Otel yatırımları, bu yıl doluluklarda çeşitli sebeplerle yaşanan gerilemeye rağmen kuvvetli dönüşüne devam ediyor.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, 2022 yılında ve bu yılın ilk 6 ayında otel yatırımlarının, yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği alanlardan biri haline geldiğini belirtti. TÜROB’un, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’ verilerinden hareketle hazırladığı yatırım raporunu açıklayan Eresin, Ocak-Haziran 2023 dönemini kapsayan bu yılın ilk 6 ayında 29 şehirde toplam 23.725 yataklı 131 yeni otel projesinin ‘Yatırım Teşvik Belgesi’ aldığını söyledi. Söz konusu yatırımlar için kullanılacak teşviğin toplam 17 milyar TL tutarında olduğunu ifade eden Eresin, geçen yılın aynı döneminde toplam 14.413 yataklı 75 otel projesi için 7.5 milyar TL’lik teşvik başvurusu yapıldığını hatırlattı.
7 bin yeni istihdam
Eresin, yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 7 bin yeni istihdamın sağlanmasının öngörüldüğünü vurguladı. Eresin ayrıca, bu yılın ilk 6 ayında 82 otel için 6.1 milyar TL’lik yenileme başvurusu yapıldığına da dikkat çekti.
Türkiye’de konaklama sektörünün yatırımcılar açısından her zaman cazip olduğuna işaret eden Eresin, şunları söyledi: “Yatırımlardaki güçlü artış bu durumun göstergesi. Sadece yerli yatırımcılar değil yabancı yatırımcıların da bu cazip sektörde olmak için çaba göstermeleri şaşırtıcı değil. Pandeminin sektörde olumsuz etkileri ve birçok alanda yatırımların ertelendiği bir dönemde dahi yatırımcılar, 2020 ve öncesinde başlattıkları otel yatırımlarını tamamlamak üzere çalışmalarını sürdürmüştü. Bu durum yatırımcıların sektöre yönelik umudunun ve güveninin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Sektörde yapılan yatırımları olumlu değerlendirmekle birlikte, Antalya ve İstanbul gibi turizm merkezlerinin hâlâ en fazla yatırım talebi alan yerler olması çok tercih ettiğimiz bir durum değil. Turizmin sürdürülebilirliği açısından yatırımların tüm Anadolu’ya yayılması gerektiği görüşümüzü sürdürüyoruz ve gerekirse Anadolu’da yapılan yatırımlar için daha da fazla cazibe oluşturan ekstra teşvikler verilmesi gerektiği inancındayız.”
3 yıldızlılar teşvik edilmeli
2023 yılında teşvik belgesi alan oteller içinde kapasite bakımından 25 otelde 10.964 yatak ile 5 yıldızlı otellerin ilk sırada yer aldığını vurgulayan Eresin, “Otel sayısında ise en fazla başvuru 45 proje ile 4 yıldızlı oteller için oldu. Üç yıldızlı projeler 44 otel ile üçüncü sırada. Kapasite açısından 5 yıldızlı tesis yatırımlarının ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Türkiye gibi turizm alanında söz sahibi olan diğer rakip ülkelerde de artan maliyetler ve satış fiyatları göz önüne alınırsa, diğer sınıflara ihtiyaç olduğu da göz ardı edilmemeli. Sözgelimi 3 yıldız otel yatırımları için de teşvikler cazip hale getirilmeli diye düşünüyoruz” diye konuştu.
İstanbul zirvede, Trabzon yeniden ilk 3’ü zorluyor
Öte yandan Ocak-Haziran 2023 döneminde yeni yatırımlarda yine İstanbul zirvede yer alırken, Antalya ikinci oldu. Proje sayısında İstanbul 28 proje ile birinci, Antalya 18 proje ile ikinci Muğla 10 proje ile üçüncü oldu. Karadeniz’de yatırımların yeniden canlandığı gözlemleniyor. Bölgenin en fazla yatırım çeken ili olan Trabzon 8 proje ile dördüncü sırayı alırken Van 7 proje ile beşinci oldu.