TURİZM BARIŞIN PASAPORTUDUR. BARIŞIN PASAPORTUNA VİZE UYGULANAMAZ.
Aşağıdaki haber, ülkemizin Avrupa’daki ülkeler tarafından nasıl görüldüğünün haberidir.
Dışlanmışlığın, ’’adam yerine konmamanın’’ göstergesidir.
O ya da bu ülkeye kızmanın alemi yok, bizi bu duruma düşüren, açıkçası’’ aşağılayan’’ uygulamanın nedenlerini göz ardı etmemek gerekir.
‘’Vizesiz Avrupa’’ masalı ile bizi yıllardır uyutan siyaset bunun birincil sorumlusudur.
Saygınlığımızın yerlerde olduğu bir süreci AB ülkeleri ve o standartları benimsemiş AB dışındaki Avrupa ülkeleri ve Amerika hatta Avustralya, Yeni Zellanda gibi 20 uçuş saati mesafesindeki ülkelerde bile durum farklı değildir.
Bu ülkelerin ellerini kollarını sallayarak gelen vatandaşlarının durumu ortadayken, bizim yurttaşlarımızın içine düşürüldüğü durum kabul edilemezdir.
Bunu sadece Dışişleri bakanlığına bırakmakla yetinmemeli, ticari ‘’mütekabiliyet’’ esasına göre aynı hakların yurttaşlarımıza verilmesi sorgusuz kabul görmelidir.
Son dönemde Afgan, Suriye vs. gibi göçmen kaynaklarına biz nasıl bakıyorsak, vize verme konusunda ayak sürüyen ülkelerin de bakışları ne yazık ki ülkemize de farklı değildir.
Eğitim, turizm amaçlı seyahatlere, özellikle gençlerimize yönelik engellerin gelecekte ülkemiz kamuoyunun da ilişkileri geliştirmeye katkı sağalamayacağı açıktır.
Turizm barışın pasaportudur. Avrupa’nın buna-Barışa Vize- koymamasını beklemek kuşkusuz haklı bir talebimizdir.
Deniz Tüfekçi
İşte haberin ayrıntıları
Normalde 3 hafta olan vize bekleme süreleri 5 aya kadar çıkınca yurt dışında okumak isteyen öğrenciler mağdur oldu, birçok genç eğitimlerini iptal etmek zorunda kaldı.
Yurtdışı turları iptal ettiren vize krizi!
Yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların vize süreçlerinde yaşadıkları sorunların yanı sıra pasaport başvurularına da aylardır yanıt gelmemesi, yurt dışında eğitim alacak ve staj yapacak öğrencileri de vurdu. Birçok ülke, öğrencilere vizede sorun yaratırken yurt dışı eğitim hakkı kazanan bazı öğrenciler ise pasaportları gelmemesi nedeniyle işlemlerini yaptıramıyor. Daha önce 3 hafta olan vize bekleme süreleri bazı ülkelerde 5 aya kadar çıktı. Üstelik bu kadar uzun süre bekleyen öğrenciler, geçerliliği olmayan nedenlerle ret yanıtı alıp mağdur oluyor. İptal oranları o kadar arttı ki bazı danışmanlık şirketleri, yurt dışı eğitim hizmetlerini durdurma kararı aldı. Bu konuda mağduriyet yaşayan ve vize randevusu alamadığını belirten bir öğrenci, “Erasmus öğrencisiyim, tüm evraklarım hazır fakat vize randevusu alamıyorum. Benim gibi çok fazla mağdur var” dedi. Bir başka öğrenci ise Polonya’da Erasmus hakkı kazandığını ancak vize randevusu dahi alamadığını söyledi. Almanya’da üniversite okuyacak bir başka öğrenci de vizesinin reddedildiğini aktararak tepki gösterdi.
Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre, bazı öğrenciler ise vize başvurusu dahi yapamıyor. Çünkü pasaportlarını yok. Üstelik pasaport yenilemek veya yeni başvuruda bulunmak için gerekli süre normalde bir haftayken artık aylarca sürebiliyor. Pasaportu alamayan öğrenciler de eğitim, staj için gerekli belgelerini gönderemiyorlar.
