Yapılan son bir araştırmaya göre Kurban Bayramı süresince tatile çıkacakların sayısı önceki bayramlara göre düşüş eğiliminde.
Ipsos’un Antikriz Raporu’na göre, her 10 kişiden 8’i bu sene içinde yurtiçinde bir tatil planlamadığını belirtiyor. 2021 senesinin aynı döneminde bu oran 6 puan daha düşüktü (%76). Diğer dikkat çekici bir durum ise 2021 haziran ayında tatilini erteleyenlerin oranı %18 iken bu sene bu oran %7’ye geriliyor. Artık bireylerin tatil planı yapamadığı görülüyor.
Geçen sene haziran ayında tatil ya da seyahat amaçlı bir aktivitede bulunanların oranı %22 iken bu sene bu oran %16’ya gerilemiş durumda.
Kurban Bayramında geçen senede de olduğu gibi yurtiçi veya yurtdışı tatil yapanlar ya da yapmayı planların sayısı çok düşük. Bu sene memlekete akraba ziyareti için gitmeyi planlayanların sayısı geçen seneye göre daha düşük olsa de genel olarak bakıldığında geçen sene Kurban Bayramında ne yapıldıysa bu sene de aynı şekilde devam edileceği görülüyor.
BU BAYRAMDA HİÇBİR ŞEY YAPMAYACAĞINI SÖYLEYENLERİN TEMEL SEBEBİ EKONOMİ
Ekonomik nedenler bu Kurban Bayramında hiçbir şey yapamayacağını söyleyenlerin belirttiği temel neden. Bu kişilerin %72’si ekonomik nedenlerden dolayı bir şey yapmayacağını belirtirken, iş nedeniyle gidemeyeceklerin oranı ise %16.
Kurban Bayramı bu yıl da çalışanların bir kısmı için uzun bir izin dönemi anlamına gelecek. Bayramların tatil araları anlamına mı geldiği, yoksa geleneklere uygun bayramlaşma fırsatı mı demek olduğu tartışmalarını bir yana bırakıp bayram planlarında geçen seneden bu seneye değişen bir şey var mı?
IPSOS Türkiye CEO’su Sidar Gedik şunları söyledi: “Sonda söylenecek şeyi başta söyleyerek başlayayım, ekonomik güçlükler her çeşit bayram planını kökten sarsmış durumda. İster tatil amaçlı olsun, isterse bayram adetlerine yönelik olsun planların önemli bir kısmı rafa kalkmış. Son 1 ay içinde tatil planını erteleyenlerin oranı geçen seneye göre azalmış. Bu, ilk bakışta bana iyi bir gelişme gibi geldi, ama daha büyük bir kesimin aslında erteleyecek bir plan dahi yapamadığını gördüğümde acı gerçek ile karşılaşmış oldum. Bu arada durum geçen sene de zaten iç açıcı değilmiş, geçen sene herhangi bir plan yapmayanların oranı %75 iken bu sene %81’e yükseliyor.
Geleceğe dönük plan yapmamanın yanı sıra son 1 ay içinde herhangi bir seyahat aktivitesinde bulunmayanların oranı da geçen yıla kıyasla artıyor. Geçen yıl %79 iken bu sene %85.
Vatandaşların önemli bir kısmı bayramı yaşadıkları şehirde veya memleketlerinde aile, akrabalar ile bayramlaşma vesilesi olarak değerlendiriyor. Tatile giden kesim oldukça küçük bir kesim. Bu sene geçen yıla kıyasla göze çarpan farklılık memlekete gitmek için dahi olsa seyahat planlayanların oranının azalıyor, hiç bir seyahat planı yapmayanların oranının ise artıyor olması.
Hiçbir plan yapmayan on kişiden yedisi için bu durumun nedeni ekonomik güçlükler.
Kurban Bayramı’nda kurban kesmeyi planlayanların oranında da dikkate değer düşüş var. Kurban kesmiş veya kesmeyi planlayanların oranı geçen yıldan bu yıla %41’den %26’ya geriliyor. Ekonomik zorluklar giderek daha büyük bir baskı yapar hale geliyor, geçen sene ekonomik nedenler ile kurban kesemeyeceğini belirtenlerin oranı %37 iken bu sene %53’e ulaşıyor.
10 günlük bayram tatiline çeyrek kalmışken bu arayı tatil fırsatına çevirmek isteyenler de, bayramı örf ve adetlere uygun olarak kutlamak isteyenler de ekonomik nedenler ile planlarını başka baharlara ötelemiş durumdalar.”
ARAŞTIRMA KÜNYESİ
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Anti Kriz Monitörü Çalışmasından derlenen veriler yukarıda paylaşılmıştır. Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın istatistiki hata payı, 95 güven aralığında ± 3.5’tir. Veriler, ADNKS 2019 verilerine (yaş, cinsiyet, eğitim ve İBBS1 12 bölge) göre ağırlıklandırılmıştır. Veriler 3 Temmuz 2022 dönemine aittir.