web analytics

13 Kasım 2024, Çarşamba

Koreli’ler ile “Kardeş Rotalar” etkinliği

Koreli’ler ile “Kardeş Rotalar” etkinliği

“Likya Yolu’nun ilk kardeş rotası düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.”

Kültür Rotaları Derneği, Güney Kore’den gelen ve rota temsilcileri ile Jeju Adası turizm yetkililerinden oluşan yedi kişilik grubu, 15-16 Haziran tarihlerinde Demre’de ağırlayarak “Kardeş Rotalar Etkinliği” düzenledi. Etkinliğe katılanlar arasında Jeju Olle Vakfı başkanı Myung Sook ve vakıf çalışanları ile Jeju Adası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilisi Kang Myeng-gyun ve Lee Kyung-a da yer aldı.

Likya Yolu, Türkiye’nin güneyinde, Fethiye’den Antalya’ya uzanan, 540 km’lik, yürümesi ortalama 29 gün süren Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotasıdır. Likya Yolu’nun 17. etabı olan Demre, Çayağzı, Üçağız bölümü ile Güney Kore’deki Jeju Olle Rotası’nın 11. etabı, Türkiye ile Güney Kore arasındaki uluslararası iş birliğinin ve dostluğun bir göstergesi olarak kardeş rota ilan edildi. 28 Mayıs 2018’de Güney Kore, Jeju Adası’nda düzenlenen imza töreninde “kardeş rota” antlaşması imzalandı. Ardından 15-16 Haziran tarihlerinde Likya Yolu’nun ilk kardeş rotası, Kültür Rotaları Derneği’nin Hoyran ve Andriake’de düzenlediği bir dizi etkinlik ile kutlandı.

Jeju Olle Rotası, Güney Kore’nin 130 km güneyinde bulunan Jeju Adası’ndaki bir dizi yürüyüş parkurundan oluşmaktadır. 26 etaptan oluşan ve 425 km uzunluğunda olan Jeju Olle Rotası, yılda 1 milyon yürüyüşçüyü ağırlamaktadır. Jeju Olle Rotası, Jeju Olle Vakfı tarafından geliştirilmekte ve korunmaktadır. Rotanın yönetimi ve bakımı, yerel halkın, gönüllülerin ve vakfın ortak katkıları ile gerçekleşmektedir.

Programın ilk günü, Demre Kültür Merkezi’nde, Demre Kaymakamı Murat Uz, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topcu ve geçmiş dönem Kültür ve Turizm Bakanlarından Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleşen bayramlaşma töreninde açılış konuşmalarını takiben hediyeler takdim edildi ve ardından fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Aziz Nikolaus Kilisesi ve Myra Ören Yeri ziyaret edildi. Öğleden sonra Hoyran antik şehrinde gezi ve Hoyran-Kapaklı rotasında yürüyüş yapıldı. Kapaklı Köyü’nde ise misafirler, köy kadınlarının hazırladığı akşam yemeğini yediler. Ardından Hoyran Kapaklı Turizm ve Kalkındırma Derneği’ne ait kafeterya ziyaret edildi ve köy kadınlarının el işi ürünleri tanıtıldı. İlk gün programı, “Likya Yolu’nda Bir Tarih Molası” ve “Likya-Jeju Kardeş Rota” film gösterimleri ile sona erdi.

Programın ikinci gününde ise, Andriake’ye yerleştirilen “Kardeş Rota” panosu başında düzenlenen açılış seremonisinde, kurdele kesildi ve rota yöneticileri konuşma yaptılar. Likya Medeniyetleri Müzesi gezisinden sonra akşam Kekova’da günbatımı eşliğinde tekne gezisi ve akşam yemeği ile program sonlandırıldı.

Yapılan görüşmelerde ikili işbirliğinin gelecek dönemde de devam ettirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı ve yapılacak ortak faaliyetler hakkında konuşuldu.