web analytics

15 Ocak 2025, Çarşamba

Akdeniz Koruma Derneği ile Gökova Körfezi güvende

Akdeniz Koruma Derneği ile Gökova Körfezi güvende

Akdeniz Koruma Derneği deniz koruculuğu modelini geliştirdi. Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, dokuzuncu sezonuyla devam ediyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanıp internette ve televizyonda yayınlanmasıyla projelerin görünürlük kazanmasını ve izleyenlere ilham vermesini hedefleyen Fark Yaratanlar programı, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Dokuzuncu sezonun 13’üncü Fark Yaratan’ı Akdeniz ekosistemindeki doğal alanların korunması ve tahrip edilen alanların iyileştirilmesi amacıyla kurulan Akdeniz Koruma Derneği oldu.

Akdeniz Koruma Derneği, 2008 yılında yapılan araştırma sonucunda Gökova Körfezi’nin balık açısından bütün Akdeniz’in en fakir bölgesi olduğunun ortaya çıkmasının ardından hayata geçirildi. Aynı senelerde balıkçılık çok kötüye gidiyor, Körfez’deki yerel balıkçılar da çok ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Derneğin kurucusu Zafer Kızılkaya, hem bu sıkıntıları gidermek hem de dünyaya örnek bir proje hayata geçirmek amacıyla Akdeniz Koruma Derneği’ni kurdu. Böylece Türkiye’de ilk kez hem biyolojik çeşitliliğin korunması hem de sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlaması amacıyla altı adet balıkçılığa kapalı deniz koruma alanı yaratılmış oldu.

Dernek, Gökova Körfezi’nde Akdeniz’in en büyük deniz koruma alanını ilan etti ve yerel balıkçıların görev yaptığı deniz koruculuğu sistemini kurdu. Bu sistemle deniz korucuları, kaçak avlanmayı takip ediyor, bilgilendirme yapıyor, yasağa uyulmadığında ilgili kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde çalışıyor.

Proje başladığından beri Gökova Körfezi’nin ekolojik çeşitliliği artıyor. Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası’na uygun kalite standartlarında balıkçılık yapılıyor. Bunların yanı sıra kadın balıkçılara yönelik projeler de üretilerek hem kadın hakları eğitimleri veriliyor, hem de çalışma koşullarını iyileştirici ekipman desteği sağlanıyor. Bu çalışmalar sonrasında Gökova’da balıkçılık yapanların gelirini yüzde 400 artıran Akdeniz Koruma Derneği, hem sürdürülebilir bir çevre hem de Akdeniz’in biyolojik zenginliğinin korunması için fark yaratıyor.

Gökova’da balıkçılığın canlanmasına ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan Akdeniz Koruma Derneği’nin fark yaratan hikayesini 13 Nisan 2018 tarihinden itibaren www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’dan izleyebilirsiniz.