Üsküdar Belediyesi, dünyada bir başka örneği olmayan yeni bir kültür merkezini İstanbullulara kazandırdı. 3’üncü Selim tarafından 1802 yılında yaptırılan tarihi Selimiye Hamamı’nı 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Nevmekân Selimiye olarak hizmete sundu. Üsküdar Belediyesi’nin bir kültür sanat platformu olarak Türkiye’ye kazandırdığı Nevmekân markasının 3’üncü halkası olan Nevmekân Selimiye, aslına uygun bir şekilde hamamdan kütüphaneye dönüştürülen kültür merkezi konsepti ile Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak gösteriliyor
Sosyal belediyecilikte fark yaratan projeleri ile ilklere imza atan Üsküdar Belediyesi, 3 yıl süren hummalı bir çalışmanın ardından Türkiye’de ve dünyada bir ilki daha hayata geçirdi. 219 yıllık tarihi Selimiye Hamamı’nı restore ederek Nevmekân Selimiye’ye dönüştürdü. Restorasyon sırasında hamam bölümündeki sonradan çimento esaslı sıva ile kaplanan taş yüzeyler tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk ziyaretçisi olduğu Nevmekân Selimiye, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımıyla düzenlenen açılış töreniyle halkın hizmetine sunuldu. Nevmekân Selimiye, aslına uygun bir şekilde restore edilerek kütüphaneye dönüştürülen konseptiyle dünyaya örnek olacak.
Açılış sırasında yapılan Nevmekân Selimiye gezintisine mihmandarlık eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Nevmekân Selimiye’nin hamamdan kültür merkezine dönüşüm sürecinin tüm detaylarını katılımcılara aktardı. Hilmi Türkmen, “3 yıl süren hummalı bir çalışmanın ardından dünyada bir ilki gerçekleştirerek tarihi Selimiye Hamamı’nı Nevmekân Selimiye’ye dönüştürmeyi başardık. Dünyada tarihi bir hamamın aslına uygun bir şekilde restore edilerek kütüphaneye dönüştürüldüğü başka bir konsept yapı bulunmuyor. Merkezimiz sahip olduğu bu konseptle Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak gösteriliyor. 3 yıl süren restorasyon çalışmaları sırasında tüm ekip arkadaşlarımın çalışmalarını heyecanla takip ettim. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanımızın ilk ziyaretçisi olduğu mekanımızı bugün halkımızın huzuruna sunmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.
2000 metrekare kapalı, 180 metrekare açık alana ve 300 kişi ağırlama kapasitesine sahip Nevmekân Selimiye, misafirlerine tarihi dokunun büyüleyici ortamında kitap okuyup, araştırma yapabilme imkânı sunuyor. Türk ve dünya edebiyatı çocuk kitaplarından felsefe ve tarih kitaplarına; kişisel gelişim, sosyal bilimler ve hukuk kitaplarından ilahiyat ve tıp gibi alanlardaki kaynaklara kadar 25.000’i dijital olmak üzere 45.000 kitap kapasitesi ile İstanbul’un yeni kültür durağı olacak.