web analytics

25 Kasım 2024, Pazartesi

Şehir vergisi kente büyük katkı sağlar!

Şehir vergisi kente büyük katkı sağlar!

KEMİAD Başkanı Özgür Kurga, TRT Antalya Radyosu’nda yayınlanan “Gecenin İçinden” programına konuk oldu. Programda turizmdeki gelişmeleri değerlendiren Başkan Kurga, turizmi yoğun yaşayan kentlere gelen misafirlerden konaklama esnasında alınacak olan “Şehir Vergisi” uygulamasının bölgelere büyük katkısının olacağına ve alınacak bu Şehir Vergisinin bölgeye yeni projelerin yapılması adına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Şehir Vergisi adı altında toplanacak çok cüzi rakamların kente büyük katkı sağlayacağını dile getiren Özgür Kurga, dünyanın birçok tanınmış ve turizmde adı ön planda olan ülkesinde de uygulandığına dikkat çekerek “ Yurtdışına gittiğimizde hepimiz kaldığımız şehirde, otelde resepsiyona gittiğimizde bir şehir vergisi adı altında günübirlik geceleme üzerinden kaldığınız şehre göre değişken bir ile 4 hatta 6 dolara kadar bir extra para ödüyoruz. Otel sizden bunu tahsil ediyor. Alınan bu extra para şehir vergisi olarak ödenmiş oluyor. Bu şehir vergisi de yerel yönetime gidiyor. Bunlarında kullanımı Belediye bütçesi dahilinde alt yapı için, turizmin geliştirilmesi için, tarihi alanların restorasyonu için kullanılıyor. Türkiye’de bu uygulama yok. Bu halihazırda Türkiye’ye gelen 30 milyon üzerinde misafirden tahsil edilebilecek bir vergi uygulaması olabilir. Bu sistem ile devlet bunu tahsil ederken, otelleri aracı olarak kullanabilir. Buna şöyle bir örnek hesaplama yapabiliriz. Türkiye’ye bu yıl 40 milyon civarında bir turist geldiğini düşünelim.  Ortalama yedi gün kalsalar, 280 milyon geceleme yapar. Bu gecelemelerden alınacak bir dolar 280 Milyon Dolar gibi bir gelir yapacaktır ki bu rakam o bölge adına çok büyük projelerin hayata gelmesi adına öneli bir rakamdır” dedi.

2019 yılının Phsaelis yılı olmasını istediklerini ve bu konuda KEMAİD olarak öncülük yaptıklarını dikkat çeken Başkan Özgür Kurga, “Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Troia Yılı ile ilgili Uluslararası anlamda güzel bir tanıtım çalışması yaptı. Bu yıl Antalya’da Perge yılı.  Perge yılı ile ilgili Antalya Valiliğimiz, Antalya Büyükşehir Belediyemiz, AKTOB ve ATAV ciddi çabalar harcadı ve Perge bu konuda ciddi bir atak yaptı. Bizde gelecek yıl Phaselis’i ön plana çıkarıp, Kemer’le ilgili 2019 yılının Phaselis yılı olması için girişim başlattık. Phaselis’i çok iyi pazarlamamız gerekiyor. Büyük İskender’in Phaselis’e geldiğini, Brütüs’ün Phselis’e geldiğini en iyi şekilde anlatıp, ciddi bir pazarlama desteği saplamalıyız” dedi.

Rakamlar bazında bakıldığında geçen yıl Kemer bölgesini 3 milyon 700 bin civarında bir misafiri ağırladığını da belirten Başkan Özgür Kurga, “ Bu yıl beklentimiz yerli ve yabancı turist anlamında bu rakamın 4 buçuk milyonları aşması. Gelen ziyaretçi sayısında çok büyük sıkıntı olmayacak. Ancak sadece gelen sayısı yeterli değil. Bunun dışında gelir anlamında da beklentilerimiz yüksek. Bu anlamda biraz çalışmalar yapılması gerekiyor. Kültür turizminin de ön plana geçirilmesi gerekiyor. Zaten bu nedenle de 2019 yılının Phaselis yılı olmasını istiyoruz. Gelecek yıl içinde verilere baktığımızda, 2019 yılının da en az %20 artış olacağı yönünde. Türkiye son yıllarda ciddi anlamda bir ilgi dağı olmaya başladı. Bu anlamda umutluyuz” dedi.

Turizm Bakanlığımızın yapmış olduğu yasa değişikliği ile tahsis süreleri uzatıldı. Bu Kemer’e de bir kazanç sağladı!

Turizm Bakanlığımızın yapmış olduğu yasa değişikliği ile tahsis süreleri uzatıldığına da dikkat çeken Başkan Kurga, “Kemer’de tesisleşme anlamında zaten geçmişte 1980’li yıllarda Dünya Bankası tarafından bir alt yapı çalışması yapılmıştı. Şu anda güncelde yatırımcıların yapmış oldukları tesislerin renevasyonu söz konusu. Turizm Bakanlığımızın yapmış olduğu yasa değişikliği ile tahsis süreleri uzatıldı. Bu Kemer’e de bir kazanç sağladı. Çünkü geçmişte 80’li yıllarda yapılmış olan tesisler tahsis sürelerinin uzatılması ile beraber renevasyon şansını elde etti. Kemer için de bu büyük bir şans oldu. Çünkü bölgemizdeki tesislerin birçoğu en az 30 yıllık. Bu süreler uzatıldığı için yatırımcılar rahatlıkla yenileme sürecine girecekler. Bu da pazarlama adına, bölgemizin tanıtımı adına çok büyük bir artı katacak”dedi.

Biz kent yaşamında bir hikayenin olması gereğini savunuyoruz!

Kemer’de kentin yaşamında bir hikayenin olması için çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Özgür Kurga, bu hikayenin oluşması adına bölgede devam eden İdyros Antik Kenti kazıalraına KEMAİD olarak sponsor olduklarını belirtti Kurga, “ Bölgemizde bizimde KEMİAD olarak da bir takım girişimlerimiz var. Özellikle Kemer merkezde İdyros Antik Kenti’nin Kazı çalışmalarına destek veriyoruz.  Bu da Kemer için ciddi anlamda bir katkı sağlayacak. Özellikle Kemer merkezimizdeki esnafımız için bu kazılar ilerleyen yıllarda büyük katkı sağlayacak. Biliyorsunuz en büyük sıkıntı şu. Misafirler genelde tesislerin dışarısına çıkmıyor. Gelen misafirlerimizi dışarıya tam anlamıyla ulaştırmıyoruz. Bunun içinde biz hep bir hikâyenin olması gereğini savunduk. Bu hikâyelerden bir tanesi de Kemer merkezinde yer alan Idyros Antik kenti’dir. Bu anlamda Idryros Antik Kenti’nde KEMİAD olarak başlatmış olduğumuz, sponsor olduğumuz bir kazı çalışması var. Yaklaşık 30 kişi kazıda görev yapıyor. Kazı alanında yapılan çalışmalarda M.Ö 4.YY’dan mozaik tabanlı, Zeugma dönemin ile aynı bir kilise var. Yine aynı bölgede antik yollar değer kalıntıların gün yüzüne çıkması adına çalışmalar devam ediyor. Bu uzun soluklu bir çalışma olacak. Tahmin ediyorum bir yada bir buçuk yıl sonra bu bölge ziyaretçilere açılabilecek bir düzeye gelecek. Böylece bölgemize gelen ve konaklayan birçok turistte daha istekli bir şekilde dışarıya çıkacak ve hem Antik Kenti hem de şehri gezecektir”diye konuştu.