web analytics

14 Kasım 2024, Perşembe

Bodrum Deniz Müzesi’ne 460 yıllık fosil geldi

Bodrum Deniz Müzesi’ne 460 yıllık fosil geldi
btr

Bodrum Ticaret Odası’nın (BODTO) proje liderliği ile Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla, 2011 yılında hizmete giren Bodrum Deniz Müzesi, sahip olduğu 6 bine yakın deniz kabuğu ve deniz kabuğu fosilleriyle bu alanda dünya liderliğini elinde bulunduruyor.

TUYED yönetimine bilgi veren Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, iş adamı Hasan Güleşçi’nin farklı ülkelerden topladığı deniz kabuklarını sergilenmek üzere müzeye bağışladığını hatırlatarak “Bu koleksiyonda aralarından Florida’dan gelenler de var. Florida’dan gelen deniz kabuğu fosilinin 460 milyon yıllık olduğu saptandı” diyor.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli paleontolog Serdar Mayda ve ekibinin, 46 deniz kabuğu fosili üzerinde araştırma yaptığını belirten Cambazoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ege Üniversitesi bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi’nden uzmanlar, yaptıkları araştırmalar sonunda, müzemizdeki koleksiyonda aralarında 460 milyon yıl öncesi ve 1 milyon yıl öncesi arasında tarihlenen deniz kabuklarının fosillerinin olduğunu gördü. En eski tarihlenen deniz kabuğu, 460 milyon yıl öncesine tarihleniyor. Florida’dan gelen bir fosil. Deniz kabuğu fosili ‘Crytiidae’ sınıfına ait.”

Bodrum Deniz Müzesi, bölgenin denizcilik kültürü ile denizcilik tarihine ilişkin yazılı ve görsel belgelerin yanı sıra, “Bodrum Tipi Tekne Modelleri”, “Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu”, “Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu” adını taşıyan üç bölümden oluşuyor.

Müzede, zanaatkar Ali Kemal Denizasanı ustanın elinden çıkma özgün hallerine sadık kalınarak yapılmış 48 adet tekne sergileniyor. “Halikarnas Balıkçısı” mahlasıyla Türk edebiyatına sayısız eser veren, Bodrum’la özdeşleşen “Mavi Turu” başlatan Cevat Şakir Kabaağaçlı koleksiyonunda, sanatçının çizimleri, el yazıları ve kişisel eşyaları sergileniyor.

Sabancı Holding eski CEO’su Hasan Güleşçi’nin adını taşıyan bölümde ise, Aralarında Bodrum’un da dahil olduğu, dünyanın çeşitli yerlerinden toplanmış 6 bine yakın deniz kabuğu sergileniyor. Cambazoğlu, “Müzemiz koleksiyonları, kütüphanesi ve objeleriyle deniz konusunda araştırmalar yapanlara geniş imkanlar sunuyor” dedikten sonra şunu ekliyor: “Bodrum Deniz Müzesi , yıllar önce temel geçim kaynağını süngercilik, balıkçılık ve taşımacılıkta kullanılan teknelerle sağlayan bölge insanının geçmişini gün ışığına çıkardı. Denizcilik tarihini gelecek nesillere aktarmak için mevcut çalışmalarımıza ek olarak, Osmanlı Tersanesi’ne ilişkin önemli çalışmalar yürütüyoruz, önümüzdeki dönemde bu konuda yeni sürprizlerimiz olacak.”

Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan “Bodrum Deniz Müzesi” Bodrum’da denizin ve denizciliğin önemini anlatması bakımından büyük önem taşıyor. (Kerem Köfteoğlu)