Restorasyon ve müzecilik teknolojilerinde yeni gelişmeler, restorasyon, arkeoloji, müzecilik teknolojileri fuarı ve konferansı Heritage İstanbul, Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center’da görüşüldü. 12 Nisan’da başlayan fuarın ilk gününe üç binden fazla ziyaretçi geldi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteği ile bu yıl, üçüncü kez düzenlendi.
Tarihi ve kültürel varlıklarımızı, kötü hava koşullarına, depremlere, tarihi eser kaçakçılığına karşı koruyacak teknik ve teknolojilerin anlatıldığı Heritage İstanbul; yurtiçi ve yurtdışından gelen birbirinden değerli konuklarını ağırladı. Konuşmacıları arasında “Petra Antik Kentinin Mimari Cephelerinin Korunması” çalışmasını paylaşmak için, Queen Rania Turizm ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kurucusu olan, Petra Antik Kenti için GIS Sistemini tasarladığı ve uyguladığı için kültürel miras alanında Rolex Girişimcilik Ödülünü kazanmış bir isim hazır bulundu. Ürdün Parlamentosu’nda görev almış, Avrupa Birliği ve Japon Hükümeti’nin fonladığı birçok kültürel miras ve turizm projesine öncülük yapmış, Cultural Technologies for Heritage and Conservation’ın Başkanı ve Direktörü Prof. Dr. Talal Akasheh konuşmacılar arasında yer aldı.
Özel müzelerin devreye girmesiyle yaşanılan çağdaş sanat anlayışı, süreçler ve hedeflerin konuşulduğu“Türkiye’deki özel müzecilik”paneli yapıldı. Panelin moderatörlüğünü Arkeoloji ve Sanat Yayınları Kurucusu, Arkeolog Nezih Başgelen yaptı. Güray Müze Kurucusu Güray Tüysüz, Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmeleri Genel Müdürü Özalp Birol, Elgiz Müzesi Kurucusu, Sevda Elgiz konuşmacılar arasında yer aldı.
Heritage İstanbul’u düzenleyen TG Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız; bu yıl 100’ün üzerinde firmanın katılımı ve ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen fuarın ana başlıkları arasında; restorasyon, arkeoloji ve müzecilikalanındaki yeni teknolojiler olduğunu söyledi.
Her yıl artarak büyüyen sektörün tek fuarı olan Heritage İstanbul; sektörel gelişmeleri, uluslararası standartları ve bakış açılarını kültürel miras alanına kazandırıyor. Etkinlikte; konferanslar, paneller, atölyeler ve miras sohbetleri eş zamanlı olarak düzenleniyor.