Çanakkale Valiliği ile 21 Kasım 2017 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde Tevfikiye köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo-köye dönüştürüldü.
Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapılabileceği ve Troya tarihinden izler taşıyan bir köy haline getirilmesi amaçlandı. Köyün bir yandan restorasyonu devam ederken diğer yandan da Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle farklı başlıklarda kurslar başlatıldı ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. Tevfikiye bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirildi. Tevfikiye köyü Muhtarı Hüseyin Dinç, “Köyümüz Arkeo Köy olduktan sonra gelen gideni daha değişti.
Beklentimiz daha yükseklere çıktı. Daha önceden köyümüze bu kadar gelen giden olmuyordu. Fakat şimdi gelen giden değişti. Yapılan hizmetler çok büyük hizmetler. Alt yapımız ve üst çalışmalar tamamen bitti gibi. Sadece köyümüzün bir kısmı var yollarının yapılması gereken. Diğer tarafları bitmiş durumda.
Köyde pansiyonculuk olsun, lokantacılık olsun, restoran olsun halkımız tarafından açılması düşünülüyor. Bu yaz bunlar daha ön plana çıkacak gibi duruyor. Köyümüzün Arkeo Köye dönüşmesinden çok memnunuz. Eskiye göre çok çok güzel oldu” dedi.
Opet tarafından köyün giriş yolu ve çevresi düzenlendi. Köy kahvesi, düğün salonu ve sağlık ocağında “Troya 6” dönemi konseptine göre mimari yenileme çalışmaları yapıldı. Köy meydanında yer alan düğün salonu, müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü. 1895 yılında İntepe/ Erenköy’lü olan Rum bir usta tarafından tamamı Troya Ören Yeri’nden alınan taşlarla inşa edilen tarihi köy camisi yine Troya döneminin doğal taşlarıyla aslına uygun şekilde restore edildi.
Geniş Troya ovasına hakim noktada konumlanan ve Troya Meydanı olarak adlandırılan meydan seyir alanı olarak düzenlendi. Bu meydana Troya dönemi kahramanlarının (Sarpedon, Priamos, Paris, Helen, Hektor, Homeros, Akhilleus, Agememnon, Aias,Patroklos, Odysseus) büstleri konuldu. Köy meydanına Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet heykelleri yerleştirildi. Köy kahvesinin bahçesinde bulunan bina, Troya evi konseptinde yenilendi. Troya Meydanı ve cami arasında kalan boş alana peyzaj uygulandı ve minyatür bir şelale oluşturuldu. Köy içinde yer alan ve kullanılmayan eski köy okulu pansiyona dönüştürüldü. Pansiyon işletilmeye başladı ve çok sayıda misafir ağırlamaya devam ediyor. (IHA)