“Herkesin Yararına” temasıyla İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlayan Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nun 3 . UNESCO Dünya Turizm ve Kültür Konferansında açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı.
Açılışın diğer konuşmacıları da UNESCO genel direktörü Audrey Azoulay, UNWTO genel sekreteri Zurab Pololikashvil olurken,toplantıların teması ile ilgili konuşmayı Malta Başkanı Marie-Louise Coleiro Preca yaptı.
İstanbul’u dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak tanımlayan Ersoy, “Sürdürülebilir kalkınmaya kültür ve turizmin katkısını konuşacağımız konferansımızı, bu kapsamdaki küresel zorluklara yönelik ortak bir vizyon ve yol haritası çıkarılması açısından çok önemsiyorum.” dedi.
Türkiye’nin coğrafi ve kültürel anlamda önemli bir turizm potansiyelini muhafaza ettiğine dikkati çeken Bakan Ersoy, şöyle devam etti: Sürdürülebilir turizmi sadece ziyaretçilerin değil, bölge halkının ihtiyaçlarını da gözeterek çevresel, sosyal ve kültürel değerlerin korunmasını ve bu sayede de kısa vadeli değil, kalıcı fayda sağlamayı amaçlayan bir turizm yaklaşımı olarak değerlendiriyorum. Bu da bizi, özellikle şehirleşme sürecinde kültürel varlıklarımızın korunması noktasına getiriyor. Bugünü yaşarken dünü unutmadan geleceği planlayabilmek çok önemli.”İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda “Herkesin Yararına” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, farklı ülkelerden isimler misafir ediliyor.”
Açılış konuşmasının ardından Konferansın ilk toplantısı “Bakanlar Oturumu” oldu. BBC Seyahat programı sunucusu Rajan Datar’ın yönettiği toplantıda 34 ülke turizm bakanı ve bakanlıklarının üst düzey yöneticileri konuştu. Bir bölümü Kültür ve Turizmi birlikte yürüten Bakanlar ve öte yandan ayrıca yerleşik olarak oturan sadece turizm kakanları tek tek turizmde kültürün yeri ile ilgil görüşlerini bildirdiler.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “önceleri turizmi tek başına düşünürdüm ama artık kültürün de turizmden faydalanmasını gerektiğini düşündüm. Bu amaçla turizm gelirlerini kültürel değerlere de aktarıyoruz. 153 farklı noktada arkeolojik kazılarımız devam ediyor. Tarihin belli dönemlerine ışık tutacak bu çalışmaları çok ama çok önemsiyoruz.Kazı hocalarını topladık. 20 Arkeolojik kazıya turizmden gelir aktaracağız.Her hoca 12 aylık bütçe hazırladı ve turizmden gelecek paralar ile bu projeeleri idare edeceğiz. Bir projeler doğrultusunda çalışmalara başladık bunu ilerki yıllarda diğer kazılara da uygulayacağız” dedi.
Kamboçya Turizm Müsteşarı Angkor kültür değerlerine sahip olduklarını ve Dünyanın en büyük dini mabedleri olan Angkok Watt’ı geçen yıl 5 milyon turistin ziyaret ettiğini açıkladı.
Tayland Turizm ve Spor Bakanı Weerasak Kowsurat, Tayland’ın şimdilerde gastronomi turizmine yoğunlaştığını ve örnek olarak gösterdiği yemek sefer takımı ile sempati topladı.
Konferansın ilk bölümüne katılan diğer ülkelerin bakan ve bakanlık üst düzey temsilcileri kültür konusunda fikir birliği ile kendi ülkelerinden örnekler verdiler.
Yemek arasından sonra UNESCO kültür programları uzmanı Denise Bax,bir panel düzenleyerek TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Japon Kyoto şehrinin Baladiye Başkan yardımcısı Satoshi Uemura, Jamaika Kültür ve kreatif bölüm direktörü Gillian Wilkinson McDaniel, Çin Chengdu şehri Ticari şefi Hui Jiao’ya 5’er dakikalık sunum izni verdi.
Bağlıkaya konuşmasında Urfa, Gaziantep ve Antakya örnekleri ile kültürel projeleri konu etti ve özellikle kültürel iletişimde Karadeniz’de ıslıkla haberleşme videosu ile salonu dolduranların büyük sempatisini topladı.
Jamaika’lı konuşmacı Gillian Wilkinson’da ünlü müzisyenleri Bob Marley ile özdeşleşen Reggae ayları ile 2019 yılını planladıkları kültürel etkinlikleri tanıttı.
Konfreransın ilk gününün bir diğer önemli toplantıları da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “3. Dünya Turizm ve Kültür Konferansı” kapsamındaki ikili görüşmeleri oldu.
Tayland Turizm ve Spor Bakanı Weerasak Kowsurat, Karadağ Kültür Bakanı Aleksandar Bogdanovic ve ayrıca Karadağ Turizm Bakan Yardımcısı Damir Davidovic ile görüşen Mehmet Nuri Ersoy, konuk bakanlarla ikili görüşmelerine bugün de devam edecek.
Konferans ikinci günü olan bugün gerçekleşecek konuşmaların ardından İstanbul Konfereansı “Turizm ve Kültür Üzerine İstanbul Deklarasyonu” ile son bulacak.
Sonraki gün delegeler Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Yerebatan Sarayı turlarına katılacak.
(Konferans izlenimlerimiz ise şöyle; Toplantı çok büyük güvenlik önlemleri nedeniyle skandalları da beraber yaşattı. Çok sayıda turizmci ve gazeteci toplantıya sokulmadı. Uzun süreler kapı önünde bekletilerek sorgulamaları yapıldı. Bakanlığın basın ile ilgili kişileri de bizi de, herhalde sadece 36 yıllık kısa turizm geçmişimiz nedeniyle, tanımadıkları için 30 dakika kadar bekletip büyük sorgulamalar ile içeri lütfen aldılar! Bu arada ana konuşmacı Malta Cumhurbaşkanını da tanımadıkları için bir süre toplantıya sokmamaları ayrı bir duyumumuz oldu!
Zamanlamaya her zamanki gibi uyulmadı. Dolayısıyla her iki neden yüzünden zaten 200’ü bulmayan dinleyici sayısı son bölümlerde daha da azaldı. Kasım ayı ortasında Sofya’da yine UNWTO’nun toplantısına katılmıştım. Üstelik o konferans değil bir kongre idi. Detaylı karşılaştırma yapmayalım. Sadece daha demokrasiye yeni geçen, turizmci sayısı bizle mukayese bile edilemeyecek Bulgaristan kongresine 500’e ulaşan izleyici katıldı. Ne diyelim daha çok çalışmak lazım çook !) ST