Bodrum Belediyesi ve Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan “Bodrum Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri” kapsamında, “2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı İşbirliğinin Geliştirilmesi” konulu İş Konferansı gerçekleştirildi.
Gümbet Mahallesindeki bir otelde gerçekleşen konferansa Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Aleksey Erkhov, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Ankara Temsilcisi Enver Şeyhov, Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (TÜROFED) Mehmet İşler, Rusya Restorancılar ve Otelciler Federasyonu Başkanı İgor Buharov, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, Borum Oda Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri, Türkiye ve Rusya’dan konaklama tesisleri ile seyahat acentaları, turizm yatırımcıları, Rusya’dan Bodrum’a turist gönderen tur operatörlerinin genel müdürleri ve deniz turizmini temsil eden üst düzey konuşmacılar katıldı.
Geniş bir katılımla gerçekleşen konferans açılış konuşmaları ile başladı. Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin dünü, bugünü ve geleceğinin konuşulduğu konferansta konuşan Başkan Aras, bu geniş katılımlı toplantının fitilinin, Sergey Klyuev ve beraberindekilerinin kendisini ziyaretiyle ateşlendiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Sevgili Sergey bana bu projeyi anlattığında çok heyecanlandım. Çünkü Bodrum’u bu kadar seven, aynı zamanda Bodrum’a yatırım yapan ve burada yaşamak isteyen bir Rusya Federasyonu vatandaşını ilk defa gördüm. Sergey’in bana, Bodrum’u, Türkiye’nin ve hatta Dünya’nın Davos’u yapmak, Bodrum’un, Türkiye’nin Dünya’ya açılan kapısı olarak tanıtmak için var gücüyle çalışacağını söylemesi beni çok mutlu etti. Buradan kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Ruslarla Türklerin asırlardır dost milletler olduğunu hatırlatan Başkan Aras konuşmasına şöyle devam etti:
“Bizler, aynı coğrafyayı paylaşan, aynı coğrafyada asırlar boyunca iz bırakan iki dost milletiz. Bu coğrafya, Türklerin ve Rusların izlerini taşımaktadır. Kültür birikimimizle, medeniyetimizle, insanımızla birbirini tamamlayan iki milletiz. Özellikle son 15 yıl içinde Türkiye ve Rusya ilişkileri güven ve saygı temelinde gelişmeye devam etti ve bunda iki ülkenin devlet başkanlarının da etkisi çok büyük. Her geçen yıl artan bir profille ticaret ve turizm ilişkilerimiz sürüyor. Bugün iki ülkenin kültürü Bodrum’da buluşuyor. Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri’ni bu yıl 5’inci kez düzenliyoruz. Ancak bu yıl ki etkinlikler benim için ayrı bir önem taşıyor. Rusya’daki dostlarımızı, kardeşlerimizi sadece turizm sezonunda değil, yılın her günü Bodrum’da görmek istiyoruz. Bodrum’u, Rusya’nın Türkiye’ye açılan kapısı yapmak için çalışıyoruz.”
Her iki ülkenin insanlarının rahat rahat ziyaretler gerçekleştirip şehirler arasında rahat rahat dolaşabilmesi gerektiğini belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Rusya’dan akademisyenler, iş insanları, kültür sanat elçileri Bodrum’a sanki kendi Rusya içinde seyahat ediyormuş gibi gidip gelebilmeli. Biz Bodrum’u böyle görmek istiyoruz. Bunun için ilişkileri çok daha fazla geliştireceğiz. Bizim çok acil bir şekilde Bodrum’un bütün güçleriyle yani yatırımcı gücü, turizmci gücü ve diğer tüm güçleriyle, Moskova’daki Bodrum Tanıtım Ofisi’ne bir çıkarma yaparak Moskova’yı da yine Bodrum’un bir kardeş kenti gibi, Türkiye’nin içersinde bir yermiş gibi ziyaret etmesini çok önemsiyoruz. Bundan sonraki ilk adımımız da Moskova’da olacak. Bodrum yirmi dört saat yaşayan canlı bir kent oteliyle, konaklamasıyla, deniziyle, gemisiyle, deniz turizmiyle, mavi yolculuğuyla, gece eğlencesiyle yine kültür ve sanat faaliyetleriyle, sıcak samimi Egeli insanlarıyla Bodrum çok daha farklı bir profil çiziyor Türkiye’de. Biz ama biraz bu konuda tanıtımda eksik kalmış olabiliriz, şimdi de işte o açığımızı kapatmak için yola çıktık. Yani Bodrum, Ruslar için sadece deniz, güneş, kum ve konaklama değil aynı zamanda iki kültürün ortak birleşebildiği, yaşayabildiği bir kent.” Dedi.
Bodrum’un Türkiye’nin en güvenli şehirlerinin başında geldiğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Başkan Aras, Bodrum’un her anlamda güvenli bir liman olduğunu dile getirerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bizim Rusya Federasyonu’na kapımız sonuna kadar açıktır. Biz, Rusya Federasyonu’ndan dostlarımızı, misafirlerimizi burada yaşayan insanları ağırlamaktan, onlarla birlikte olmaktan, birlikte yaşamaktan son derece memnunuz ve mutluyuz. Bundan sonra da bu ilişkileri geliştirmek için her türlü adım atacağız ve bize destek olmasını da hem ticaret hayatından, hem turizm hayatından hem yine merkezi hükümetimizden ve yine diğer bütün paydaşlardan ve inisiyatiflerden bekliyoruz.”
Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise, her iki ülkenin farklı zenginliklere sahip olduğunu ve bu kaynakların iki ülkenin çıkarları doğrultusunda kardeşçe paylaşılmasının önemli olduğunu söyleyerek düzenlenen konferansın önümüzde dönemler için çok önem arz ettiğini ifade etti. Kaymakam Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Bodrum’da geçirdiği kaza sonrası hayatını kaybeden Alisa Adamova için baş sağlığı dileyerek gerekli adli soruşturmanın devam ettiğini ve ihmali olanların gerekli cezaları alacağını söyledi.
Konferansta konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bölgemizde 110 ören yeri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Şuanda tespit edilen 110 antik kent, ören yeri var ve hepsinin altında ayrı bir hikaye ayrı bir zenginlik var. Artık önümüzdeki dönemlerde deniz-kum-güneş turizminin evirilerek kültür-tarih turizmine dönüşeceği sıklıkla tespit edilerek belirli ortamlarda dile getiriliyor. Bu konuda en önemli misafirlerimizin de Rusya, Çin ve Hindistan olabileceği değerlendiriliyor. Bizler bu kültür-tarih turizmi değerlerine başta amiral gemimiz Bodrum olmak üzere sahibiz.”
Konuşmaların ardından, Rusya-Türkiye ekonomik ve turizm işbirliği: Bugünü ve Geleceği konulu paneller gerçekleştirildi. Paneller sonunda, Rus heyeti ve Bodrum Belediye Başkanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.