BOŞ ARSA BULAN OTEL İNŞA EDİYOR! ,ÜSTÜNE DE YABANCI OTEL ZİNCİRİ ADINI KOYUYOR.
Dünyadaki gelişmeleri izlemek yerine yüksek sezonda tatilini geçirdiği otelleri gören, onun kelimeleriyle yazarsam . ‘’ Ben de bi tane yapiim, adamlar paraya para demiyolar !!! ‘’ motivasyonu ile bu ülkede aklına esen, bu işte para var deyip uygun arsa, bakanlıktan teşvik bulup yatırım !!! yapan binlerce girişimci, aslında bir çok ilçemiz, ilimiz ve bölgesinde kendi inşaatının temellerini kazarken, komşusunun gelirini, karını toprağa gömmeye başladığının farkına, aradan 3-5 sene geçmeden anlayamıyor. Anladığında da ya satmaya ya da devretmeye çalışıyor, o da olmadı bir ‘’uluslararası zincire’’ emanet ediyor işletmesini.
OTEL YATIRIMLARI ÇOK ÖZEL ALANLAR DIŞINDA DURDURULMALIDIR.
Bu ülkenin artık birkaç yer hariç yeni bir konaklama tesisine, ek yatak kapasitesine uzun süre boyunca ihtiyacı olmadığını anlayan bir siyaseti göremiyorum.
Turizmde sürdürülebilirlik konuşulurken, ekonomik olarak bu işletme sayısıyla turizm ekonomisinin sürdürülebilir olmadığını kimse görmek istemiyor.
Abartılı, hatta gerçek dışı haberlerin uçuştuğu turizm medyasından esinlenen yatırımcılar! Hemen kazma küreğe sarılıyorlar, ve kahraman yatırımcımızın bilmem kaçıncı oteli devreye giriyor.
Arz talep dengesi göz ardı edilerek izin verilme bir yana, teşvik edilen konaklama tesisleri ekonomik dengeyi alt üst etmekte, umarsız yaralar açmaktadır turizm ekonomisine.
Burada belediyeler başta olmak üzere meslek örgütleri ve ilgili bakanlıklar gerekli çalışmaları yapmaya bir an önce başlamalı, böyle yaparak Türkiye turizmden para kazanır-Ciro yapar demiyorum- hale gelebilir. Yaptığımız ciroya değil, ettiğimiz kara odaklanmalıyız.
YABANCI ZİNCİR MERAKI
Geçen ay İtalya, Sicilya’da bir haftaya yakın dolaştım. Gözüme her hangi bir İtalyan olmayan bir zincire ait otel işletmesi çarpmadı. Bizde ise bırakın büyük şehirleri, neredeyse Anadolu’nun ücra kasabalarında bile bol bol yabancı zincirlerin boyunduruğunda, pardon işletmesinde otellere rastlamadan geçemezsiniz.
Gelirin kaymağını alan bu zincirlerden Türkiye kurtulmadıkça turizmden gelir elde edilmez, en fazla ciro yapılmış olur.
SATIŞ KANALLARINA ÖDENEN KOMİSYONLAR %8-12 BANDINI AŞMAMALIDIR.
Kimi zaman %50’lere çıkan komisyon ödemeleri arz talep dengesizliğinde işletmecilerin sıklıkla başvurduğu bir çözümdür. Ben %15’den fazla vermiyorum diyen 3-5 kişi çıksa da genele bakılınca neredeyse cironun dörtte biri, yani %25’i yabancı ellere uçup gitmektedir. Bu kadar çok otel olunca tabii ki odaları pazarlamakta güçlük çekenler bu yola başvurmaya devam edeceklerdir. Ticaret bakanlığı ya da hangi ilgili bakanlıksa bunu çözmek zorundadır. Yoksa turizmden, bizim yatırımlarımızdan eli alemi zengin etme yarışında kaybeden sadece biz oluruz. Sicilyada basit bir BnB odasını eğer 300 Euro’ya yaz aylarında satabiliyorlarsa bunun nedenini düşünmek için çok akıllı olmaya gerek yoktur diye düşünüyorum.
Top ilgili bakanlıklar, Belediyeler ve bu istemi dillendirmeye devam edecek Meslek Örgütlerinde.
DENİZ TÜFEKÇİ
Latest posts by Deniz Tüfekçi (see all)
- 29 Ekim, en büyük bayramımız, Cumhuriyet bayramımız - 30/10/2024
- Turizm özgürlüğün elbisesidir, gıdası demokrasidir. - 17/07/2024
- BAD-EL HARAB-ÜL TÜRSAB - 11/02/2024