web analytics

23 Aralık 2024, Pazartesi

TÜROB “Fuar kararlarını destekliyoruz ama bazı fuarlar eklenmeli”

TÜROB “Fuar kararlarını destekliyoruz ama bazı fuarlar eklenmeli”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye olarak katılım sağlanan uluslararası turizm fuarlarında radikal bir değişikliğe gidildiğini belirterek, “Bu konuda bir yenilenme ihtiyacı olduğu konusunda hem fikiriz. Ancak bazı pazarlar var ki oradaki fuarlarda Türk bayrağının dalgalanması çok önemli” dedi. TÜROB Geleneksel Öğle Yemeği Lionel Hotel İstanbul’da gerçekleştirildi. Sektörden geniş bir katılımla düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan TÜROB Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, turizm sektöründeki son durumla ilgili bilgi verdi.

Türkiye olarak katılım sağlanan uluslararası turizm fuar sayısının 99’dan 24’e indirildiğini hatırlatan Müberra Eresin, “Pek çok uluslararası fuar artık bir arada olmanın ötesinde bir verim sağlayamıyor. Dolayısıyla bu anlamda bir yenilenme ihtiyacı olduğu konusunda hem fikiriz. Fuar sayısındaki bu değişikliğin ortak bir değerlendirme ile yapılması çok daha sağlıklı olabilirdi. Bazı pazarlar var ki oradaki fuarlarda Türk bayrağının dalgalanması çok önemli” değerlendirmesini yaptı.

TÜROB Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, konuşmasında şu hususların altını çizdi:

DOLULUKLARDA OLUMLU BİR YIL GEÇİRİYORUZ

  • Sektörümüz açısından olumlu olarak nitelendirebileceğimiz bir sezonu geride bıraktık. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre turist sayısında yüzde 18 artış gerçekleşti ve 32 milyon yabancı turist geldi. Yılın ziyaretçi sayısı açısından çift haneli artışla bitmesini bekliyoruz. Konaklama sektörü de yazın son ayında doluluk hızı yavaşlamasına rağmen, yüksek sezonu artışla kapattı. Türkiye genelinde otel dolulukları ilk 10 ayda yüzde 65’in üzerinde seyretti.
  • Bu yıl ilk 9 ayda 22 milyar dolarlık turizm geliri elde edildi. Geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 20’nin üzerinde artış yaşandı. Bu trendin devam etmesini, yıl sonu itibariyle de bu artış oranının gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Kişi başı harcama bu yılın 3.çeyreğinde 612 dolara geriledi. Geçen yıl bu rakam 684 dolar olmuştu. Maalesef gerileme söz konusu.

FİYATLAR DOLULUKLAR KADAR HIZLI ARTMADI

  • Fiyatlarda da artış mevcut. Ama maalesef turist ve doluluk artışı kadar hızlı bir yükseliş gerçekleşmedi. Fiyatlarda, 2013-2014 yıllarının seviyelerine dönmek için birkaç yıl daha beklememiz gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka kişi başı harcamayı, dolayısıyla gelirleri artırıcı uygulamaları devreye sokmak zorundayız. Belki turist sayısını beklentilerin üzerinde artırabiliriz ama asıl önemli olan geliri artırmak.

BAZI FUARLAR HÂLÂ ÇOK ÖNEMLİ

  • Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2019 yılı tanıtım çalışmalarında birtakım değişikliklere gideceğini açıkladı. İlk olarak da Türkiye olarak katılım sağlanan uluslararası turizm fuarlarında radikal bir değişikliğe gidilerek, fuar sayısı 99’dan 24’e indirildi ve metrekarelerde küçültmeye gidildi.
  • TÜROB olarak son yıllarda fuarların eski ivmesini ve iş verimliliğini kaybettiğini, hedef pazarlar için farklı pazarlama çalışmaları geliştirilmesini gerektiğini, her fuar raporumuzda değindik. Yıllardır katıldığımız her fuarın akabinde çok yönlü bir pazar ve fuar sonuç raporu yayınlayan tek sektör örgütü olarak, fikirlerimizin değerlendirilmesi güzel bir gelişme. Evet, pek çok uluslararası fuar artık bir arada olmanın ötesinde bir verim sağlayamıyor. Gelişen dijitalleşme ve teknoloji çağı turizm sektöründe alışkanlıkları fazlasıyla değiştirmekte. Dolayısıyla bu anlamda bir yenilenme ihtiyacı olduğu konusunda hem fikiriz. Ancak önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Fuar sayısındaki bu değişikliğin ortak bir değerlendirme ile yapılması çok daha sağlıklı olabilirdi. Bazı pazarlar var ki oradaki fuarlarda Türk bayrağının dalgalanması çok önemli. Metrekarelerin azaltılması kesinlikle çok yerinde bir karar. Ama bazı pazarlarda Türkiye adının bulunması marka değerimiz için gerekli. Bakanlığımız sektörden gelecek taleplere göre muhakkak ki bir değerlendirme yapacaktır. Belki, sektör örgütleri ve özel sektör temsilcileri ile bu fuarların bir kısmında ülkemiz adına bizler katılım sağlayabiliriz.

UKRAYNA PROGRAMI DEVAM EDİYOR

  • Ekim ayında Ukrayna pazarı için Kiev’de oldukça başarılı bir workshop gerçekleştirdik. Şimdi 4 Aralık’ta yine Bakanlığımız destekleriyle Odessa’da ikinci bir workshop düzenleyeceğiz. Bu gibi organizasyonlara katılan üyelerimiz, direkt alıcıya yönelik birebir görüşmelerin yapıldığı etkinliklerin faydasının hızlı bir şekilde alındığını teyit edecektir. Ukrayna’daki mevcut sıkıntılı durum için de Büyükelçiliğimiz aracılığıyla gerekli temasları kurduk. Şu an için hiçbir sıkıntı bulunmuyor. Programımıza aynen devam ediyoruz. Benzer organizasyonları 2019 yılında, Balkanlar, Çin ve Rusya’da planlıyoruz.

TURİZMDE YENİ BİR YAPI OLUŞTURULUYOR

  • Tanıtım ve pazarlama konusunda sürekli yeni bir yapı yeni bir kurgu gerekli diyoruz. Bakanlığımız bu konuda harekete geçti. Türkiye turizminin gelişimi ve tanıtımı konusunda yeni bir yapı oluşturuluyor. Kamu ve sektörün bir arada olacağı ortak bir yapı ile çok daha güzel işler yaparak, enerjimizi en verimli yerlerde kullanacağımıza inanıyoruz. Konu henüz çok taze ve gelişim aşamasında, detaylar netleştikçe Bakanlığımız gerekli açıklamaları yapacaktır.
  • Kamu tarafında bizim için önemli diğer bir gelişme de turizm işletmelerinin sınıflandırılma kriterleri ve şartlarını belirleyen Nitelikler Yönetmeliği’nde yapılacak revizyon. Bu konuda sınıflandırmayı daha yalın, anlaşılır, daha az bürokrasi ve özellikle küçük işletmeler için daha temel düzeyde sağlanması gerektiği yönündeki görüşlerimizi Sayın Bakanımız ile bizzat paylaştık ve gayet olumlu geri bildirimler aldık. Bu konuda da sektörümüzün yararına olacak şekilde güzel neticeler alacağımıza inanıyoruz.