir gün geçirme fırsatı, gençler ve çocukları ekran başından ayırmak için harika bir bahane olacak. Toprağa dokunarak meyve ve sebzeleri tarladan toplama deneyimini yaşarken, dalından kopardığı ürünleri tüketebilecek, arkadaşlarıyla, aileleriyle sosyalleşecekler. Ziyaretçiler içerisinde salıncaklar olan balkabağı, çilek, mısır ve ayçiçeği tarlalarında, korkuluklarla, özel hazırlanan fotoğraf alanlarında rengarenk görüntüler elde edebilecek. Ağaç kabukları, kum, taş, toprak ve çimen zeminde çıplak ayakla yürüyüş yapacakları Detox Yolu adı verilen bir parkur oluşturuldu. İnsanlar burada şehir hayatının gerginliğini atacak, vücutlarındaki elektriği toprağa aktaracaklar. Bu dev panayır, mısır labirenti, yeme-içme alanları, balkabağı, yemek, ekmek workshopları, hobbit evleri, tırmanma duvarı, saman bowling, trambolin, nostaljik çocuk oyun ve gezi parkurları, at ve ATV safari, gençler için müzik grupları ve düzenlenecek özel etkinliklerle her yaştan ziyaretçi için özgün bir deneyim olacak.” Şeklinde sözlerini noktaladı.