web analytics

13 Kasım 2024, Çarşamba

Hüzünlü ülkenin başşehri Phnom Penh

Kamboçya’ya bu yıl 1 ay içinde iki kez geldik. İlki Ekim ayı ortasındaki Turizm fuarı icin ikincisi ise Kasım ortasındaki “Water & Moon festivali için. Önceki yıllarda da birkaç kez geldiğimiz ülkenin başkenti Phnom Penh bu ayın destinasyonu.

Kuzeyde Çin’den başlayıp, Myanmar, Tayland ve Laos ülkelerinin ardından  denize ulaşan ‘’Nehirlerin Anası’’ yada ‘’Ana Tanrıça’’ adıyla da anılan Mekong nehrinin ikiye ayırdığı, ÇinHindi yarımadasının 181 bin kilometre karelik şirin, yemyeşil ve hüzünlü ülkesi Kamboçya.

Doğu ve güneydoğuda Vietnam, kuzeydoğuda Laos, batı ve kuzeybatıda Tayland ve güney batıda Tayland körfezi ile çevrili. Nüfusu Kmerler, Hintliler, Daylar, Vietnamlılar, Çinliler, Hint-Malaylar gibi birçok HinduÇin etnik halklarının mozaiğinden oluşuyor.

Kmer halkınca (%90) benimsenen Theravad Budizminin yanı sıra, % 2 oranda müslüman Cham, Mahayana Budizmine inanan (% 6 kadar) Vietnamlı ve aynı inanca mensup (% 3 dolayında) Çinli etnik azınlık da bu mozaiğin dinlerini oluşturuyor.

Ekvator’a yakınlığı nedeniyle, Nisan ve Kasım ayları arası çokça yağışlı geçen sıcak tropik iklime sahip.

Nüfusun %10’u şehirlerde, geri kalanı kırsal alanda yaşıyor. Başkent Phnom Penh

Kamboçya’nın Fransızlar tarafından inşa edilmiş başkenti Phnom Penh 1.5 milyona yakın nüfusu ile Kamboçya’nın en büyük ve kalabalık şehri. Mekong ve Tonle Sap nehirleri şehri ikiye bölüyor.

Burada görülecek yerlerin başında National Museum geliyor.1917-20 yılları arasında geleneksel mimariye uygun olarak inşa edilmiş olan bina 6-7 yy dan itibaren Kamboçya tarihine girmiş medeniyetlerin örneklerini sunuyor.

Royal Palace 1813 tarihinde inşa edilmiş içinde halen kralın yaşadığı bölümleri de oluşturan çok büyük bir alanda çeşitli tapınaklerı ile ve bir rehber tarafından gezilebilen bir saray.

Wat Ounalom Pagoda, 1422 yılından yapılmış bir Buddist manastır. Royal palace’ın çok yakınında ve turistlerin ziyaret ettikleri tarihi bir yapı.

Phnom Penh’de görülmesi gerekli bir digger Buddist tapınağı da Daun Penh dağı adıyla anılan ama esasen düz bir platformda kurulu şehrin bir tepe noktasında inşa edilmiş Wat Phanom tapınağı. Yerli ve yabancı ziyaretcilere açık olan tapınakda,  ayinler dışında özellikle festival zamanlarında geniş bir park alanı olan çevresinde çeşitli gösterilere rastlamak da mümkün.

Şehrin yeni bölgesinde yer alan Özgürlük Anıtı ve hemen yakınındaki son kral Norodom Sihanouk ‘un heykeli olan anıt da fotograf çekeceğiniz yerler olacak.

Özgürlük Anıtı’nın hemen yakınındaki Wat Langka da şehirdeki bir digger budist tapınağı..

Bu arada önceki yıllarda görme fırsatı yakaladığımız  Tuol Sleng Hapishanesi ise hüzünle gezeceğiniz bir yer olacak.

Tuol Sleng, eski bir okul olup, Kızıl Khmerler tarafından daha sonra Mayıs 1976’da hapishaneye çevirilmiş ve S-21 adıyla anılmaya başlanmış.

Kızıl Khmer rejimine ve düzenine karşı olduğunu düşünülen herkesi bu hapishaneye atarak, çeşitli işkenceler yapıp, daha sonra da bu insanları öldürmüşler. Bu soykırım müzesi 1980 yılından beri de turistlerin ziyaretine açık.

Phnom Penh başşehir olarak çok sayıda konaklama olanağı, restoran ve eglence merkezleri ile turistlerin sıkılmayacağı bir şehir.

Şehir de Toum Tum Poung adıyla bilinen Russian Market, hem yerel halkın hem de turistlerin yiyecekten turistik ve hediyelik eşyaya her türlü malın satıldığı kapalı bir çarşı. Bu çarşının bir benzeri de şehrin hemen merkezinde Phsar Thmey Market (Central Market).

