web analytics

25 Kasım 2024, Pazartesi

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri dahi yasadan habersiz

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri dahi yasadan habersiz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, FOX TV’de yayınlanan Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya’nın canlı yayın konuğu oldu.

Kültür ve turizm gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Ersoy, Thomas Cook gibi süreçlerden etkilenmemek için arz güvenliğine yatırım yapılması, tanıtım ve münferit seyahatlerin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Krizlerden etkilenmeme noktasında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının önemine değinen Bakan Ersoy, “Bu tarz krizlerden etkilenmek istemiyorsanız bunun aslında kapak adı arz güvenliğidir, yani Thomas Cook’un iflas etmesi değildir. Bizim arz güvenliğine yatırım yapmamız lazım. Marmara Bölgesi’nde toplam rezervasyonların yüzde 30’u, Ege Bölgesi’nde yüzde 65’i ve Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 85’i paket turlarla seyahat ediyor. Bizim bunu 2023 yılına kadar yüzde 15 ile yüzde 60 bandına getirmek gibi bir hedefimiz var. Yani paket tur oranlarını azaltmamız lazım. Münferit seyahat oranını arttırmalıyız ve tanıtım yapmalıyız. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı bu noktada büyük önem arz ediyor.” dedi.

Türkiye’nin Suriye’de başlatması beklenilen askeri harekâtın turizme olumsuz bir yansımasının olmayacağını da sözlerine ekleyen Bakan Ersoy, açıklamalarında 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Yasası ile sanat kurumlarındaki sözleşmeli personellerin durumuna da yer verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Thomas Cook’un operasyonlarını durdurduğunu açıkladığı günden beri süreci yakından takip ettiklerini ve gerekli mutabakatları hızla yaptıklarını ifade etti.

Thomas Cook’tan boşalan 850 bin civarındaki koltuk kapasitesinin yerine, uluslararası tur operatörleriyle gerçekleştirdikleri görüşmeler neticesinde yaklaşık 1 milyon 200 bine yakın kapasite sağladıklarını söyleyen Bakan Ersoy şunları kaydetti:

 “Thomas Cook dünyanın birçok noktasından yolcu getiriyor. İngiltere’den, Almanya’dan, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerden getiriyor. Bunun iki operatörü Nordic ve Rusya. Bunlar da zaten operasyonlarına devam ediyor. En önemli kısım İngiltere. İngilizlerin oyuncu sayısı az, yani orada partiyi başka yerlere dağıtma şansınız daha riskli. İkinci olarak, İngilizlerin özellikle Dalaman bölgesindeki payları yüksek. O yüzden İngiltere’ye konsantre olduk. Thomas Cook’un 2019’da toplam İngiltere çıkışlı Türkiye koltukları sezon sonunu görememiş olsa da 820 bin ile 850 bin arasında. Toplamda bu kadar koltuk arzı yapmış. Bunun hepsini kendisi otelde satmamış, yarısına yakınını da internet acenteleri üzerinden satmış. Yani piyasada bu düzeyde bir koltuk kaybı var. Biz de hemen diğer operatörlerle görüşerek bunu telafi ettik.

Easyjet en büyük düşük bütçeli hava yolu olarak geçiyor. Geçen sene 210-220 bin civarında koltuğu vardı. Bu sene görüşmelerimiz sonucunda kendileriyle 507 bin ek koltuk konusunda uzlaştık ve yazılı mutabakatımızı yaptık.

Oradaki en büyük ikinci oyuncu TUI ile de 325 bin koltuk kapasitesini arttırmak konusunda mutabık kaldık. Jet2.com ile 325 bin 788 rakamında anlaştık. Onlar net sayı veriyor ve onlarla da kapasite artışlarını garantiledik. British Airways ile görüşmelerimiz ise çok iyi geçti. Antalya ve Dalaman’a tarifeli seferleri başlatıyorlar. 15 bin 637 rakamını daha da arttırmak istiyorlar ve görüşmelerimiz devam ediyor.

