2014 yılında İznik, Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınmıştı. Uzun süren hazırlıkların ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 19 Eylül 2022 tarihinde Türkiye adına yalnızca İznik’in kalıcı adaylık dosyasını UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne sundu.
İznik Dosyası, içerik ve format açısından UNESCO tarafından eksiksiz olarak kabul edildi ve adaylık süreci resmen başlatıldı. Dosya, UNESCO’nun danışma organı olan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’ne (ICOMOS) iletildi.
ICOMOS tarafından görevlendirilen Uzman Gabriela Semova Koleva’nın incelemeleri için İznik’e gelmesiyle, İznik Belediyesi Konferans Salonu’nda bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ve İznik Alan Başkanı Doç. Dr. Şehnaz Eraslan Alıcıgüzel gibi birçok yetkili katıldı.
İznik, 2019 yılında başladığı Cittaslow (Sakin Şehir) üyeliği için hazırlıklarını sürdürdü ve bu üyelik 2021 yılında İtalya’da resmi olarak ilan edildi. Cittaslow, küreselleşmenin getirdiği benzer şehir yapısına karşı çıkarak, kentlerin kendi kimliklerini korumalarını ve yerel değerlere sahip çıkmalarını hedefliyor.
Ayrıca, İznik Belediyesi, İznik Çinisi’ni daha da değerli kılmak için Çini Mükemmeliyet Merkezi Projesi’ni hayata geçiriyor. İznik Çinisi, geçmişte birçok önemli yapının süslenmesinde kullanılmış ve 1990’lardan itibaren yeniden canlanmaya başlamıştı. İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, bu merkezin İznik Çinisi’ne değer katacağını belirtti.
İznik Belediyesi ayrıca Abdulvahap Tepesi için bir proje hazırladı ve bu proje onaylandı. Proje kapsamında, Abdulvahap Sancaktari Türbesi ve çevresi için bir dizi düzenleme yapılacak.
Son olarak, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’nın girişimleriyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan alınan söz ile İznik’e bir Arkeoloji Müzesi kazandırıldı. Bu müze, her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.