Kubbeli bir merkezde birleşen 4 ayak üzerindeki kapalı modern binanın hem içersi hem de dış çeyresi yeni yerli ve yabancıların uğrak yeri. Otantik berber, portatif manikür ve pedikür, el ve kağıt falları basit tezgahlarda hizmet veriyor. Her iki çarşı hem balık, et, sebze ve bakkaliye hal’I,  hem de hertürlü giyecek ve turistik eşya satış bölümleri ile yerli ve yabancıların ihtiyaçları icin mutlaka ziyaret edilmesi gerekli alışveriş noktaları.

Ve elbette alışveriş icin Güney Doğu Asya’nın mutlaklarından Night Market’e de  yine gidilmesi gerekli. Angkor Night Market Özgürlük parkı ile nehir arasında yer alıyor ve her akşam 6 da kurulup gece yarılarına kadar açık kalıyor.
Şehrin modern alışveriş merkezi de Aeon Mall. Yeme & içme, marka alışveriş ve sinemalarıyla hemen her ülkedeki mall’lardan pek farkı yok.

Yeme & İçme

Şehirde her yer yeme içme mekanı. Fast food zincirlerinin tüm markaları mevcut.Her bütçeye de uygun. Deniz ürünleri ve Kamboçya mutfağı icin önerimiz One More Pub (Oknha Chrun You Hak St.) keza yerel ve

İtalyan ağırlıklı yemekler icin Friends (215 Street 13,) Bu restoranda gelirin bir bölümünün UNESCO aracılığı ile çocuklara yardım vakfına gönderildiğini de belirtelim, Hint mutfağı icin Indigo (373 Preah Sisowath Quay) , ve rakı severler icin Aroma Lübnan restoranı (186 Preah Ang Eng St.) öneriyoruz.

Bir diğer önerimiz de Mekong Nehrinde akşam yemeği icin Dinner Cruise’lar.
Yemek sonrası gece eğlence hayatına nehir kıyısına ve dikey caddelere sıralanmış, bar , pub ve gece clubleri ile devam edebilirsiniz.

Nerede Kalınır

Yine her bütçeye gore ve 5 yıldızdan hostel’lere kadar konaklama olanağı mevcut.Ülkeye gelen 6-7 milyon turistin hemen hepsi Phnom Penh’e  uğruyor. Bu nedenle yatak sıkıntısı yok. Bizim önerimiz bir butik otel.

Sun Moon Urban Otel şehrin merekzinde 136 ve 15. Caddelerin köşesinde keyifli bir otel. Lobby bar ve restoranın dışında en üst kata müthiş nehir ve şehir manzarasının yanısıra, açık havuzu ve yanındaki tepe bar ve restoranı ile çok talep gören bir otel.

Atraksiyonlar

Phnom Penh merkezi dışında yakın yerlere de gidilip hem yerel hem de uluslararası çeşitli show’lara da gitmek mümkün.

Bunlardan biri henüz çok yeni açılmış olan Phnom Penh Safari adını taşıyan hayvanat bahçesi ve hayvanlar ile yapılan showların olduğu bir atraksiyon. Merkeze 40 km uzaklıktaki Phnom Penh Safari’de çok sayıda hayvan çeşidi ile bu hayvanlar ile yapılan showlar yerli ve yabanci ailelerin büyük ilgisini çekiyor.

Bir diğer gezilecek yer ise Silk Island. Dach Adası’na konuşlanmış bu merkezde kültürel bir gezi için önerilen turlar arasında. Yine 45 dakika süren bir araba yolculuğu ve çok kısa bir feribot yolculuğu ile ulaşılan adada başta ipekçilik ve ipek kumaş üretimleri ünlü.

Nasıl Gidilir

Türkiye’den THY ile Bangkok aktarmalı olarak Thai, Bangkok  ve Angkor Havayolları ile  Phnom Penh’e ulaşılabilir. Bangkok Phnom Penh arası uçakla 1 saat 15 dakika sürüyor.

Vize

Phnom Penh havaalanında 30 USD ve 1 fotograf karşılığında 1 aylık vize kolayca alınıyor.

Kısa Bilgiler

  • Türkiye ile saat farkı 4 saat ileri.
  • Para birimi Riel. 1 USD= 4.000 Riel
  • Cep telefonu yaygın.Internet olanakları geniş.
  • Taxi ucuz.Hem siem Reap hem de Phnom Penh havaalanlarından şehir merkezindeki otelinize 6-7 USD ye ulaşabilirsiniz. Şehir içinde de 2 USD’ye her yere ulaşmak mümkün. Ancak pazarlık etmeyi unutmayın.
  • Tüm Kamboçya ve şehir turlarınız için güvenilir acenta

Charming Cambodia

7, St.242, S/K. Boeng Prolit, Khan 7 Makara Phnom Penh
Tel: (+855) 23 215 117 – (+855) 23 215 118.
E-Mail: [email protected]
Website: http://www.charmingcambodia.com

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23