Havayollarının görünen gülen yüzleri ve iyilik melekleri diye biliriz biz onları.
Peki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nasıl tanımlar bu önemli mesleği, gelin bakalım: Yolcu taşımacılığı yapan hava araçlarında gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin uygulanmasından ve yolcu konforundan sorumlu görevliler “kabin memuru” ya da “kabin görevlisi” olarak tanımlanmaktadır.
Uçuşun emniyetinden güvenliğine, yolculuğumuzun konforlu gerçekleşmesi için kabinde görev yaparlar.
Bulutların üzerinde iş yeri olmasını arzu eden, gezmeyi seven bir çok gencin hayalini süsleyen meslektir. Nasıl kabin memuru olunur? En çok bana sorulan soruların balında gelir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan mevzuatlara göre eğitimlerini başarı ile tamamlayan ve Kabin Memuru Sertifikası almaya hak kazanan kişiler kabin memuru olabilirler.
Kabin memuru olabilmek için aranan şartlar aşağıdaki gibidir:
* En az 18 yaşında olmak
* Sağlık yönünden görevini yerine getirmeye uygun olduğunun kontrol edilmesi amacıyla Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşunun düzenli aralıklarla muayenesinden veya değerlendirmesinden geçmiş olmak
* İşletme El Kitabı içerisinde belirtilen usullere uygun olarak görevlerini yerine getirilebilecek yeterlilikte olmak (Boy, kilo, psikolojik test vb.)
* Yurt içi veya yurt dışında asgari 10 yıllık eğitim veren lise veya benzeri okul mezunu olmak
* İngilizce bilmek. (Bu hususa ilişkin detaylandırma görev alacağı işletmenin iç prosedürü ile belirlenir.)
Kabin memurlarının sorumlulukları nelerdir?
– yolcuların emniyetini sağlamak,
– yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak,
– çalıştıkları havayolu şirketi adına güzel ve iyi etki bırakmak,
– kabin içerisinde kokpit kapısı itibariyle başlayan ve kabinin en arka bölümünde bulunan “arka mutfak” olarak adlandırılan bölümüne kadar olan alandan sorumludur.
– Normal operasyonel koşullarda şirket operasyon el kitaplarında belirtilen yöntemler kullanılarak sorumlu çıkış kapılarının açılması ve kapatılması,
– acil durum koşullarında da yine şirket operasyon kitaplarında belirtilen yöntemler kullanılarak açılması,
– dış koşullar emniyetsiz ise kapıların kapalı tutulması,
– uçağa yüklenen ikramın şirket tarafından belirlenen akış ve düzende yolculara sunumunun gerçekleştirilmesi,
– Yurtdışı uçuşlarda gümrüksüz ürünlerin satışlarının yapılması,
– kokpit içinde ya da uçağın dışında herhangi bir görev ve sorumluluğu yoktur.
Kabin memurlarının emniyet ve güvenlik ile ilgili görevleri iki temel başlık altında toplanabilir:
* Emniyet ve güvenliği tehdit edebilecek bir durumun oluşmasını önlemek için gözlemler yapılması ve iletişimlerin sağlanması (örneğin kabin içerisinde yangın / duman oluşumu engellemek için belirli periyotlarda kabinin / tuvaletlerin gözlemlenmesi)
* Alınan bütün önlemlere rağmen, oluşan acil durumlarda, yolcuların emniyet ve güvenliğini sağlamak adına, mümkün olan en az yaralanma ile en çabuk şekilde acil durum prosedürlerinin uygulanması (örneğin acil bir durum söz konusu olduğunda Kaptan Pilotun talimatını alarak uçakta bulunan bütün yolcu ve ekibin uçak sertifikasyonunda test edilmiş süreler içerisinde tahliye edilmesi)
Taşıdıkları üniformaya layık olmak için ellerinden gelen tüm gayreti gösteren kabin ekiplerimizin 31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Günü’nü kutluyor, emniyetli uçuşlar diliyorum.
Latest posts by Ömür Kahraman (see all)
- Turist Rehberi ve acente - 30/01/2021
- Düşmez Kalkmaz Galata Kulesi - 13/06/2020
- Kabin memurları günü - 31/05/2020