Dünyada sosyal medya ve alışveriş cep telefonuna indirgedi. Masaüstü bilgisayarların devri sona eriyor. Evi bırakın, işyerinde bile bilgisayarımızı sadece maillerimize bakmak için açıyoruz ki aslında cep telefonumuzdan bile maillerimizi görebiliyoruz.
# Çok değil, bundan 5,6 sene öncesine kadar Turizm sektöründe herkesin gizli ortağı Hürriyet Gazetesi idi. Kazandığımız paranın en az 10 katını gazeteye reklam olarak verirdik. Bugün Hürriyet gazetesinin yerini Google ve Sosyal medya aldı.
# Şirket bazında baktığımız zaman bizler, yani seyahat acentaları sosyal medyayı olabildiğince iyi kullanmaya çalışıyoruz. Ancak olaya Türkiye olarak baktığımızda henüz aynı başarıyı gösteremiyoruz.
# Şöyle bir baktığımızda, dünyada sosyal medya kullanıcıları sayısı 3 milyar 200 milyon kişiye ulaşmış. Facebook, en çok kullanılan sosyal medya platformu olma özelliğini devam ettiriyor. We are Social ve Hootsuite‘in Ocak 2018’de yayınladığı rapora göre dünya nüfusunun yüzde 28.5’inin aktif olarak kullandığı Facebook’un toplam kullanıcı sayısı 2 milyar 167 milyon. En çok kullanılan diğer sosyal medya platformları ve kullanıcı sayıları ise şu şekilde; YouTube 1.5 milyar, Instagram 800 milyon, Tumblr 794 milyon, Twitter 330 milyon. Sosyal medya kullanıcılarının %90’ı seyahat ediyor ve buna sosyal medya üzerinden okuduğu, gördüğü paylaşımlara, resimlere göre karar veriyor.
# Her sene işimiz gereği yurtdışına, egzotik adalara, fuarlara veya kayak merkezlerine gidiyoruz. Hemen her turistik bölgede ÇEK-YOLLA pano fotoğraf makineleri mevcut. Panonun önünde resim çekip kendine mail yollarsın. Böylece turizm ofisleri direkt müşteri datası toplar. Ama şimdi daha da direkt pazarlamaya yönelik promosyonlar var. Eğer o bölgedeki resmini sosyal medyaya yükler ve tag’ler, etiketler, hashtag’lersen bir kahve kuponu kazanırsın. Bir kahvenin maliyeti nedir ki? Bu, yerine göre bir Türk kahvesi olur, T-Shirt, Dondurma olur, Kartpostal, hediyelik eşya hatta ucunda bedava tatil olan bir yarışma olur. Ama bu ufacık jest neler getirir bir bakalım.
– Fotoğrafı çeken kişi aynı sosyal statüye sahip yüzlerce arkadaşına o bölgenin görselini ulaştırır.
– Eğer arkadaşları da bu paylaşımı ve fotoğrafları forward’lar yani kendi arkadaşlarına iletirlerse, katlanarak binlerin onbinlerin paylaşılan görsellere ulaşması demektir.
– Sosyal medyada bir bölgenin etiketlenmesi, tag’lanmasi, etiketlenmesi demek arama motorlarında öne çıkmak demektir.
İşte bu nedenle bugün sosyal medya tüm reklam mecralarının önüne geçmiştir, üstelik maliyeti çok daha ucuz ve direkt arzu ettiğimiz müşteri kitlesine ulaşabilme avantajı ile.
# O halde ne yapıyoruz, her sosyal medya paylaşımımızda #goturkey hashtag’i kullanarak *trend tpic’de hep 1.sırayı kapatıyoruz. Böylece Türkiye’nin sürekli olarak dünya gündeminde kalmasını sağlıyoruz.
* Trend Topic (tt) : Hashtag (#) yani etiket altında tweet atması ile oluşur. Trend Topicler belli bir zaman dilimi içinde sadece orada kalır ve tweet sayısı azaldıkça yerini başka bir hashtaga bırakır.
(Cem Polatoğlu)