Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, kültür turizminin dünyada en önemli turizm alanlarının başında yer aldığını söyledi. Çanakkale’nin kültür turizmine sunduğu olanakları ile Türkiye’de fark yaratmaya devam ettiğini ifade eden Armağan Aydeğer, Troia’sı, Tarihi Gelibolu Yarımadası, Milli Parkları, Assos’u ve diğer bütün alanları ile ziyaretçilerin çok ciddi ilgisini çektiğin ifade etti.
Çanakkale’nin alternatif turizm anlamında çok önemli faaliyetlere imza attığını söyleyen Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Başkanı Armağan Aydeğer “ Bunlardan bir tanesi de Gelibolu Tarihi Alna Başkanlığı’nın, Çanakkale Valiliği destekleri ile gerçekleştirilen Batık Dalış Turizmi . Bu çerçevede özellikle 1.Dünya savaşındaki batıklardan Majestik üzerinde yoğunlaşılmış durumda. Majestik Batığına 2020 mayıs ayında ilk turistik dalış da gerçekleştirilmiş olacak. Böylece Çanakkale Batık Turizmi açısından dünyada da çok önemli bir deneyime ev sahipliği yapacak. 2023 yılında Türkiye’nin ilk Batık dalış fuarının da Çanakkale’de gerçekleştirilmesi de ayrı bir önem taşıyor” diye konuştu.
Başkan Armağan Aydeğer “Dünyada artık Kültür turizmi en önemli turizm alanlarından bir tanesi . Çanakkale kültür turizmine sunmuş olanakları ile Türkiye’de fark yaratmaya devam ediyor. Bu çerçevede Troia’sı, Tarihi Gelibolu Yarımadası Milli Parkı, Assos’u ve diğer bütün alanları ile ziyaretçilerin çok ciddi ilgisini çekiyor. 2016-2017 yılı Türk turizmi açısından çok zor bir seneydi. Ama 2017’den sonraki süreçte artık külür turisti dönmeye başladı. Bu konaklama verilerine de yansıdı. Çanakkale bu anlamda özellikle Türkiye’ye gelen Anadolu turu kapsamında ziyaret eden Avrupalı ve Uzak Doğulu turistlerin olmazsa olmaz durak noktalarından bir tanesi haline geldi. Bu hepimizin için büyük bri kazanç. Bizim burada odaklandığımız en önemli konuların başında konaklama sürelerini uzatılması geliyor. Çünkü 1.3 olan konaklama süreleri bölge açısından yeterli değil. Mutlak suretle daha yaygın 2 gün 3 gün gibi rakanlara ulaşması gerekiyor. Tabi burada aynı zamanda biz burada bölgeye daha fazla katma değer üreten turistlerinde yer alması ile ilgili çok ciddi bir çalışma sinsilesi yürütüyoruz. Böylece batık turizmi, bisiklet turizmi, yürüyüş rotaları gibi alternatif turizm olanaklarını da güçlendiriyoruz” dedi.
Çanakkale’nin 2018 Troia Yılı ile tüm Türkiye’de ve dünya da büyük bir farkındalık yarattığına da dikkat çeken Başkan Armağan Aydeğer “Troia 2018 yılı, Destinasyon turizminin çok önemi bir modelini Türkiye turizmine kazandırdı ve böylelikle başta kendisi olmak üzere sonrasında Göbeklitepe ve bu yıl da Antalya Patara’ya önemli bir örnek oldu. Tabii 2018 Troia yılı ile birlikte bölgede alt ve üst yapıda çok ciddi yatırımlar gerçekleşti. Troia Müzesi de bunların en önemlisiydi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Çanakkale Valiliğimizin destekleri ile gerçekleştirilen bu çok önemli eser bugün dünyanın en önemli müzelerinden bir tanesi olarak gösteriliyor. Bu çerçevede Avrupa’da en önemli müze ödülü olan Müze ödülüne de bu yıl finalist olarak seçildi. 2020 Mayıs ayı içerisinde ödül sahibi belirlenecek. Bu çerçevede dünyanın en prestijli müzeleri arasında Troya Müzesi de önemli jüriler tarafından değerlendirme süreci içerisinde. Troya Müzesi Avrupa’nın bu anlamda en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden bir tanesi olarak gösteriliyor. Bunun da en önemli sebebi sadece müzenin kendi içinde değil, çevreye de yapmış olduğu ciddi bir etkileşim. Hemen yanında Türkiye’nin ilk Arkeo-Köyü Tevfkiye Köyü bulunuyor. Bunun hemen yanında Çıplak Köyünde bir Etno köy oluşturuldu. Ve yine Troia’dan başlayan Assos’a kadar devam eden yaklaşık 120 km.lik bir kültür yürüyüş rotasının da burası ev sahibi. Bu anlama baktığınızda Assos ile Troia Milli Parkı ile 18 tane turistik cazibe noktası ile Troia Milli Parkı Türkiye ve dünyanın en önemli kültür cazibe noktasıdır”dedi.(Halil Öncü)