Yıla büyük hedeflerle başlayan turizm sektörü artan maliyetler nedeniyle fiyatlara yansıma ve doluluk oranları beklentilerin altında kaldı.
Yabancı turistlerin doluluk oranları düşerken, yerli turistlerin çekilmesi amacıyla turizmciler mayıs seviyesinde fiyatları sabit tutmaya çalıştı. Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Ege’de doluluk oranlarının %60, Akdeniz’de ise %70-80 civarında olduğunu belirtti. Vardar, “Geçen seneye göre fiyatlar %80 daha yüksek. Doluluk oranı %100’e yaklaşsaydı, fiyatlar %50-60 daha fazla olurdu. Ancak Kurumlar Vergisi, KDV, personel maliyetleri ve diğer giderlerdeki artışlar fiyatlara yansıtılmadı. Türk pazarında mayıs fiyatları korunuyor” şeklinde konuştu.
Dün İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısında sektördeki gelişmeleri değerlendiren Vardar, haziran ayında doluluk oranlarının beklentilerin altında kaldığını ifade etti. Vardar, “2022’de oluşan olumlu hava özellikle yurt dışından gelecek turist beklentisini artırdı. Ancak Rusya ve tüm dünyadaki olumsuz ekonomik gelişmeler nedeniyle yabancı turistin talepleri olumsuz etkilendi ve otellerin beklediği rakamlar gerçekleşmedi. Rekabet ettiğimiz ülkeler, fiyat artışlarından dolayı daha fazla pay aldı. Böyle devam ederse, 2024 ve 2025 yıllarında turizm sektörü zor bir dönem geçirecek” açıklamasında bulundu. Vardar, doluluk oranlarının beklenenden %25-30 daha düşük olduğunu ve iç turizmin daha da önem kazandığını belirtirken, Jolly olarak bu yıl 1 milyon kişi sayısını aşacaklarını kaydetti.
Konaklama vergisi, akaryakıt fiyatları ve vergilerindeki artışların sezon ortasında fiyatlara yansıtılamayacağına değinen Mete Vardar, sektörle ilgili maliyetlerin yıl sonuna ertelenmesi talebinde bulundu. Aynı zamanda yükselen maliyetlerin kurdaki artışı aştığını ve yurt dışında tatil yapmanın Türkiye’de tatil yapmakla aynı fiyata denk geldiğini ifade etti. Sektörün rekabet gücünün zayıfladığını vurgulayan Vardar, sektöre yönelik vergi artışlarının ertelenmesini istedi.