Orta yaş grubundaki Türklerin Çin hakkındaki ilk izlenimleri Kung Fu filmleri ile öne çıktı. Filmlerde Kung Fu ustaları geleneklerine bağlı kalıp iyi Kung Fu yapsalar da Çin’in fakirliği arka planda izleyiciye yansıtıldı. Bu durum Türk insanında Çin’in fakir bir ülke olduğu imajını doğurdu. Uzun bir süre Çin’den Türkiye’ye ithal edilen her ürün tepkiyle karşılandı. Çin’in bu olumsuz imajına Çin ile ticaret yapanların da etkisi vardı. Zira Çin’den gelen ilk ticari ürünler düşük kaliteli, 5. sınıf ürünlerdi. Böylelikle Türkler, Çin’deki ekonomik, ticari ve kültürel kalkınmayı doğru takip edemedi.
2000’li yıllardaki değişim: Türk – Çin Kültür Derneği
Özellikle 2000’li yılların başında Çin’deki gelişmeleri doğru takip eden Türk – Çin Kültür Merkezi Başkanı İrfan Karslı, küresel dünya içerisinde Çin gibi devasa bir ekonomi ve kültüre Türklerin olumsuz yaklaşmasını doğru olmadığını düşünerek 2002 yılında İstanbul’da Çin Kültür Merkezi’ni kurdu.
Türk – Çin Kültür Merkezi, Çin’i ve Çin Kültürünü etkin ve yetkin bir şekilde tanıtmaya başladı. İlk olarak kültürlerin temeli olan dile ağırlık verildi. Türkiye’de olmayan Özel Çince Eğitim Müfredatı hazırlandı. Türk – Çin Kültür Merkezi tarafından hazırlanan bu müfredat, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan ilk özel Çince Eğitim Müfredatı olma özelliğini taşımayı başardı. Lotus Eğitim Kurumunu bünyesine dâhil eden Türk – Çin Kültür Merkezi binlerce kişiye Çince öğretti ve Çin Kültürünü tanıttı.
Türk – Çin Kültür Derneği’nin 2018 Çin Köpek Yılı faaliyetleri büyük ilgi gördü
Çin Kültür Merkezi 2013’te Türk-Çin Kültür Derneğine dönüştü. Türk-Çin Kültür Derneği resmi ve özel birçok kurumda Çin Kültürünü tanıtmak amacıyla etkinlikler düzenliyor. Çinlilere Türk, Türklere Çin kültürünü tanıtıyor.
İşte 2018 Çin Köpek yılında Türk-Çin Kültür Derneğinin yaptığı bazı faaliyetler:
– 2018 Çin’de Türkiye Turizm Yılı çerçevesinde ‘Türkiye Tanıtım Filmi’ yapılarak Çin’de düzenlenen çeşitli etkinliklerde Türk Kültürü tanıtımı yapıldı.
– Resmi ve özel kurumlarda Çinli Öğretmenler tarafından 2320 kişiye Çince dersleri verildi. Türkiye’de yaşayan 270 Çinliye Türk Dili Türk öğretmenler tarafından öğretildi. Çin’de Çince öğrenmek ve Çin’de üniversite eğitimi almak isteyen 340 kişi Çine gönderilerek Çin’deki gündelik yaşama alışması sağlandı.
– “Çince Çok ‘İşi’nize Yarayacak” sloganıyla Üniversitelerde ve Liselerde ‘Kolay Çince Dersi’ verilerek Çince öğrenmenin kolaylığı ve öğrencilerin kariyerleri için çok yararlı olacağı anlatıldı.
– Üniversite, Lise, AVM ve Belediyelerde; Çin Bahar Bayramı, Go (Wei Qi ) Oyunu, Tai Chi, Çin Tıbbı, Çin Astrolojisi gibi etkinlikler düzenlenerek 13000’den fazla kişiye Çin kültür ögeleri tanıtıldı.
– Çinli akademisyen ve iş adamlarını Türk meslektaşları ile buluşturulup eğitim ve ticari anlaşmalar imzalanması sağlandı.
Türk gençlerinin Çin’e bakış açısı
Bu tanıtımlar ile artık Türkler, dünyanın ikinci ekonomik gücü olan Çin’i daha iyi tanıyor. Kâğıt, matbaa, pusula gibi icatların sahibi Çinlilerin yeni teknolojiler geliştirmekte öncü olduklarını biliyor. Türk şirketler Çinli şirketlerle uzun vadeli antlaşmalar imzalıyor. Türk gençleri, Bir Kuşak Bir Yol Projesi kapsamında gelecekleri açısından iyi kariyer yapabileceklerinin farkında olarak Çinceye yöneliyor.