web analytics

30 Aralık 2024, Pazartesi

Tatil dolandırıcılığına dikkat!

Tatil dolandırıcılığına dikkat!

Tüm senenin stresini atabilmek için tatil hayali kuranlar, otelde kalmak, yazlık almak, devre mülke girmek ya da turlarla gezmek seçeneklerini tercih ediyor. Yaz aylarında tatil düşü kuranlara, çoğalan dolandırıcıların hedefi olmama konusunda Avukat Elvan Kılıç tavsiyelerde bulunuyor.

Tanımadığınız kişiler sizi telefonla arayarak bedava tatil çekilişi için hak kazandığınızı, bunun için de anket doldurmanız gerektiğini söylerse yeni nesil dolandırıcıların hedefi olmak üzere olabilirsiniz. Avukat Elvan Kılıç’a göre tatil kurumları aracılığı ve internet üzerinden yapılan tatil dolandırıcılığının yeni bir suç biçimi olarak sayılması gerekiyor.

 “Devre mülk dolandırıcılığında, vatandaş dolandırıcılar tarafından telefonla aranıyor, anket adı altında bilgileri alınıyor. Bu bazen de ‘bedava tatil çekilişi’ adı altında yapılıyor. Anket sonucunda mağdura ücretsiz tatil kazandığını iddia ediliyor ya da devre mülk için aranıyor, satış ofisine çağırılıyor, sonrasında soru yağmuruna tutularak kafası karıştırılıp satış yapılıyor. Bu şekilde vatandaş bir nevi kandırılarak, sadece bir hafta kalacağı devre mülke binlerce lira para ödüyor. Ya da devre mülk kendisine satılıp, gayrimenkulün devri yapılmıyor. Vatandaş sözleşme imzaladığı için teslim edilmeyen bir devre mülk için tonlarca para ödüyor. Sahtekarlar bu işi genelde senet ve çeklerle yapıyor. Daha sonra ise sözleşmenin iptali ve senetlerin, çeklerin geri istenmesi zorlaşıyor.

Bir diğer sahtekarlık yapılabilen turizm türü ise tatil turları. Birkaç günlük tatil turlarının ücreti olduğundan az gösterilip, tur esnasında ‘masraf’ adı altında tatilcilerden ekstra paralar alınıyor. Online alışverişin yaygınlaşmasını fırsat bilen dolandırıcılar, gösterişli web siteleri ile sahte tatil paketleri satarak amaçlarına ulaşabiliyorlar. Tatil parasını peşin ödeyenler, rezervasyon teyidini yaptırmak istediklerinde de kötü sürprizle karşılaşabiliyorlar.”

Avukat Elvan Kılıç tatil dolandırıcılığı konusundaki uyarılarına şöyle devam ediyor: “İster devre mülk ister tur ister ücretsiz tatil olsun, vatandaşı aldatma ve hata yoluyla dolandırmak hukuken Türk Ceza Kanunu’ndaki dolandırıcılık suçuna girer. Özellikle 157-158 ve 159. maddelerde dolandırıcılık suçu açıklanmıştır ve hukuki açıdan tatil dolandırıcılığı da bu kapsama girmektedir.

Ceza Kanunu Madde 157, basit dolandırıcılık suçunu şöyle açıklar: “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.’ Yani bundan şunu anlamak gerekir; bir kişinin zararına olarak bir başkasına veya kendisine yarar sağlamak fiili dolandırıcılığa girmektedir. Vatandaşı kandırarak, aldatarak parasını alıp, zarara uğratmak yoluyla kendisi için yarar sağlayan, zenginleşen kimse dolandırıcılık suçunu işlemiş demektir.

Tatil firmasını kullanarak veya tatil kurumuymuş gibi görünen firmaların dolandırıcılığı ise TCK 158. Madde kapsamında değerlendirilmeli ve nitelikli dolandırıcılık sayılarak daha fazla ceza gerektirmektedir. Bu şekilde dolandırıcılık suçundan zarar gören vatandaş, ispat sayılabilecek evraklarla 6 ayı geçmemek koşuluyla savcılığa başvurarak şikayetçi olabilir. Daha sona savcılık gerekli işlemleri yapar.”

Peki ya bir devre mülk sözleşmeyi imzalayan vatandaş ne yapacak?

Artan tatil dolandırıcılarına dikkat çeken Avukat Elvan Kılıç, sektördeki dürüst iş yapanları hariç tutarak, devre mülk sözleşmesi imzalatarak vatandaşı mağdur edenlere karşı hukuki yaptırımları şöyle anlatıyor:

 “Mağdurlar, adli mahkemelere dava açarak kandırıldıkları gerekçesiyle sözleşmenin feshini isteyebilirler. Özellikle devre mülk hisseli satış sözleşmeleri gibi hukuki sorunlarda hukuk mahkemeleri yetkilidir. Bu biraz zor bir yol olup uzman avukatın hukuki yardımı mutlaka alınmalıdır. Tüketici birlikleri, devre mülk satışı yapan firmalara yönelik nasıl hareket edileceği ile ilgili uyarılarda bulunmaktadır. Söz konusu durumla karşı karşıya kalan vatandaşlar Tüketici Hakem Heyetlerine başvurup sözleşmeyi iptal ettirebilirler ki bu da bizi tüketici kakkındaki kanuna ve tüketicinin seçimlik haklarına götürmektedir. Yani bu tatil dolandırıcılığının iki tür hukuki boyutu bulunmaktadır: Biri ceza, diğeri hukuk. Özetle dolandırıcılık suçundan şikayetçi olmak isteyenler, uzman bir avukat yardımıyla savcılığa, devre mülk satım sözleşmelerinden hak kaybına uğranılırsa da hukuk mahkemelerine başvurmalıdır.

Tüm senenin yorgunluğunu atmak isterken parasından ve tatil zamanından mahrum olan vatandaşların daha dikkatli olup, tatil dolandırıcılarını fırsat vermemeleri önemlidir.”