Turizmciler İstanbul Kongre Merkezi’nde, “İstanbul Turizm Platformu” tanıtım toplantısında buluştu. Çok sayıda turizmcinin katıldığı” İstanbul Senin Turizm Geleceğin “ başlıklı toplantıda turizm platformunu oluşturan birliklerin başkanlarının konuşmasının yanısıra platformu Başkanı Cumhur Güven Taşbaşı, “Sayın Ekrem İmamoğlu’nun başkan seçilmesiyle birlikte İstanbul’da barış ve özgürlük rüzgârı esmeye başladı. Bu rüzgar İstanbul’dan dünyaya doğru esmektedir ve gelecekte İstanbul turizmine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Turizm Platformu” tanıtım toplantısında konuştu.
‘Haliç’e gözümüz gibi bakmalıyız’ diyen İmamoğlu, “Haliç’in kıyısında biyolojik arıtma tesisi mi gezdireceğiz insanlara. Biz, biyolojik artırma tesisinin bütün İstanbul’da varlığına inanıyoruz ve en üst seviyede arıtma sistemlerini bu şehide harekete geçireceğinin dönemini hazırlıyoruz. Ama orası değil ” dedi.
İmamoğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde, “İstanbul Senin Turizm Geleceğin” başlığıyla düzenlenen tanıtım toplantısı ile seçim vaatleri arasında bulunan “İstanbul Turizm Platformu’nu tanıttı. Tanıtımda İBB üst yönetimi ve sektör temsilcilerini bir araya geldi.
Turizm Platformu benzeri oluşumları farklı sektörler için de kurgulayacaklarını belirten İmamoğlu, “Göreceksiniz ileride, birçok hususta yine bir platform oluştuğunu, orada her kesimin kendini bulduğunu, nasıl İBB ile entegre çalışabileceği, hissedebileceği platformlar oluşturacağız. Bunlar bazen, sosyal, ticari ve toplumsal hedeflere dönük olacak. Çünkü biz, en baştan şunu söylemiştik: Ben İBB Başkanıyım, ama bu kenti sizinle bir arada ve birlikte yönetecek kadar da akıllıyım. Tek başına yönetmek, akıl işi değil biliyorsunuz. Sizleri sürece katarak, sizlerin deneyimleri, donanım ve birikimiyle beraber onları koordine ederek, yönetme konusundaki kararlılığımızı belirtmek istiyorum” dedi.
‘Yüzü asık bir esnaftan kimse alışveriş yapmayı sevmez’ diyen İmamoğlu, “Ürünü ne kadar iyi olursa olsun. Dolayısıyla biz, yüzü gülen bir kent, dünyaya pozitif enerji veren, insanlara o güzel sıcaklığını, misafirperverliğini her zaman sunmakta cömert davranan bir kent olmaya kararlıyız Bu turizmin en büyük lokomotifi olacaktır. Turizm master planını hazırlamamız şart. Bu bir teknik bir tanım değil. Uygulamaya geçirildiğinde aslında çok stratejik, başarısı yüksek ve aynı zamanda herkesi içine katan, hatalarını kontrol eden düzelten düzenleyen muazzam bir planlamadan bahsediyoruz. Tabi bu tür planlar katılımcılıkla mükemmele varabilir. Deneyimler ile mükemmele varabilir. Yani, kapalı kapılar ardından, sadece akademik bakarak da olmaz. Dolayısıyla bu platformun temel yürüyüşü mutlak ve mutlak katılımcılığı en üst seviyede tutacak ve sizlerin içinde olduğu bir sistemle süreci tamamlayacağız” dedi.
Turizmin katma değeri yüksek bir sektör olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Hiçbir sektöre benzemez. Yani ara ürünü yok. Bu vatandaş üretiyor ve kendini dünyaya tanıtıyor. O bakımdan çok önemli. Bu noktada herkesin kendisine dikkat etmesi gereken de bir sektör. Şirketi, yatırımcısı, rehberi, çalışanı, şoförü taksicisi, minibüsçüsü aklınıza gelen her kurumun her kişinin kendisine dikkat etmesi gerek bir alan. Tabiri caizse her birisi bir temsilci, her birisi bu ülke adına simge olarak önünde duran bir kişilik ya da kimlik. O bakımdan kampanyamız boyunca, bu sektöre verdiğimiz önemi belirtmek adına bazı şeyler söyledik. Her sektörün dertlerine kulak veren bir yönetim olacağız demiştik. Dolayısıyla, turizm sektöründeki herkes birine ulaşmak istiyor, biriyle beraber hareket etmek istiyorsa, İstanbul’da onun tek bir adresi var; o da İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Biz, katılımcı bir sistem koordine edeceğiz demiştik. Bir master plan yapacağız demiştik ve bunu ortak akılla yapacağımızı söylemiştik. Bu konuda en üst düzey seviyede moderatörlük görevini yerine getirecek Büyükşehir Belediyesi” şeklinde konuştu.
