web analytics

25 Kasım 2024, Pazartesi

Animatörler 2020’yi nadasa bırakıp, 2021’e odaklandı

Animatörler 2020’yi nadasa bırakıp, 2021’e odaklandı

Profesyonel Animasyon Yöneticileri Derneği (PAYD) Başkanı Eren Güngör, Turizm Dosyası Instagram Programına katıldı. Halil Öncü’nün sorularını cevaplayan Eren Güngör, Koronavirüs nedeniyle açılması planlanan otellerde gerçekleştirilmesi muhtemel animasyon etkinlikleri ile ilgili, PAYD olarak 15 maddelik bir rapor hazırladıklarını ve Bakan Mehmet Ersoy’a gönderdiklerini söyledi. Zorlu bir dönemden geçtiklerini ancak bu dönemi de yaşayarak geçireceklerini ifade den Başkan Eren Güngör, yeni dönemde nelerin olacağını ve eğlence anlayışındaki öngörülerini paylaştı.

“Biz bu konuda neler yapıyoruz? İlk başta tabi bizde herkes gibi, turizme emek veren çalışanlar, dernek olarak önce bir şok geçirdik. Önce bunun ne olduğunu anlamaya çalıştık. Daha sonra da bu iş ile ilgili olarak, hafif hafif medya ve televizyonların sayesinde bilgi dağarcığımız gelişti. Baktık ki dünya sarsılıyor. Hiç karşılaşmadığımız, ne olduğunu bilmediğimiz bir şeye karşılaştık. Bu jenerasyonunda böylece bir anısı olmuş oldu. Bu konu ile ilgili çok yorum yapılıyor. Bence bu konuda hayal görülüyor. Bu iş bence zamana bırakılmalı. Bu bilgi kirliliği içinde, kimse bir şey bilmeden bir beyin fırtınası yapıyor. Bununla ilgili birkaç gün önce Derneğimizin Yönetim Kurulu üyesi ve birkaç arkadaşımız ile beraber bundan sonra animasyon işi nasıl olur diye 15 maddelik bir rapor hazırlayıp Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’a yolladık. Bu konuda bizlere çok destek olan sağ olsun AKTOB Başkanımız Erkan Yağcı ya da ayrıca çok teşekkür etmek istiyorum. Bizimle çok yakından ilgilendi sağ olsun. Ayrıca Cem Kınay Beyefendiye de ilgileri için teşekkür ediyorum. Bizler Bakanlığa bir takım çalışmaları yolladık ama bu çalışmalar ne kadar yapılabilir ne kadar uygulanabilir? Ve insanlar bunun altında ne kadar tatil yapabilir? Bunu düşünüyoruz. Bir takım kriterler var. İnsanlar tatile rahatlamaya relax olmaya gidiyorlar. Bu sefer bu kriterler ile bunun dışına çıkılıyor. Bence her şeyi yaşayarak göreceğiz”

“Bakanlığa gönderdiğimiz 15 madde içerisinde daha çok Animasyon ekiplerinin gündüz yapacağı aktiviteler, korunma ve mesafeler ile ilgili konular. Çocuk Kulübünün kaç defa dezenfekte edileceği, toplu sporların mesela voleybol sporunun yapılıp yapılmayacağı gibi konular ilgiliydi. Daha çok bireysel dart gibi, bocce gibi sporlarda eldiven kullanılması gibi. Biz bunları yazdık yolladık. Faydalı olacağını düşünüyorum”

“Biz zaten otellerimizde onlarca kalite sistemini uygulanıyor. Bunlar zaten uygulandığı zaman ve bunların yanına eğer gerekiyorsa eldiven yada maske mi ekleyeceğiz, ozon makinelerini mi ekleyeceğiz? Ben zaten bu hijyenin doğru yapıldığı zaman insanların biraz da kendilerine dikkat ettikleri zaman bir problem olacağını düşünmüyorum. Hava trafiği başlamadan ben Rusya’dan Kolombiya’dan show ekiplerini nasıl getireceğim. Misafirler nasıl gelecek? Yani önce hava trafiği açılacak sonra insanlar tatile gitmeyi kabul edecek? Bugün neyin ne olduğu belli değil”

