Türk gezginlerin seyahate çıkmasının önündeki bir engel henüz bir pasaporta sahip olmamak. IPSOS 2018 verilerine göre Türklerin sadece yüzde 16’sının pasaportu bulunuyor. Pek çok ülkede durum bizden farklı değil. ABD vatandaşlarının yarısından fazlasının pasaportu bulunmuyor. Çin’in ise toplumun sadece yüzde 6’sı pasaport sahibi. İnsanların bir pasaporta sahip olmamasının pek çok sebebi var. Bunların başında ise yüksek pasaport ücretleri geliyor. Ortalama aylık gelire bakıldığında dünyanın en pahalı pasaportlarından biri de Türk pasaportu. Bugün 4 yıl ve daha uzun süreli pasaportlar için 764 TL olan harç bedeli asgari ücretin neredeyse yarısına tekabül ediyor.
Türkiye’den 1000’den fazla katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türklerin seyahate çıkmasının önündeki engellerin başında yüzde 34 ile fiyat unsuru geliyor. “Hayalinizdeki destinasyona seyahat etmek için en büyük engeliniz nedir?” sorusuna 18-65 yaş grubu arasındaki her üç kişiden biri “Yüksek fiyatlar” yanıtını veriyor. İkinci sırada yüzde 30 ile konaklama ve yeme-içme masraflarının yüksek olması bulunuyor.
momondo.com.tr Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk araştırma sonuçları hakkında şöyle konuştu: “Türkiye’de pek çok insan seyahat etmeyi çok istese de, yeni yerler ve farklı kültürler keşfetmek için herkes aynı fırsatlara sahip olamıyor. Yüksek fiyatlar insanların hayal ettikleri seyahatleri gerçekleştirmesinin önündeki en büyük engel. İyi bir planlama ile beklenenden çok daha uygun fiyatlara bir seyahat gerçekleştirmek mümkün, ancak henüz pasaportu olmayan kişiler bu fırsatları incelemeye istekli olmuyor.”