Port Akdeniz – Antalya Limanı, konteyner, genel kargo & dökme kargo, proje kargo ve kruvaziyer gemilerine kendi kılavuzluk teşkilatı ile aynı anda hizmet sunabilen, bölgesindeki yegane liman olma özelliğine yeni bir hizmet daha ekledi. Tüm bu hizmet çeşitliliğinin yanı sıra Antalya Limanı, RO-RO seferlerine de evsahipliği yapacak. Limandan 2019 yılı Ocak ayından itibaren başlayacak RO-RO seferleri, sunduğu avantajlarla başta Antalya olmak üzere bölge ticaretine yeni bir hareketlilik getirecek.
Port Akdeniz ve U.N. RO-RO firması ile yapılan mutabakat neticesinde Mersin – Antalya – Trieste limanları arasında başlayacak seferlerin, ilk etapta haftada bir gerçekleşmesi planlandı. Düzenli RO-RO seferleri ile 56 saat gibi kısa bir sürede Avrupa’ya ulaşım sağlanması, önemli bir maliyet ve zaman avantajı sunacak. Dolayısıyla RO-RO seferlerinin başlamasıyla birlikte, bölge hinterlandında faaliyet gösteren ve Avrupa pazarını hedefleyen dış ticaret firmalarının uluslararası rekabet gücünde büyük avantaj sağlanacak.
Liman işletmesi olarak denizyoluyla ithalat/ihracat yapan firmalara önemli avantajlar sağlayacak olan RO-RO seferlerinin hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan tüm gereksinimleri eksiksiz sunabilmek adına gerekli yatırımları gerçekleştirdiklerini belirten Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, “Başta liman sahası ve liman otomasyon programı olmak üzere tüm altyapı yatırımlarını başlatmış bulunmaktayız. Bu bağlamda Gümrük Müdürlüğü, Liman Başkanlığı ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği gibi ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli bir çalışma yürütmekteyiz” dedi.
Port Akdeniz’de RO-RO seferlerinin başlamasının Antalya ve bölge hinterlandındaki dış ticarette önemli bir hareket yaratacağını da vurgulayan Özgür Sert, “RO-RO seferleri, Avrupa pazarlarına ulaşımda çok önemli bir maliyet ve zaman tasarrufu sunacak. Bu da hinterlandımızdaki dış ticaret firmalarımızın uluslararası rekabette avantaj sağlayacak. RO-RO seferleri ile bölgemizden ve Türkiye’den en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünlerden olan başta işlenmiş mermer, yaş meyve – sebze ve canlı çiçek gibi ihracat potansiyeli yüksek ürünleri, Avrupa pazarına daha kısa sürede ve daha düşük maliyetlerle ulaştırarak, bölge ihracatçımızın uluslararası arenadaki rekabet gücünü bir kat daha arttırmayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.
2018 yılı değerlendirmesi de yapan Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert. “2018 yılı, genel olarak birçok sektör için olduğu üzere limancılık sektörü için de zorlu bir yıl olmuştur. Buna karşın Port Akdeniz olarak ülkemize olan inanç ve güvenimizle yatırımlarımıza kararlı bir şekilde devem ettik. Bu kapsamda Antalya’nın en büyük gümrüksüz kapalı deposunu faaliyete geçirdik. Liman rıhtımlarına 200 metre mesafede yer alan yeni depomuz, tamamı perde betondan oluşan toplam 6.700 m²’lik kapalı bir alana sahip. Yeni depo yatırımımızın yanı sıra sağlamış olduğumuz operasyonel kolaylıklarla da, uzun yıllardır gerçekleşmeyen klinker yüklerin ihracatı da limanımızda yeniden başlamıştır.
Tüm Türkiye’den gerçekleştirilen blok mermer ihracatlarının yüzde 40’dan fazlasının gerçekleştirildiği Antalya Limanı’nda ihracatçılarımızın lojistik operasyonlarını daha esnek bir şekilde ve daha az maliyetle gerçekleştirebilmeleri sağlamak adına sunulan avantajlar, 2018 yılında daha da geliştirilmiştir. Bu doğrultuda liman gümrüklü sahada 14 gün olarak uygulanmakta olan ücretsiz bekleme süresi 45 güne çıkarılmış ve depo girişlerinde ‘booking no’ zorunluluğu da kaldırılmıştır.” şeklinde konuştu.