Kabul mektubu olduğunu, uçak biletini dahi aldığını söyleyen bir öğrenci “Erasmus+ Staj Hareketliliği’yle yurt dışına gidecektim, pasaporta başvurdum ancak hâlâ gelmedi. Pasaportum olmadan vize ve staj işlemleri başlatılamıyor” dedi. Bir başka öğrenci de 1 ay önce pasaport başvurusu yaptığını 3 kez aciliyet durumu bildirmesine rağmen hâlâ pasaportunun gelmediğini kaydetti.
Bekleme süreleri uzadı
Son dönemde İngiltere, Amerika, Kanada ile Avrupa ülkelerine vizelerde öğrencilerin ciddi sorunlar yaşadığını aktaran Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Direktörü Olcay Erten, “Kesin vize alır dediğimiz öğrenciler, 5 ay bekledi ve İrlanda’dan vize alamadı. 3 haftalık vize bekleme süreleri 5 aya kadar çıktı. Bu kadar bekleyip bir de vize vermiyorlar. Önceki yıllarda hiç böyle problem yaşamadık. Hiç alakasız olmayan nedenlerle taleplerimiz reddediliyor. Yine aynı şekilde pasaport basımında da sıkıntı yaşanıyor. Özellikle de 6 aydan fazla pasaport süresi olanlar yeni pasaportlarına ulaşamıyor. Ancak Almanya için pasaportun en az 1 yıl geçerli olması gerekiyor” dedi.
Önceki yıllarda dil okuluna 2 ay kala dahi öğrenci yollayabildiklerini aktaran Erten, “Eskiden 8, 9 ay önceden başvurun diyorduk artık bu süre 1 ile 1.5 yıla çıktı. Dil okullarına önceki yıllarda 1, 2 ay kala bile öğrenci yolluyorduk şimdi öyle bir şey kalmadı. Bu kadar ciddi ret aldıktan sonra 18 yaş üstüne yönelik olan dil okullarını düzenlememe kararı aldık” diye konuştu.
“1 aydır vize bekliyor, insaf…”
Öğrenciler ve veliler konsoloslukları mail ve tweet yağmuruna tutarken herhangi bir dönüş alamıyorlar. Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışanlar, mağduriyetlerini şöyle dile getiriyorlar:
Sayın konsolos, kızım Erasmus’a hak kazandı, Almanya’ya gidecek, üniversite kaydı yapıldı, evi tutuldu, 1 yıllık gideri Alman bankasına önceden yatırıldı, uçak bileti alındı. Sadece 1 hafta kaldı ve bir aydır vize bekliyor, insaf.
Kızım Ankara Tıp’ ta okuyor. Erasmus kapsamında hibe aldığı halde vize vermediniz. Gerekçeniz “2 aylık giderlerinizi karşılayamazsın” şeklinde. Bir yıl çalışmadan Almanya’da yaşayacak kadar nakit paramız olduğu halde neden vizeyi reddettiniz.
İrlanda’da dil eğitimi almak için vizeye başvurduk, 8 hafta olan vize süresini 6 aya çıkarttılar, sonra da sudan sebeplerle vize vermiyorlar. 6 ay bekliyoruz, boş pasaport gönderiyorlar. Tüm planlarımız alt üst oldu!
29 Eylül’de Polonya’da olmam gerekiyor, haftalardır uğraşıyorum ama vize randevusu alamıyorum. Sırf bu yüzden Erasmus hakkımın yanmasını kabul etmiyorum.
Latest posts by Deniz Tüfekçi (see all)
- 29 Ekim, en büyük bayramımız, Cumhuriyet bayramımız - 30/10/2024
- Turizm özgürlüğün elbisesidir, gıdası demokrasidir. - 17/07/2024
- BAD-EL HARAB-ÜL TÜRSAB - 11/02/2024