web analytics

16 Eylül 2024, Pazartesi

Kemer’de Yüksek Segment Otellerde Doluluk Krizi: Ekonomik Sıkıntılar ve Kiralık Evlerin Etkisi

Kemer’de Yüksek Segment Otellerde Doluluk Krizi: Ekonomik Sıkıntılar ve Kiralık Evlerin Etkisi

Turizm sektöründeki son gelişmeler, sektör temsilcileri ve uzmanlar arasında ciddi bir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Bu tartışmaların merkezinde ise özellikle üst segment otellerin karşılaştığı doluluk sorunları yer alıyor.

Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kemer Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz, bu konudaki görüşlerini turizm yazarı Halil Öncü ile paylaştı.

Yorulmaz’a göre, son dönemde yüksek segment otellerde yaşanan doluluk sorunları, birçok faktörün birleşiminden kaynaklanıyor. Başkan, “Özellikle Rus pazarı ve Avrupa Pazarı’nda geçen seneye kıyasla Euro bazında ciddi fiyat artışları yaşandığını” belirtti. Bu artışların temelinde Türkiye’deki yüksek enflasyon oranları yer alıyor. Yorulmaz, “Euro bazında yaklaşık % 40-50 civarında enflasyonla mücadele edildi. Ancak bazı oteller, bu zammı % 100’lere kadar çıkararak fiyatlarını iki katına çıkardı.” ifadelerini kullandı. Bu otellerin başında doluluk sorunu yaşandığını ve bu durumun sadece yapılan zamandan kaynaklanmadığını vurguladı.

Buna ek olarak, Yorulmaz, Rusya’da yaşanan ekonomik sıkıntıları ve ruble değerindeki düşüşü de bu sorunlarda önemli bir etken olarak gösterdi. Özellikle Rusya’dan gelen turistlerin sayısında yaşanan düşüş, yüksek segment otellerin doluluk oranları üzerinde belirleyici oldu.

Volkan Yorulmaz Kemer otelleri hakkında konuştu

Bir diğer konu ise otellerin doluluk oranının düşük olmasının sebebi olarak son dönemde popüler olan günlük, haftalık ev kiralamalarıydı. Yorulmaz bu konuda, “Günlük, haftalık, aylık ev kiralamaları konusunun biraz abartıldığını düşünüyorum. Doğru bir analiz yapmak gerekiyor.” dedi ve Antalya’daki yatak kapasitesi ile bu evlerin sayısının karşılaştırıldığında, otellerin doluluk sorununun sadece bu evlere bağlanamayacağını ifade etti.

Volkan Yorulmaz, Kemer’in turizm potansiyelini artırmak için önerilerde de bulundu. Kemer’in kent olarak daha canlı tutulması gerektiğini vurgulayan Yorulmaz, “Kemer çarşılarının canlı olması için kent içerisindeki apart tarzı yerlerin turizme kazandırılması büyük önem taşıyor. Bu adımlarla Kemer, turizmde daha fazla pay sahibi olabilir.” şeklinde konuştu. Bu açıklamalar, Kemer’in turizmdeki yerini daha da sağlamlaştırma adına atılacak adımların habercisi olarak görülüyor. (Halil Öncü)