web analytics

25 Aralık 2024, Çarşamba

Azerbaycan Turizm Endüstrisinin ‘Yeni Normal’de Başarıları

Azerbaycan Turizm Endüstrisinin ‘Yeni Normal’de Başarıları

Pandeminin neden olduğu uzun duraklamaya rağmen 2021 yılı, Azerbaycan turizm endüstrisi için oldukça başarılı bir yıl oldu.

Azerbaycan Turizm Ofisi, ortaya çıkan seyahat talepleri doğrultusunda sürükleyici deneyimler geliştirmede etkili olduğunu kanıtladı. Sıfırdan bir şey yaratmak yerine ülkenin mevcut varlıklarını güçlendirme stratejisinden yararlanan ulusal tanıtım kurumu, günümüz gezginlerinin beklentilerine uygun sürdürülebilir turizm teklifleri geliştirdi.

Örneğin, şimdi Azerbaycan’ın kuzey ve kuzey-batı rotalarında, uzak dağ köylerinden geçen 16 yeni yürüyüş parkuru var. Bu parkurların başlangıç noktalarına yerleştirilen işaretler, parkurun haritası, GPS koordinatları, zorluk derecesi, toplam mesafesi ve aynı zamanda bölgenin flora ve faunası hakkında bilgiler içeriyor.

Şu anda ülkede mevcut olan bir başka ilginç deneyim ise Slow Food seyahat konsepti. Konsept, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir proje kapsamında geliştirildi ve ekonomik yenilenmeyi ve kırsal toplulukların refahını teşvik etmek için Azerbaycan Turizm Ofisi ve Slow Food International tarafından ortaklaşa uygulandı. Ülkenin kuzey batısında geliştirilen Slow Food Seyahat rotaları, turistlerin yerel gastronomik gelenekler hakkında daha fazla bilgi edinirken çok nadir malzemelerin nasıl üretildiği hakkında da bilgi almalarını da sağlıyor.

Aynı zamanda Azerbaycan, subtropikal güneydeki sulak alanlardan kuzeydeki dağ köylerine kadar kuş gözlemcilerinin milyonlarca ilginç kuş türü bulabileceği muhteşem manzaraları sayesinde bu yönde çekici bir destinasyon haline geliyor.

Geçtiğimiz yıl aynı zamanda Çamur Volkanları Turizm Kompleksi’nin temeli atıldı. Gelecek yıl hizmete girecek olan merkezde muazzam çamur volkanları koleksiyonuna ziyaretin yanı sıra ATV motorlar için alan, zipline, otopark, hediyelik eşya dükkanı ve tedavi edici banyolar gibi aktivitelerin geliştirilmesi planlanıyor.

Dahası, işgalden kurtarılmış Karabağ bölgesinde Füzuli Uluslarası Havalimanının açılışı yapıldı. Daha 2 uluslarası havalimanının yapım aşamasında olduğu, çok sayıda doğal varlıkların yanı sıra zengin kültürel ve tarihi mirasa sahip olan bu bölgenin bir çok ilginç seyahat deneyimleri sunacak destinasyon olarak geliştirilmesi için restorastyon işleri devam ediyor.

Azerbaycan Turizm Ofisinin Başkanı Florian Sengstschmid şunları ifade etti: “Getirdiği tüm zorluklara rağmen, pandemi dönemi UNESCO Miras Alanlarından çarpıcı doğa harikalarına kadar Azerbaycan’da çok sayıda somut ve somut olmayan varlıkların bulunması sürdürülebilir ve sorumlu turizm teklifleri geliştirmek için gerekli fikirler bulmamıza yardımcı oldu.”

2021 yılının önemli turizm girişimlerinden biri otellerin verimliliğini artırmak için geliştirilen Ulusal Otel Sınıflandırma Sistemi oldu ve bu sistem aracılığıyla uluslararası standartlarda yapılan denetimler sonucunda 17 otele kalite belgeleri verildi. Üstelik, turistlere en üst düzeyde hizmet verebilmek için yerel tur rehberlerinin eğitimini ve sertifikasyonunu sağlayacak olan Turist Rehberlerinin Sertifikasyon Kuruluşu yaratıldı. Tüm bunların yanı sıra Kınalık dağ köyü, el sanatları yapımına göre tanınan Baskal ve Lahıc dahil olmak üzere birçok tarihi ve kültürel yerlerde sürekli restorasyon çalışmaları yapıldı.

Dahası, 2021 yılının sonunda girişimciliği destekleyerek turizm  sanayisini canlandırmak, çeşitli mekanizmalar aracılığıyla ülkede sunulan turizm hizmetlerinin kalitesini artırmak ve turist memnuniyetini sağlamak için Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi tarafından turizm hakkında kanun tasarısı kabul edildi.

Azerbaycan Turizm Ofisi’nin global alandaki faaliyetlerinden biri Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Dünya Turizm Örgütü öncülüğünde Tek Gezegen ağının Sürdürülebilir Turizm Programı çerçevesinde geliştirilen Küresel Turizm Plastikleri Girişimi’ne katılması oldu. Amaç ise yerel ve uluslararası paydaşlarla birlikte plastik kirliliğinin temel nedenlerini önlemek.

Yıl boyu Expo 2020 Dubai gibi birçok önemli seyahat etkinlikleri ve sergilerine katılan Azerbaycan Turizm Ofisi Türkiyede de ACE of M.I.C.E. Exhibition by Turkish Airlines ve Bodrumda düzenlenen Küresel Turizm Forumunda da Azerbaycanı temsil etti.

Yapılan tüm bu çalışmalar uluslararası platformların da gözünden kaçmadı. Şöyle ki, Azerbaycan Turizm Ofisi kültürel ve somut olmayan şarapçılık rotası Iter Vitis’e adanan  En İyi Sınır Ötesi Şarap Turizmi Ürünü ödülüne layık görüldü. Azerbaycan aynı zamanda 28’ci Dünya Seyahat Ödüllerinde (World Travel Awards) Avrupa’nın Lider Kültürel Destinasyonu ve Avrupa’nın Lider Gezi Destinasyonu seçildi.  Tüm bunların ardından ise Azerbaycanın başkenti Bakü, 11’ci Uzakrota Seyahat Ödüllerinde oylama sonucunda Dünyanın Lider Şehir Turizmi Destinasyonu ödülünü aldı.

İstatistiklere göre, Azerbaycan’ın uluslararası sınırlarının kademeli olarak açılmasından bu yana Türkiye’den gelen turistlerin sayında artım gözlemleniyor. Şöyle ki, 2021 yılında Türkiye, 197 binden fazla turist ile Azerbaycan’a en çok turistin seyahat ettiği ülkeler sırasında ikinci yer aldı.

Azerbaycan, Türkiye dahil 65 ülkeye hava yolu ile sınırlarını açtı. Türkiye vatandaşları, sadece kimlik kartları ile Azerbaycan’a seyahat edebilirler. Bunun için 18 yaşın üzerindeki yolcuların aşı belgesi ve uçuştan 72 saat öncesini kapsayan negatif PCR testinin her ikisini ibraz etmeleri gerekiyor. 1-18 yaş aralığında negatif test sonucu bulunan tüm yolcular da Azerbaycan’a giriş yapabilirler.

Daha fazla bilgi için tıklayın.