web analytics

14 Kasım 2024, Perşembe

TUI’den Türk çiftçilere turizm desteği

TUI’den Türk çiftçilere turizm desteği

Önümüzdeki üç yıl boyunca, TUI Bakım Vakfı, Türkiye’nin güney batısındaki kırsal, küçük ölçekli çiftçilerin turizmden faydalanmasına yardımcı olacak. Seyahat Vakfı tarafından yapılacak proje, bölgedeki bal, zeytin, narenciye, badem ve nar gibi yerel lezzetlerin otellerde, restoranlarda ve hediyelik eşya dükkanlarında sunulmasına yardımcı olarak çiftçilerin ve küçük işletmelerin geçim kaynaklarını iyileştirecek.

Muğla’daki nüfusun % 50’sinden fazlası kırsal kesimde yaşıyor ve turizm endüstrisi Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi destinasyonlarda “Turkuaz Kıyı” boyunca yükseliyor olsa da, çoğu çiftçi ürünleriyle katma değer yaratmak ve karlılıklarını artırmak için henüz büyüyen turizm pazarına girmemiş. Araştırmalar, oteller tarafından satın alınan reçel, yoğurt ve dondurma gibi “katma değerli” yiyeceklerin yalnızca % 5-10’unun yerel olarak üretildiğini tahmin ediyor. Çiftçiler ve köy toplulukları, ürünlere değer katma, uluslararası pazarın kalite standartlarını karşılama veya çekici pazarlama kampanyaları oluşturma ölçeği veya bilgi birikiminden yoksundur. TUI Bakım Vakfı, bunun değişmesi gerektiğine inanıyor.

Turizm sektörünün otel ve resort sektöründe yeni veya gelişmiş ürünler yaratarak ve yeni pazarlar açarak, en az 150 çiftçinin ve ailenin daha güvenli ve sürdürülebilir geçim kaynağına sahip olmaları amaçlanmaktadır. Tarım uzmanları, iş ve turizm uzmanlarından oluşan bir ekip, yerel ürünleri uluslararası ziyaretçilere getirerek, reçel ve bal gibi lezzetler için tedarik zincirleri oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Proje, kırsal Muğla halkının gelişmesine yardımcı olacak özel teknik yardım ve tavsiyeler sunmaya odaklanmaktadır. Proje, ürünlerinin ve markalarının görünürlüğünün arttırılmasından daha iyi pazarlama ve iletişim, üretim süreçlerinin iyileştirilmesine ve uluslararası kalite ve sertifikalandırma standartlarının nasıl karşılanacağı konusunda rehberlik etmeye kadar, proje toplumun uzun vadeli beklentilerini geliştirmeyi ve iyileştirmeyi hedeflemektedir. Projenin başlangıcını kutlamak için 4 Nisan’da, Muğla’nın Ticaret Odası’nda yerel kaynaklı ürünlerin tadına bakmayı da içeren bir lansman gerçekleştirilecek.

TUI Bakım Vakfı Başkanı Thomas Ellerbeck şöyle açıklıyor: “Toplulukların katma değer yaratarak birincil üretimin ötesine geçmesine yardımcı olmak, yalnızca yerel ekonomilerin gelişmesine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda değerli ve otantik yerel mirası koruyor. TUI Bakım Vakfı, gidilecek yerlerin ve topluluklarının geliştiği kapsayıcı bir turizm ekonomisine doğru çalışıyor ”.

Seyahat Vakfı’ndan Salli Felton şunları söyledi: “Muğla bölgesi, otellerde konaklayan turistlerin ilgisini çekecek çeşitli hediyelik eşyalara sahip ve turistler de hediyelik eşya dükkanlarını ve üreticilerini ziyaret etmek istiyor. Kıyıdan kırsala kadar yerel bir tedarik zinciri geliştirmek, turizmin ekonomik faydalarını yayacak ve kırsal topluluklara büyüme ve çeşitlenme fırsatı sağlanacaktır. ”

2021 yılına kadar devam edecek olan proje, sosyal işletme modellerini destekleyerek ve bir destinasyonun kültürel ve gastronomik mirasını koruyarak kapsamlı turizm gelişimine adanmış TUI CARES programının bir parçası. TUI CARES projeleriyle TUI Care Foundation, ekonomik güçlendirme stratejisinin bir parçası olarak 2020 yılına kadar 10.000 geçim kaynağını desteklemeyi hedefliyor.