Dünya Turizm Örgütünden (DTÖ) bugün bir basın duyurusu paylaşarak , krizin dünya turist sayısının 2019 rakamlarına göre ilk üç ayda % 22 azaldığını açıkladı. Yıl sonuna düşüş geçen yıla göre % 60 – 80 oranına da çıkabilir öngörüsünde bulundu.
Turizmde bu yıl Mart ayına kadar 67 milyon daha az uluslararası turist, 80 milyar dolar daha az gelir elde edildiğini de açıklayan DTÖ, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde ilerlemeyi geri almakla tehdit ettiğini de ekledi.
UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, “Dünya benzeri görülmemiş bir sağlık ve ekonomik krizle karşı karşıya. Ekonominin en yoğun emek gerektiren sektörlerinden biri olan turizm sektöründe milyonlarca iş risk altında“ dedi.
Turizmin geleceği üzerine 3 seneryo olabileceğinden bahseden DTÖ. Bu 3 seneryoyu şöyle sıraladı.
- Uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve Temmuz ayı başlarında seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine dayalı Senaryo 1 (% -58)
- Uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve Eylül başında seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine dayalı Senaryo 2 (% -70)
- Uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve seyahat kısıtlamalarının sadece Aralık ayı başlarında hafifletilmesine dayalı Senaryo 3 (% -78)
Bu senaryolar altında, uluslararası seyahatlerde talep kaybının etkisi şu anlama gelebilir:
- 850 milyondan 1,1 milyar uluslararası turist kaybı
- Turizmden ihracat gelir kaybı – 910 milyar ABD doları ile 1.2 trilyon ABD doları arasında
- 100 ila 120 milyon doğrudan turizm iş kaybı
Bu, kayıtların başlamasından bu yana uluslararası turizmin karşılaştığı en büyük krizdir (1950). Etki, farklı küresel bölgelerde ve çakışan zamanlarda değişen derecelerde hissedilecek ve Asya ve Pasifik’in ilk önce toparlanması bekleniyor.
Uzmanlar iyileşmeyi 2021 yılında görüyor
UNWTO Uzmanlar Paneli araştırmasına göre, iç talebin uluslararası talepten daha hızlı toparlanması bekleniyor. Uzmanların çoğunluğu, 2020’nin son çeyreği itibari ve çoğunlukla da 2021’de iyileşme belirtileri görmeyi bekliyor. Önceki krizlere dayanarak, tatil amaçlı seyahatlerin iş seyahatinden daha hızlı, özellikle de arkadaş ve akraba ziyaretleri için iyileşmesi bekleniyor.
Uluslararası seyahatlerin toparlanmasına ilişkin tahminler Afrika ve Orta Doğu’da daha olumludur ve çoğu uzman 2020’de toparlanmayı öngörmektedir.
Amerika’daki uzmanlar ise en az iyimser olanlar ve 2020’de iyileşmenin gerçekleşeceğine en az inananlar. Avrupa ve Asya’da görünüm karışık, uzmanların yarısı bu yıl içinde iyileşme görmeyi bekliyor.
Varış noktanızdaki turizm talebinin ne zaman toparlanacağını düşünüyorsunuz?
Destinasyonunuzdaki uluslararası talebin ne zaman düzelmeye başlayacağınızı düşünüyorsunuz?