web analytics

19 Eylül 2024, Perşembe

TÜROB ve İŞKUR’dan Yeni Teşvikler

TÜROB ve İŞKUR’dan Yeni Teşvikler

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve İŞKUR, turizm sektöründe istihdamı artırmak ve sürdürülebilir kılmak için yeni teşvik ve düzenlemeler konusunda adımlar atıyor.

TÜROB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı, İŞKUR ve SGK iş birliğiyle Çırağan Palace Hotel Kempinski’de düzenlenen “Çalışma Hayatına Yönelik Mevzuat Denetim ve Teşvikler Bilgilendirme Toplantısı”nda, turizm sektöründe çalışan sayısının Haziran ayında 1,5 milyonu geçerek tarihi bir rekora ulaştığını açıkladı.

Toplantıda konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, turizm sektörünün toplam istihdamdan %9 pay aldığını ve Ağustos ayında bu sayının 1,7 milyonu aşmasını beklediklerini belirtti. Eresin, turizm sektörüne yönelik esnek çalışma modelleri ve diğer mevzuat düzenlemelerinin, özellikle gençler ve kadınlar için daha fazla istihdam sağlanması adına önem taşıdığını ifade etti.

TÜROB ve İŞKUR toplantısında Müberra Eresin konuşurken

Esnek Çalışma Modelleri İhtiyacı

Eresin, mevcut İş Kanunu ve denetimlerdeki yorum farklılıklarının, sektörün özelliklerine uygun esnek çalışma uygulamalarını engellediğini vurguladı. Bu durumun gençler ve kadınlar başta olmak üzere, turizm sektöründe daha fazla istihdamın önüne geçtiğini belirten Eresin, sektör işletmelerinde “kamu-çalışan-işveren” birlikteliğini güçlendirmek için esnek çalışma modelleri, geçici iş ilişkileri, haftalık izin, yıllık izin ve fazla mesai gibi konularda düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

İnsan Faktörünün Önemi ve İŞKUR Desteği

Eresin, turizm sektöründe otomasyon ve dijitalleşmeye rağmen insan faktörünün hâlâ en önemli unsur olduğunu ve istihdam yaratıcı sektörlerin başında geldiğini belirtti. Müşteri memnuniyeti ve sadakatinin çalışan performansı ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çeken Eresin, turizm işletmelerinin 7/24 faaliyetlerini sürdürdüğünü ve bu nedenle insan kaynağı planlamasının önemini vurguladı.

Toplantıya katılan İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı ve SGK temsilcileri, mevcut çalışma hayatı mevzuatı, turizm sektöründe devam eden denetimler ve yeni istihdam teşvikleri hakkında güncel ve ayrıntılı bilgiler verdi. TÜROB Başkanı Eresin, toplantının düzenlenmesinde verdikleri destekten dolayı İŞKUR ve SGK yetkililerine teşekkür etti.

Bu teşvik ve düzenlemelerle, turizm sektöründe daha fazla istihdam sağlanması ve sürdürülebilir bir iş gücü yapısının oluşturulması hedefleniyor.