“Ana Restorantımızı kapatamayacağımıza göre, mini kulübü de kapatamayız. Ana masada bir masaya bir garson veremeyeceğimize göre, bir çocuğa da bir animatör veremeyiz. Her şey dahil kalkacak diyen arkadaşlar var. Onlar bence biraz uyusunlar, kalksınlar. Çünkü her şey dahil kalkarsa bu kadar misafir ağırlayamayız. Türkiye’deki servis kalitesi dünyayı dolaşmış bir insan olarak söylüyorum. Türkish Riviera dediğimiz güzellik ve Türk Misafirperverliği ve hizmet kalitesi tartışmaya açık bulmuyorum. Dünyada hiçbir bölgede 500 tane beş yıldızlı otel yok. 29 kere Repeat misafir olanda yok. Bunların hepsini yaşayarak göreceğiz. Biz mini kulübe 50 tane mini kulüp animatörü koyamayız. Ayaklarımızın yere basması lazım. Sallamak ya da uçmak ya da hayal kurmakla bu işler olmuyor. Bu işin bir maliyeti, planlaması ve en önemlisi de gerçekleri var”

“Bu dönem gelecek misafirlere her şeyi ile en iyisini sunmalıyız. Bence bu gelen misafirleri ödüllendirmemiz lazım.  Çünkü böyle bir zamanda böyle bir durumda öncelikle ülkemizi tercih ettikleri için tatile geldikleri için en iyisi bugün olmalı. Cost’a takılmamak lazım. Bence bundan sonra her şeye misafir karar verecek. Ne zaman geleceğine, nasıl geleceğine, bizim de neler yapacağımıza misafir karar verecek. İşte Amfi tiyatroda çapraz oturma sistemi 1.5 mt. sağ, ön arka falan dendi. Biz bu durumda aynı gecede aynı şovu üç defamı yapacağız? Otelde bin 500 kişi varsa bu kişiler bu şovu nasıl izleyecek? Geçen hesap yaptık bir Amfi tiyatroya 240 kişi oturabiliyor. Yani bu şovu ben 3 defa yapmam lazım. Bununla ilgili tesisten bu üç şov için para alamayabilirim ya da parayı da bırakın performans gösteren bu sanatçılar bu şovları arka arkaya nasıl gerçekleştirsin? Bunları tabii ki yaşayacağız. Göç yolda düzelir ya bizde bunu öğreneceğiz. Ama en büyük problemimiz biz çocuk kulüplerine nasıl sahip çıkacağız? Kapatamayız. Biz aile otelleriyiz. Bu çocukları nasıl zapt edeceğiz? Bu biraz zor süreç olacak. Yaşayarak öğreneceğiz. Bu konu ile ilgili de kimse bilgi sahibi değil açıkçası. Burada Tiyatro işi en kolay iş olacak gibi. Ama dans eden insanlar ne olacak? Otellerde kapalı diskolar var. Kapatacak mıyız? Su topu oynatmayacak mıyız? O kadar karmaşık ki, kaç bilinmeyenli denklem henüz belli değil! Deneyerek öğreneceğiz ve bana kalırsa, seneye bunları konuşmayacağız”

“Yurt dışından gelmesini istediğimiz gruplar için biz bütün harcamaları yaptık, müsaadeleri aldık. Kartları aldık, kasada duruyor kartlar. Uçak biletlerini alanlar var. Hava trafiği olmadan kimse gelemez. Hava trafiği açıldıktan ve misafir geldikten sonra biz grupları getiririz”

“Geçen sene Profesyonel Animasyon Yöneticileri Derneği olarak yaptığımız 16 tane proje ile en güçlü STK’lardan birisiyiz. Ciddi projeler yaptık. Sağ olsunlar, bununla ilgili herkesten teşekkür aldık. Bu işi çok ciddi ele alıyoruz, bırakmıyoruz. Daha çok projelerimiz vardı ama bu sene gerçekleştirmeyiz. Ama 2021 yılında 16 projenin üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Bizim özellikle PAYD ‘da geçen sene ‘Çocuklar ile el ele!’ projesi ile ilgili bütün üyelerimize ve sektör çok teşekkür etmek istiyorum. Kendileri bu konuda çok hassas davrandılar.  İsmini vermeden koli bırakanlar, giysi bırakanlar oldu. PAYD olarak kamyon kamyon iç Anadolu, Doğu Bölgesi ve Antalya’nın okullarına, yardıma muhtaç çocuklara eşya dağıttık. Bu kampanyaların bir kere yapılmasından hoşlanmıyorum. İstikrarlı olarak bu kampanyalarımız yardımlarımız gelecek yıldan itibaren de devam edecek”

“Hep güneşli günler olmaz. Bu işe böylede bakmak lazım. Arada yağmur da yağar, fırtına da çıkar. Ben böyle bakıyorum. Bu seneyi nadasa bırakalım. Yani yayı ne kadar gererseniz, bir sonraki oku daha fazla uzağa atarsınız. Umutlar, ümitler kesilmesin!” (Halil Öncü)