web analytics

14 Kasım 2024, Perşembe

“Kadın İnisiyatifi ve Gücü” gündeme geldi

“Kadın İnisiyatifi ve Gücü” gündeme geldi

Uluslararası toplantı sektörü temsilcileri MPI ve SİTE Türkiye’nin Dünya Toplantı Sektörü Günü etkinliğinde biraraya geldi. İstanbul Lütfi Kırdar’ın ev sahipliği’nde gerçekleşen Uluslararası sektör birlikleri ve derneklerinin en önemli buluşma günlerinden olan Dünya Toplantı Sektörü Günü’nünde Kadın İnisiyatifi ve Gücü gündeme getirildi. Moderatörlüğünü Cantekin Temizer’in yaptığı panele MPI Türkiye Başkanı ve İstanbul Lütfi Kırdar Genel Müdürü Handan Boyce, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Kızlar Sahada Futbol Okulu Kurucusu Melis Abacıoğlu Sezener, MarkaSokak Reklam Ajansı Kurucu Başkanı Ebru Köktürk Koralı, Turkishwin Kurucusu Melek Pulatkonak, Çehreli Danışmanlık kurucusu Şehnaz Çehreli Şefik , ODS TURKEY Kurucusu ve Genel Müdürü Hasan Dinç katıldı. Dünya Toplantı Günü nedeniyle düzenlenen Kadının İnisiyatifi ve Gücü konulu panelde sektörde ve iş hayatında kadınların önemi ve rolü konuşuldu. MPI ve SITE iş birliğinde düzenlenen panelde turizm kurum ve kuruluşları, şirket ve dernek yetkilileri, toplantı sektörü profesyonelleri ve tüm sektör paydaşları bir araya geldi.

Dünyanın en önemli kongre ve toplantı sektörü profesyonelleri çatı kuruluşlarından birisi olan MPI’ın Başkanı olan İstanbul Lütfi Kırdar Genel Müdürü Handan Boyce konuşmasına toplantı sektörünün turizm sektörü için önemine dikkat çekerek başladı. Dünya Toplantı Sektörü Gününü tüm dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de ikinci kez MPI ve SİTE işbirliği ile kutlandığını söyleyen Handan Boyce ekonomiye, tanıtıma, sosyal ve bilimsel gelişime katkısı ve  turizm gelirlerinin arttırılması açısından toplantı sektörünün büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, bu önemli sektörde çalışan kadınların önemli bir potansiyel oluşturduğuna dikkat çekti. Uluslararası platformlardaki katılımlarımızın ve temsilimizin artması gerektiğini belirten Handan Boyce, “IMEX, ICCA gibi sektörün önde gelen kuruluşlarının kadın konulu platformlarında daha aktif olmalı, Türk kadının bu sektördeki varlığını ve geldiği önemli konumu göstermeliyiz” dedi. Toplantı Sektörünün en büyük fuarı IMEX ve sektör medya kuruluşu TW Tagungswirtschaft işbirliğinde 2017 yılında toplantı sektöründe çalışan  bin kadının katılımı ile gerçekleştirilen bir araştırmanın çarpıcı detayları katılımcılarla paylaştı. Bu araştırma kadınların yüzde 50’sinin maaş konusunda erkeklere göre ayrımcılığa maruz kaldıklarını ve kariyer fırsatlarında eşit davranılmadığını düşündüğünü ortaya koyuyor.

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar yaptığı konuşmada ekonominin gelişebilmesi ve iyi yönetilebilmesi için kadın gücünün önemine değindi. Kadın ve erkeklerin eşit görev dağılımı olan şirketlerde karlılığın arttığını vurgulayan Oktar, turizm sektöründe kadın istihdamının önemine dikkat çekti.

Kızlar sahada Futbol Okulu Kurucusu Melis Abacıoğlu, 7 ilde 8 -12 yaş kız çocukları için futbol  okulları kurduklarını söyledi. Ayaklarına top değen kız çocuklarının erkek işi olarak bilinen işlere bakış açıları değişiyor diyen Abacıoğlu, futbol okullarında kız çocuklarının yaşadığı dönüşümün önemine dikkat çekti. Amacımız iş dünyasında erkek kadın ayrımına yönelik duvarların yıkmak dedi.

Akdeniz Turizm Vakfı Başkanı Şehnaz Çehreli ise konuşmasında turizm sektöründe kadın yönetici olmanın zorluğunu gündeme getirdi. “10 yıl profesyonel otelcilik hayatından sonra kadın olduğum için genel müdür olamayacağımı söylediler. İstifa edip kendi şirketimi kurdum. Şu anda Kıbrıs ve Türkiye’de iki şirketim var ve Akdeniz Turizm Vakfı’nın Başkanlığı görevini yürütüyorum. Turizm sektöründe çalışan kadınları bir platformda buluşması gerektiğini düşünüyorum.Buna öncülük etmemiz gerek” dedi.

Aynı zamanda SİTE Turkey Başkanı olan Hasan Dinç ise  tek erkek konuşmacı olarak katıldığı panelde “Kadın olmadan erkek olmuyor. Bizim problemimiz eğitimden başlıyor. Kadın erkek ilişkilerindeki problem eğitimle çözülecektir. Bütün odaklanmamız gereken güçlü bir eğitim sistemi” dedi.

TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve MarkaSokak Reklam Ajansı Kurucu Başkanı olan Ebru Köktürk Koralı, kadının geçmişe göre hizmet sektöründe özellikle gastronomi sektöründe kendine çok daha fazla yer bulduğunu, özellikle girişimcilik alanında örnek ve ilham veren çalışmalar yapıldığını belirtti. Profesyonel mutfaklarda kabul görmekte hala zorluk çeken kadınların iş yapma biçimi ve teknolojik gelişmelerle alanının artığına dikkat çeken Ebru Koralı Eylül ayında zoru başaran kadın hikayelerinin yer aldığı ayında bir film hazırlığı içinde olduğunu anlattı.

Panele katılan Turkishwin Kurucusu Melek Pulatkonak, “Bir dokunuş bir hayat değiştirir” mottosuyla hareket ettiklerini belirterek kurdukları platformlarla  kadınların hayatlarına yön gösterdiklerini söyledi. Özellikle kurdukları Dijital Platformların kadınların hayatlarının olumlu yönde değişmesi için  çok önemli bir güç olduğunu vurguladı.