web analytics

26 Mart 2025, Çarşamba

Afrika Havacılığında Türk İmzası: Aşkın Demir Anlatıyor

Afrika Havacılığında Türk İmzası: Aşkın Demir Anlatıyor

Romanya’nın Cluj kentinde düzenlenen Aviation Event organizasyonunda konuşmacılar arasında bulunan Aşkın Demir ile bir söyleşi yaptık.

İşte bu söyleşi:

 

  • Kısaca kendinizi ve geçmiş çalışma hayatınızı anlatırmısınız?

1968 yılında İstanbul da doğdum. Galatasaray Lisesi ve ITU’de okudum.

Profesyonel hayata 1987 yılında Atatürk Havalimanı’nda charter operasyonları ile başladım. Onur Air’in Antalya Havalimanı İstasyon Müdürlüğü ve Tunus’ta Marmara Fransa’nın ülke müdürlüğü görevlerinden sonra sektörden 5 yıl ayrı kaldım.

Sonrasında Çelebi Hava Servisi AŞ’nin 3 yıl Hindistan Proje Müdürlüğünü ve Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü görevlerinde bulundum. Swissport’un Riyad Havalimanı’nda 3 yıl Genel Müdürlüğü’nü yürüttükten sonra Limak ve Summa’nın ortak projesi ile 2018 yılında Senegal’e geldim. Senegal’de 3 yıl yer hizmetleri şirketinin CEO’luğunu yaptıktan sonra Blaise Diagne Havalimanı’nın işletmesini yapan LAS.SA’nın CEO’luk görevini üstlendim.

 

  • Senegal ve Afrika’nın mevcut ve gelecekteki ekonomik durumunu nasıldır? Bu konuda Türk yatırımcılarına ve iş insanlarına önerileriniz neler olacaktır.

Afrika’nın coğrafi büyüklüğünü göz önüne alırsak Senegal hakkında bilgi vermem daha doğru olacaktır. Senegal, Afrika’nın en istikrarlı ve güvenli ülkelerinden biridir. Özellikle petrol ve gaz bulunmasından sonra yabancı yatırımcıların da daha fazla ilgisini çekmeye başladı. Türkiye’nin iş hacmi 2021’de 500 milyon USD civarında iken bu sene 1 milyar USD’ye ulaşmıştır. Türk firmalarının turizm, demir/çelik, enerji, mobilya sektörlerinde önemli yatırımları vardır. Ortağımız olan SUMMA da mevcutta 2 otelin işletmeciliğini yapmaktadır. Türk işadamlarının özellikle iletişim konusuna özen göstermesi ve pazar analizlerini çok iyi yapmalarında fayda vardır. Gelişen ekonomisi ile Senegal, ilgi çeken bir ülke olması özelliği ile turizm, tarım, enerji ve inşaat sektörlerinde ciddi potansiyeller sunmaktadır.

 

  • Senegal ve Afrika’nın havacılık sektörünü tanıtırmısınız?

Afrika 1,3 milyar nüfusu olmasına rağmen dünya havacılık sektöründe sadece yüzde 2’lik paya sahiptir. Son 10 yılda yapılan ciddi yatırımlar ile yıllık yüzde 8’lik yolcu artışı oranına ulaşılmıştır. İşlettiğimiz Blaise Diagne Havalimanı da bu anlamda önemli örneklerden biridir. İşletmeye başladığımız 2017 yılında 2,1 milyon olan yolcu sayısı 2024 itibarıyla 2.950.000 yolcuya ulaşmıştır. 40’tan fazla destinasyona ulaşım sağlayan havalimanımız Batı Afrika’nın önemli ulaşım merkezlerinden biridir.

 

  • Türk yatırımcıları ve çalışanlarının havacılık sektöründe mevcut görünümü nasıldır, geleceğe dönük tavsiyeleriniz nelerdir.

Havacılık sektörü, dinamik, hızlı ve etkin sonuçlar üretebilen, değişimlere uyum sağlayabilen kişi ve kurumlara ihtiyaç duyduğundan olsa gerek, dünyanın birçok yerinde Türk firma ve yöneticilerini görebiliyoruz. Sadece inşaat değil; yer hizmeti, kargo, teknoloji, ekipman gibi konularda da birçok firma ve yöneticimiz havacılık sektöründe mevcuttur. Katıldığım konferanslar ve toplantılarda her geçen gün daha fazla Türk yönetici ve firma ile karşılaşmak da benim için gurur konusudur. Önümüzdeki yıllarda da bu sayının daha da fazla artacağını düşünüyorum.