Londra ziyaretinde, “London Partners” adlı kurumla yaptıkları görüşmelerden söz eden İmamoğlu, “Gerçekten üst seviyede başarılar elde etmiş bir kuruluş. Deneyim paylaşımı yaptık. Kendileriyle yine bu ay içerisinde İstanbul’da bir çalışma yapacağız. Ardından da inşallah sizlerle organize edecek olduğumuz Turizm Çalıştayı’nın da bir parçası olmalarını istedim. Katılmaktan keyif alacaklarını dile getirdiler. Arkadaşlarımızla konuştuk. Aralık ayının ortasında bir Turizm Çalıştayı’nın yapılması ve 2020’ye orada gerçekten bazı kararların alınmış halde girmemiz gerektiğinin de altını çizdik, karar verdik. Bu konudaki hazırlığınızı da hepinizden talep ediyoruz. Dolayısıyla vaat ettiğimiz her şeyi harekete geçiriyoruz ve turizm sektörüne yönelik vizyonumuzu çok daha üst seviyeye taşımak adına bu parametreleri halletmeden olmayacağının da farkında olan bir yönetimiz” dedi.
Her sektörde olduğu gibi turizmde de harekete geçme dönemine girilmesi gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, İstanbul ölçeğindeki bir kentin, kendi nüfusunun 2-3 katı turist çekmesi gerektiğini ifade etti. İmamoğlu, “Dünyaya baktığınızda, bütün otoriteler kabul ediyor ki; İstanbul, gerçekten bu konuda öncü kent olmayı hak ediyor. Arkadaşlarım ilk 5 hedefi, diyorlar. Gerçekten bu hedef, makul bir hedeftir, koyulmalıdır ama İstanbul birinci olmayı hedeflemelidir” diyerek iddiasını ortaya koydu. İstanbul’un kıymetini anlamak için haritaya bakmanın yeterli olduğunu belirten İmamoğlu, “2050 vizyonu çalışıyoruz. İstanbul vizyonunun zaten bir parçasıdır İstanbul Platformu’nun çalışmaları. Vizyonu, hep beraber belirleyeceğiz. Biz, bu şehrin 2050’ye vardığında dünya çapında hedefler koyması lazım. Değerli dostlar, hak ettiğimiz yere ulaşmak için elbette planlayacağız” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Elbette sürece stratejik bakacağız. Elbette global rekabeti doğru anlayacağız. Veriyle analizle karar alacağız. Hiçbir hamasi kararı bu sürecin içine dahil etmeyeceğiz. Sektörün içindeki herkesin sesine kulak vereceğiz. Bu ortak akılla uzun vadeli kararlar alacağız. Yap-boza asla izin vermeyeceğiz. Hangi hususta olursa olsun. Bugün kentsel tasarımda şikayet ettiğimizi her konunun temel sebebi yap-boz, kişiye göre karar. Kim geldiyse, onun keyfine göre karar ya da kim geldiyse onun siyasi anlayışına göre karar. Bütün bunlar ülkenin ve şehrin stratejik süreçlerini sıkıntıya uğratan konulardır. Asla yap-boza izin vermeyeceğiz. Bu kararları uyguladığımız takdirde çok net; asla bu şehre ihanet edilmesine fırsat vermemiş olacağız.”
İmamoğlu, İstanbul’un turistik açıdan değerlendirilecek birçok noktası olduğunu vurgulayarak bunlara Kemerburgaz Kent Ormanı’ndaki Mavlova Kemeri, Avcılar’daki Bathonea Antik Kenti ve Haliç gibi alanları örnek gösterdi.
Haliç’le ilgili ayrıca açıklama yapan İmamoğlu, “Haliç’i ayrı bir kıymet. Haliç’e gözümüz gibi bakmalıyız. Onun için ben 130 bin metrekarelik alanda bir gereksiz biyolojik arıtma tesisine karşı çıktım. Yani biz, Haliç’in kıyısında biyolojik arıtma tesisi mi gezdireceğiz insanlara. Biz, biyolojik artırma tesisinin bütün İstanbul’da varlığına inanıyoruz ve en üst seviyede arıtma sistemlerini bu şehide harekete geçireceğinin dönemini hazırlıyoruz. Ama orası değil. İşte bunlar, anlık bir genel müdürün, heyetin alacağı kararla olacak şeyler değil. Şehrin bir master planı vardır. Örneğin bu arıtma tesisi, İstanbul Belediyesi’nin master planında yok. Ben de aradım, bulamadım. Onun için bazı şeylerin olmaması gerekiyor. Bu bakımdan her yer fırsat. Kentin birçok noktası tarihi ve gerçekten bu alanların turizmin değerli birer noktası konusunda iş birliği yapacağız. Bütün belediyeyi çalışanlarıyla eğitimden geçireceğiz. Turizm eğitimi alacaklar. Zabıtası, güvenlikçisi herkes kendisini turizm elçisi olarak görecek, turiste davranışıyla, yaklaşımıyla, nezaketiyle, güler yüzüyle.
Bu şehirde seferberlik böyle olur. Hep beraber o eğitimi alacağız. Hızlıca bu süreçleri harekete geçirdiğimizde, turizmin geleceği noktayı benden daha iyi sizler tahmin ediyorsunuz. Bizler, bu platformdan talimat almaya hazır bir İstanbul belediyesiyiz. Güler yüzlü olmak zorunda olan, her koşulda gülen yüzünü eksik etmemek zorunda olan değerli sektör temsilcileri, gerçekten İstanbul, bu muazzam ve kadim şehir, iş potansiyelinizi en az 3 katına çıkartacak potansiyeli olan bir kent” ifadelerini kullandı.