web analytics

13 Kasım 2024, Çarşamba

Travel Turkey turist getiren fuar olmalı

Travel Turkey turist getiren fuar olmalı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Travel Turkey Fuarı’nın da turist ihraç eden (outgoing) değil, turist ithal eden (incoming ) anlayışla düzenlenen bir fuar olması gerektiğini söyledi. Yönetişim sorunu yaşanan Travel Turkey’in turizmin tüm paydaşlarını kucaklamadığını belirten İşler, “Rakamlar ortada. Fuar başarılı ise İzmir’in turist sayısı neden 12 yıldır 1 milyon civarında? Bu mudur bu fuarın başarısı?” diye sordu.

Travel Turkey İzmir – 12.Turizm Fuar ve Kongresi bu yıl 6 – 8 Aralık 2018 tarihleri arasında Gaziemir’deki Fuarİzmir’de gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde, İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri AŞ (İZFAŞ) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ortaklığıyla düzenlenen fuarın 38 ülke ve 48 ilden 1200’ün üzerinde katılımcıyı, 44 bin 19 ziyaretçiyi ağırladığı açıklandı.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, fuarın kaç metrekare üzerinde kurulduğunun, katılımcı ve ziyaretçi sayısının başarı kriteri sayılamayacağını söyledi. İşler, Travel Turkey’in başarılı sayılabilmesi için turist sayısının artışına, tanıtım katkısına, yabancı tur operatörlerinin katılımına, inovatif anlamda geleceğin turizmine yön vermesine, yatırımcılara cazip gelecek vizyon ortaya koymasına ve diğer alanlarda yarattığı katma değerlerine bakılması gerektiğini dile getirdi.

Mehmet İşler, Travel Turkey’in ülke, bölge ve şehir ekonomisine ne kattığına, yarattığı katma değere, turizmin yönünü çizmekte ne kadar etkili olabildiğine, katılımcı ülkelerin sayısına ve kalitesine, önemli hedef pazarların fuarda yer alıp almadığına, Türk turizmine yön veren operatörlerin katılımına baktıklarını anlattı. “Biz Travel Turkey’in düzenlenmesine değil, yönetişim biçimine itiraz ediyoruz. Bu fuar, İZFAŞ ile TÜRSAB arasında bir fuar. Oysa bu fuar turizmin tüm ürünlerini, tüm paydaşlarını kucaklayan bir fuar olmalı. Küçük oteller, termal otellerle birlikte, konaklama sektörünü, kruvaziyer ve uçak şirketlerini de içine alan, kısaca tüm aktörlerin yönetişim biçimi içinde olduğu bir fuar yönetimi olmalı” diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turizm sektörünün diğer paydaşlarıyla birlikte, konaklama sektörü ve çatı örgütü TÜROFED de Travel Turkey Fuarı’nın paydaşlarından, başat aktörlerden biri olarak rol almalı. Aksi halde bu fuar ‘körler sağırlar birbirini ağırlar’ misali, sadece kendi içinde kapalı, acentacıların fuarı olmaya mahkumdur. Travel Turkey turist getiren değil, yerli turisti yurt dışına pazarlayan bir fuar olarak devam edecektir. Bu durum hem döviz kaybı, hem istihdam kaybına yol açacak, fuar her geçen yıl cazibesini kaybetmeye ve erimeye doğru gidecektir. Böyle olmaması için uyarıyoruz, İzmir için, İzmir turizmi için bu yönetişim biçiminden derhal vazgeçilmelidir.”

Travel Turkey Fuarı’nın da turist ihraç eden (outgoing) değil, turist ithal eden (incoming ) anlayışla düzenlenen bir fuar olması gerektiğine dikkat çeken TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Fuarda valilikleri, kaymakamlıkları, kalkınma ajansları, belediyeleri, birlikleri değil, Türkiye’ye turist getiren tur operatörlerini, Ege insanını Avrupa’ya pazarlayan acentaları değil, hedef pazarlarda ülkemizi, Ege’yi ve İzmir’i tanıtan, turist getiren kuruluşları görmek istiyoruz” dedi. Otelciler olarak Travel Turkey’in yapılmasından yana olduklarını vurgulayan ve fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden İşler, fuarın yönetim biçimini eleştirirken şu görüşleri dile getirdi:

“Sadece otelcilerin değil, top yekün tüm İzmir’in, hatta Ege’nin ekmek yemesi için, esnafı, taksicisi, hediyelik eşyacısı, restorancısı, her kesimden esnaf kardeşlerimizin ekmek yemesi için bu fuarın yurt dışına yerli turist pazarlayan değil İzmir’e, hatta Ege’ye turist getiren fuar olarak düzenlenmesi lazım. Sorun İZFAŞ yönetiminin İzmir turizmcisini ve esnafını anlamamasındadır. Odalarımız üç günlük fuar periyodunda dolmamalı, 12 ay dolmalıdır. Bunun için yabancı tur operatörlerin rol aldığı, İzmir’i tanıtan, İzmir’i pazarlayan bir fuar haline gelmesi gerekiyor. Bütün sorun İZFAŞ yönetiminin bu işe böyle bakmaması, metrekare alan pazarlama gözüyle fuara bakması ve fuarın turist getiren anlayışla yönetilmemesidir. Rakamlar ortada. Fuar başarılı ise neden turist sayısı 12 yıldır 1 milyon civarında? Bu mudur bu fuarın başarısı?”