web analytics

19 Eylül 2024, Perşembe

Türkiye, 2024’te Rekor Turizm Geliri Hedefliyor

Türkiye, 2024’te Rekor Turizm Geliri Hedefliyor

Türkiye’nin turizm sektörü, 2024 yılının ilk yarısında 23,7 milyar dolar gelir elde ederek yeni bir rekora imza attı. Bu dikkat çekici başarı, sektörün küresel zorluklara rağmen güçlü toparlanmasını ve direncini gözler önüne seriyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısında (basın açıklaması), Türkiye’nin küresel turizm pazarındaki yukarı yönlü ivmesini vurgulayan TUİK’in son verileri paylaştı. “Bu yılın ilk altı ayında 23,7 milyar dolarlık rekor turizm geliri elde ettik,” diyen Ersoy, “Bu rekorlar üçüncü ve dördüncü çeyreklerde de devam edecek ve yıl sonu hedefimiz olan 60 milyar doları aşacağız,” şeklinde konuştu.

Ziyaretçi harcamaları da olumlu bir seyir izledi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yabancı ziyaretçilerin kişi başı gecelik harcaması 103 dolardan 109 dolara yükseldi. Genel olarak tüm ziyaretçilerin ortalama günlük harcaması ise 2024 yılının ilk yarısında 98 dolar olarak gerçekleşti ve bu rakam, hükümetin yıl sonu hedefi olan 103 dolarla uyumlu ilerledi. Ortalama konaklama süresi 10,1 gün olarak bildirildi ve bu sürenin yıl sonu hedefi olan 9,7 günün biraz üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

  • bakan 2024-07-31
  • kisi basi gecelik harcama
  • ortalama kalis suresi h1 2024
  • turizm geliri h1 2024
  • turizm tesisleri h1 2024
  • ziyaretci sayisi 2024-07

Turist giriş sayıları da önemli bir artış gösterdi. 2024 yılının ilk çeyreğinde yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %13,9 artarak 26,1 milyona ulaştı. Bu artışta başı çeken ülkeler arasında Rusya, Almanya ve Birleşik Krallık yer aldı. Rusya, 2,7 milyon ziyaretçi ile ilk sırada yer alırken, Almanya 2,5 milyon ziyaretçi ile ikinci sırada, Birleşik Krallık ise 1,8 milyon ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı.

Genel büyümeyi değerlendiren Bakan Ersoy, ziyaretçi sayılarındaki istikrarlı artışın her ay kendini gösterdiğini vurguladı. Avrupa Şampiyonası ve Fransa Yaz Olimpiyatları gibi küresel etkinliklerin etkisiyle Haziran ayında artış hızında bir yavaşlama gözlemlendiğini belirten Ersoy, bu durumun Temmuz ve Ağustos aylarında da devam edeceğini, ancak Eylül itibarıyla rakamların yeniden artışa geçmesini beklediğini söyledi. Ersoy, yıl sonu hedefi olan 60 milyon ziyaretçiyi aşmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Bodrum ve Çeşme gibi popüler destinasyonlarda beklenenin altında kalan doluluk oranlarına da değinen Bakan Ersoy, bu durumun turizm sezonunun kısa olmasından ve yoğun olarak yerli pazara bağımlı kalınmasından kaynaklandığını belirtti. Ersoy, turizm sezonunu 12 aya yayma ve pazarı çeşitlendirme ihtiyacının altını çizdi.

Ersoy, ayrıca Türkiye’nin turizm potansiyelini artırmaya yönelik bir dizi stratejik girişimden de bahsetti. Bu girişimler arasında Ege Turizm Merkezleri ve İzmir ile Bodrum’dan kilit küresel destinasyonlara doğrudan uçuşlar da yer alıyor. Bu projeler, bölgenin cazibesini artırmak ve turizm sezonunu yıl boyunca genişletmek amacıyla tasarlandı.

Bir diğer önemli açıklamada, Ersoy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Mayıs ayında yeniden ibadete açılan Kariye Camii için yeni düzenlemeler getirildiğini duyurdu. 19 Ağustos’tan itibaren camiye turistik ziyaretlerin kişi başı 20 euro olacağını belirten Ersoy, elde edilen gelirin tamamının Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aktarılacağını söyledi.

Son olarak Bakan, Türkiye’deki turizm amaçlı konutları resmileştirme çabalarının devam ettiğini ve 40 binin üzerinde evin turizm amaçlı hizmet verecek şekilde sertifikalandırılmasının planlandığını belirtti.

Bu iddialı planlar ve rekor kıran ilk yarı performansı ile Türkiye, 2024 yılını turizm sektöründe eşi benzeri görülmemiş bir başarı ile kapatmaya hazırlanıyor.