web analytics

26 Aralık 2024, Perşembe

“Hac ve Umre acentalarına devlet desteği gerekiyor”

“Hac ve Umre acentalarına devlet desteği gerekiyor”

TÜRSAB TV’de yayınlanan ve Bilgi Teknolojileri, Medya ve İletişim Grup Başkanı Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Turizme Global Bakış programında bu hafta Suudi Arabistan’ın yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini açıklaması da konuşuldu.

Suudi Arabistan, dün yaptığı resmi açıklama ile haccı bu sene için sadece yurt içinde kısıtlı sayıda kişiyle yapacağını açıkladı. Türkiye’de hac ve umre organizasyonu yapan bin civarındaki seyahat acentasını ilgilendiren bu açıklamayla ilgili TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Diyaeddin Şahin, programda bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Şahin, “Her yıl hac için 2,5 milyon kişi Suudi Arabistan’a gidiyor. Orada yaşayanlarla birlikte yaklaşık 4 milyon kişi hac yapıyor. Ülkemizden 83 bin kişi bu yıl hacca gidecekti. Endonezya, Hindistan, Malezya gibi ülkeler daha önce hac organizasyonuna katılmayacaklarını ilan ettiler. Bizim de bu yönde hazırlığımız vardı. Salgın tüm dünyada sıfırlanmadığı için risk devam ediyor. Dün beklediğimiz açıklama geldi. Bu haberi bekliyor olsak da meslektaşlarım ile buruk bir ruh hali içindeyiz, dokunsanız ağlayacak haldeyiz. Duamız önümüzdeki sene daha sağlıklı daha fazla hacıyla Kabe’de bulunmak, Beytullah’a yeniden kavuşmak” dedi. “Hac ücretlerinin iadesi ile ilgili karar verme yetkisi Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu’nda. TÜRSAB da bu kurulun üyesi“ diyen Diyaeddin Şahin, hacca gitmek için gerekli her şeyi yapmış kimsenin ve seyahat acentalarının mağdur edilmeyeceğinin altını çizdi.

Seyahat acentalarının 27 Şubat itibarıyla salgın nedeniyle sonlandırılan umre ile ilgili hava yollarına yaptıkları ödemeleri halen alamadığına dikkat çeken Diyaeddin Şahin, hac umre organizasyonu yapan seyahat acentaları için devletten destek beklediklerini ifade etti.  “Normal şartlarda haccın ardından eylül ayında umre başlardı ancak benim görüşüm uzunca bir süre umre olmayacağı yönünde. Bu nedenle hac ve umre turu yapan seyahat acentalarının ayakta kalmaları çok zor. 15 bin çalışanı olan ve en az 70-80 bin kişinin ekmek yediği sektörümüzün devletin direkt dokunuşuna ihtiyacı var.  Hac ve umre acentaları, KGF kredilerinden faydalanamıyor, onlara farklı bir uygulama getirmeleri gerekiyor. Teminat mektuplarımız var, çok ciddi rakamlar. Bunların alınmaması yönünde bankalarla görüşmeler yapıyoruz. 2021 için Suudi Arabistan’nın kriterleri henüz belli değil” sözleriyle yaşanan sıkıntıları özetledi.