Bunlar için o firmalara çok yoğun bir tanıtım vereceklerini belirten Bakan Ersoy, “Hızlı hareket etmemizden memnun oldukları için devamlı ek seferleri bize kaydırıyorlar. Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzle de takip ediyoruz. Çünkü bunlar için ek slotlar gerekecek.” dedi.

Bu süreçten otellerin olumsuz etkilenmemesi için Kredi Destek Paketini hayata geçirdiklerini ve başvuruları kabul etmeye başladıklarını da ifade eden Bakan Ersoy, 7 Ekim itibarıyla Thomas Cook’un en etkili olduğu İngiltere ve Almanya’da çok yoğun tanıtım kampanyaları başlattıklarını ve o ülkelerin ulusal televizyonlarında Türkiye’nin yeni tanıtım filmlerinin yayınlandığını söyledi.

Suriye’ye başlatılması beklenilen askeri harekâtın kalıcı bir çözüm oluşturması açısından turizme de faydasının olacağını belirten Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

 “Turizmde bizim en büyük kayıplarımız 2016’da oldu. Gerekçesi de aslında güvenlik sıkıntılarıydı. Bu harekat aslında güvenlik sıkıntılarına kalıcı bir çözüm getirmesi açısından da faydalı ve yaşanması gereken bir süreç. İnşallah en az kayıpla, en az zayiatla bunu aşacağız. Turizm açısından da bakacak olursak zamanlamanın da çok doğru olduğunu söyleyebiliriz. Ben bir sıkıntı olacak diye düşünmüyorum. Hatta bundan sonrası için turizmde de gri alanları kaldırarak, bir netlik kazandıracağını düşünüyorum. İnşallah başarıyla biter ve turizme yönelik olası şüpheler kalkmış olur.”

Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulan Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliğinin 1618 sayılı yasasında bütün acentaların veya acenta derneklerinin görüşünün alınmış olmasını beklemelerine karşın, kısıtlı bir kısmından görüş alındığını gördüklerini söyleyen Bakan Ersoy, “Hatta TÜRSAB’ın Yönetim Kurulu Üyelerinin dahi yasadan habersiz olduğunu gördük.” dedi.

Bu konuda daha geniş bir çalışmayı başlattıklarını vurgulayan Bakan Ersoy, şunları söyledi: “Yasanın detaylarına indiğimiz zaman çok tekelci maddeler olduğunu gördük. Bir yasa sadece bir seyahat acentesi için çıkmaz, turizmin bütün paydaşları ve her şeyden önce toplum için çıkar. Siz tamamen turizm acentelerine yönelik tekelci bir yasayı Meclis’e gönderemezsiniz, gönderirseniz de zaten çıkmaz. Üzerinde çalışıyoruz ve gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra bu yıl sonuna kadar yetiştirmeye çalışacağız. Topluma aykırı gelen böyle bir isteği bizim zaten yerine getirme şansımız yok. Bu tarz birçok madde var içeriğinde ve onların değişmesini istedik. Ama bu tarz maddeleri bizim değiştirme şansımız yok. Üzerinde biraz daha çalışılması lazım.”

Sanat kurumlarının 20 yıllık sorunlarıyla göreve gelir gelmez ilgilendiğini ve bu sorunu çözmek üzere olduklarını da sözlerine ekleyen Bakan Ersoy, bu konuda sosyal medya üzerinden programa iletilen sorulara; “Sözleşmeli personel sıkıntısından bahsediyorlar. Günlük yevmiyeli çalışıyorlar. Onları yıllık sözleşmeye geçireceğiz. Yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. İlgililerle önümüzdeki hafta bir toplantı yapacağız ve onu da karara bağlayıp hızlandıracağız. Haziran’a kadar yetiştiririz demiştik ama devletle bazen pürüzler çıkabiliyor, sizin öngöremediğiniz sürpriz başka şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Biz bunları aşa aşa geldik ve en büyük kısımlarını çözdük. Kararnamesi, yönetmeliği çıktı. Yasal düzenlemelerin ardından arkadaşlarımızın sözleşmelerini hızlı bir şekilde yapacağız.” yanıtını verdi.