Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından düzenlenen IATA Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Ödülleri 2022’de “İlham Verici Rol Model Ödülü”ne layık görüldü.
Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık adına yapılan büyük çalışmaları takdir etmeyi ve kutlamayı amaçlayan bu özel ödülü hem kurumsal hem de bireysel olarak toplumsal cinsiyet dengesi konusunda birçok faaliyet yürüten Güliz Öztürk aldı. Ödül, Doha’daki 78. IATA Yıllık Genel Toplantısı ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi’nde IATA Genel Direktörü Willie Walsh ve Qatar Airways Group CEO’su Ekselansları Akbar Al Baker tarafından takdim edildi.
Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, iş teslimine güçlü katkıları, çeşitlilik ve kapsayıcılık gündemine destekleri ile havacılık gündeminde önemli etkisi olan kadın liderlere verilen “İlham Verici Rol Model Ödülü” hakkında açıklamalarda bulundu.
Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, “Böylesine önemli ve özel bir ödülü almak büyük bir onur. Pegasus Hava Yolları olarak çeşitliliğe ve kapsayıcılığa çok önem veren bir şirketiz. özellikle uzun yıllardır cinsiyet eşitliği için mücadele ediyor ve bu alanda pek çok çalışmaya imza atıyoruz. Pilotluktan üst yönetime kadar şirketimizde kadın çalışanlarımızın her alanda adından söz ettirmelerinden gurur duyuyoruz,” dedi.
Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Cinsiyet gözetmeksizin tüm bireylerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımına ve kadınların tüm potansiyellerini ortaya koymalarına katkıda bulunmak için kurumsal ve bireysel olarak her türlü çabayı gösterecek ve daha eşit bir geleceğe ulaşma hedefiyle tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
Pegasus’tan toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları
BM Kadınları Güçlendirme İlkeleri platformuna katılan dünyanın ilk havayolu şirketi olan Pegasus Hava Yolları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Toplumsal Cinsiyet Dengesini Geliştirme Komisyonu üyesi olup, yanındayız Derneği, Wtech Women in Technology Derneği ve Satış Ağındaki Kadınlar (WiSN) sosyal projesi gibi girişimlere destek veriyor.
2019 yılında IATA’nın “25by2025” girişimine imza atarak şirket içinde cinsiyet dengesinin sağlanacağına söz veren Pegasus, bu kapsamda hedefini her çeyrekte gözden geçirmeye devam ediyor.
Pegasus, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hedefi programı kapsamında üst yönetimde kadın temsilini ve liderliğini artırmaya yönelik hedefler de belirlemekte ve performans analizleri, çalıştaylar ve katılımcı şirketler arasında ortak öğrenme yoluyla bu hedeflere ulaşmak için kararlı adımlar atmaktadır. Pegasus Hava Yolları, cinsiyet dengesine gösterdiği özenin bir göstergesi olarak, filosuna katılan yeni uçağa çalışanlarının kızlarının adını verme geleneğini sürdürüyor.