Turistlerin önemli oranda ilgi gösterdiği Kemer dalış organizasyonlarında haftalık tur için gelen tatilciler, sertifikalarına uygun dalış noktalarında su altının gizemli dünyasını keşfederek keyfini çıkarıyor. Türkiye’nin en önemli dalış merkezleri arasında yer alan Kemer’de 20 dalış okulu bulunuyor.
Pandemiden önce yılda 40 bin dalış yapılan Türkiye’nin en önemli turizm lokomotifleri arasında yer alan Kemer’de Ay Işığı, Kiriş Koyu, Üç Adalar, Fener Sığlığı, Kiriş Mağara Koyu, Kiriş Akvaryum Koyu, Pati Batığı, Sualtı Heykel Müzesi, Paris 2 Batığı da dalış tutkunlarının gözde mekanlarından olarak kabul ediliyor.
Su altı görüşünün çok net olduğu Kemer açıklarında dalış yapan yerli ve yabancı turistler, vatoz, deniz kaplumbağası, nadir bulunan deniz tavşanları, aslan balıkları, ahtapot, müren, akya balığı, papaz balığı, melanur, mürekkep balığı gibi su altı canlılarını yakından görme fırsatı bulabiliyor.
Kemer’de dalış için en çok tercih edilen yerlerden biri, her yıl binlerce dalışın yapıldığı Paris 2 Batığı. Dünyanın en iyi dalış noktaları arasında gösterilen batık, 50 metre boyunda, 8 metre eninde ve 551 grostonluk 6 uçaksavar topu ve 2 torpil kovanı bulunan Fransızların ünlü savaş gemisi.
1955 yılında keşfedildikten sonra dalgıçların ve su altı fotoğrafçılarının ilgi odağı haline geldi.
13 Aralık 1917 tarihinde Kemer’de Fransız savaş gemisi Paris 2’yi Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve askerlerinin batırması da ayrı bir önem arz ediyor.
Kemer için ayrı bir öneme sahip olan Mustafa Ertuğrul Aker ve askerlerini merak edenler, Kemer Belediyesi yanında bulunan Mustafa Ertuğrul Aker (Olbia) Parkındaki anıtını ziyaret edebiliyor.
Öte yandan Aker ve askerlerinin Fransız Savaş gemisi Paris 2’yi batırdıkları Kocaburunda bulunan siperler de tarihe ışık tutmaya devam ediyor.
Büyük bir zahmet, azim ve kahramanlık hikayesi olan Paris 2 Batığını yerinde görmek isteyenler, Kocaburundaki siperlere ve Aker ile silah arkadaşlarının kaldığı mağaraya büyük ilgi gösteriyor.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, yaptığı açıklamasında, Kemer’in Türkiye’deki en önemli dalış merkezleri arasında yer aldığını söyledi.
Yaz aylarında yerli ve yabancı misafirlerin Kemer’in su altı dünyasına büyük ilgi gösterdiğini anlatan Başkan Topaloğlu, “Pandemi öncesinde Kemer’de günlük yaklaşık 40 bin dalış yapılıyordu. Şu anda bu sayı düşmüş olsa da Kemer’imizin sualtı güzelliklerine ilgi hala büyük. Kemer’in üstündeki güzellikleri bilen herkes su altındaki güzellikleri de görmek için adeta birbiriyle yarışıyor. Özellikle rahmetle andığımız Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarının batırdığı Paris 2 Batığı, ilçemize gelen misafirlerin gözde dalış merkezleri arasında yer alıyor. Herkesi Kemer’in su altı güzelliklerini görmeye davet ediyorum.” diye konuştu.
Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin ise Kemer’in dalış turizmi konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Kemer’in dalış turizmine büyük katkısı olduğunu anlatan Başkan Çetin, “Dalış için meraklı Yerli ve yabancı misafirler özellikle Kemer’de yer alan Paris 2 Batığını görmek için mutlaka Kemer’i ziyaret ediyorlar. Pandemiden önce yılda yaklaşık 40 bin kişi dalış yapıyordu. Bunların çoğunluğunu aile olarak ilk kez dalış yapan misafirler gerçekleştiriyordu. Deniz Ticaret Odası olarak geçen sene Kocaburun mevkisinde su altı heykel müzesini açmıştık. Burası da dalış turizmi konusunda büyük ilgi görmeye devam ediyor. Ayrıca bölgemizin önemli sualtı fotoğrafçısı Adnan Büyük tarafından geniş kapsamlı hazırlanan ‘Kemer Dalış Rehberi’ kitabı da odamız sponsorluğunda yayınlandı.” ifadelerini kullandı.(Halil Öncü)