Türkiye ve Ortadoğu arasındaki ekonomik ve kültürel anlamdaki eksikliği gidermek amacıyla yola çıkan Alwali, 20 ülkeye 100 bin adet basımla yayın hayatına başladı. İlk sayısında; Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile yapılan röportajın da yer aldığı dergi, Türkiye ve Arap coğrafyası arasında bir köprü görevi üstleniyor. “Türkiye’den Ortadoğu’ya açılan pencere” sloganıyla yola çıkan Alwali’nin ilk sayısında Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin turizm vizyonu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ülkemizin özellikle kültür ve turizm alanında sahip olduğu potansiyeli maksimum düzeyde kullanabilmesi için pazar ve ürün çeşitliliğini artıracaklarını belirten Kurtulmuş, “Tarihi, kültürel ve tabii kaynaklarımızın sunmuş olduğu potansiyel imkânlar ve fırsatlardan istifade etmek için sürekli politikalar geliştiriyoruz. Ortadoğu ve Körfez bölgelerindeki Türkiye imajı güçlü olduğu gibi Arapların yakın çevrede ya da ülkemiz dışında, aradıkları turizm potansiyelini barındıran başka ülke bulunmuyor.” ifadelerini kullanıyor.
Ülkemizin, bildik pazarlarını kuvvetlendirmeye devam edeceğini, Avrupa, Rusya, Ortadoğu pazarını güçlendirmeyi sürdüreceğini belirten Kurtulmuş, diğer yandan da Türkiye’nin, Çin başta olmak üzere Güney Kore, Japonya ve Hindistan gibi büyük potansiyeli olan Asya ülkelerini de bir hedef olarak önüne koyduğunu belirtiyor. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti:“Ayrıca ürün çeşitlendirmesi açısından da sadece deniz, sahil turizmi değil Türkiye’nin birçok imkânı var. Dağ turizmi, kış sporları turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi gibi çeşitli alanlarda Türkiye’nin turizm ürünlerini çeşitlendireceğiz. Bakanlık olarak 2023 hedefimiz doğrultusunda aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023’te 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefimiz var, inşallah bunu başaracağız.”
Özellikle son yıllarda Türkiye’nin güvensiz bir ülke olduğu şeklinde yapılan propoganda ve haberlerin art niyetli olduğunu dile getiren Numan Kurtulmuş, “Londra, Paris, İspanya’nın şehirleri, New York ve daha çok Avrupa ve batıdaki metropoller ne kadar güvenliyse Türkiye’nin de İstanbul’u, Ankara’sı, Antalya’sı, Van’ı, İzmir’i, Muğla’sı ve diğer şehirleri de o kadar güvenlidir. Bu tür haberlerin tek bir merkezden yapıldığını, Türkiye’yi karalama amacı güttüğünün bilinmesini istiyorum. Bunlara itibar edilmemesi barış, sevgi ve misafirperverliğin en iyi yaşandığı Türkiye’nin yerinde görülmesi için herkesi ülkemize davet ediyorum.” şeklinde konuşuyor.
Son yıllarda sayıları giderek artan Arap turistlerle ilgili değerlendirmeler de yapan Kurtulmuş, “Ortadoğu ve Körfez bölgelerindeki Türkiye imajı güçlü olduğu gibi Arapların yakın çevrede ya da ülkemiz dışında, aradıkları turizm potansiyelini barındıran başka ülke bulunmuyor. Türkiye konumu itibarıyla pek çok ülkeye en fazla 3-4 saat uzaklıkta bulunuyor. Hatta Lübnan gibi yerlerden ülkemize 45 dakika süren charter seferleri var. Bölge ülkelerinin aradığı doğal güzellik, alışveriş imkanları ve özellikle yeme içme mekanları noktasında Türkiye çok zengin kaynaklara sahip. Ortadoğu ve Körfez bölgelerinden ülkemize gelen turist sayısında her yıl ciddi artışlar var. 2016 yılında yaklaşık 3 milyon turist ağırlandı. Yine 2017 yılında 4 milyona yakın Arap turist ülkemizi ziyaret etti. Özellikle Körfez’den gelen turistlerin, turizm harcaması bakımından en üst sıralarda yer aldığını da hatırlatmak isterim.” ifadelerini kullanıyor.
Alwali Genel Yayın Yönetmeni Muhammed Arif İncegül: “Alwali, Türk ve Arap ilişkilerinde yeni bir pencere açmak, yeni bir platform olmak istiyor. Türkiye’de ve bölgede farklı sektörlerden yatırımcıları bir araya getirecek organizasyonlar düzenleyerek yeni bir sinerji oluşturmayı hedefliyoruz. Bir yandan hem Türkiye’deki hem de bölgedeki gezi destinasyonlarını, kültür değerlerini, alışverişten modaya, doğa ve sağlık turizminden kültür-sanata kadar her kesime hitap edecek konuları işleyeceğiz. Diğer yandan hem ülkemizdeki hem de bölgedeki yatırımcılara kılavuzluk edeceğiz. Arap yatırımcıların Türkiye’de hangi desteklerden faydalanabileceğini, hangi alanlarda yatırım yapabileceğine dair kılavuzluk edeceğiz. Aynı zamanda Türk yatırımcıları da bölge hakkında bilgilendireceğiz. Asıl hedefimiz ise karşılıklı olarak yatırımcıları bir araya getirmek, yeni işbirliklerine ön ayak olmak. Alwali olarak bir bakıma Sivil Toplum Kuruluşu misyonu üstlenmiş durumdayız. Türkiye’nin hem ekonomi alanında hem de turizmde büyük hedefleri var. Alwali, ülkemizin bu hedeflerine ulaşması için önemli adımlardan biri olacak.” diyor.
Kılavuz olma misyonu üstlenen Alwali,Türkiye’den Ortadoğu’ya yayın yapan ilk Arapça gezi, yaşam ve ekonomi dergisi. San 360 Medya bünyesinde çıkan derginin İmtiyaz Sahibi Necmettin Sancak, Genel Yayın Yönetmeni ise Muhammed Arif İncegül. Derginin mutfağında alanında uzman kalemlerin bulunduğu 30 kişilik bir ekip yer alıyor. İki coğrafya arasında atılacak ekonomik adımlarla birlikte dergide; seyahat, yaşam haberleri, özel röportajlar okuyucular ile buluşuyor.