web analytics

04 Temmuz 2024, Perşembe

Türkiye’de Mavi Bayraklı Plajlar Rekor Kırdı

Türkiye’de Mavi Bayraklı Plajlar Rekor Kırdı

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, 2024 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Bu yıl Türkiye’de 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanacak.

Türkiye’de Mavi Bayrak Programı, Avrupa Birliği’nin 1987 yılını çevre yılı ilan etmesi ile başlatılmış olup, halk sağlığını korumak ve çevre eğitimi ile bilinçlendirme faaliyetleri ile devam ettirilmektedir. Ülkemizde ise 1993 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

Mavi Bayraklı plajlar, 33 kriteri; marinalar, 38 kriteri; turizm tekneleri, 51 kriteri ve bireysel yatlar ise 4 kriter ile 16 davranış kuralını içerir. Plajlarda sezon içerisinde 15 gün arayla yüzme suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması gibi kriterler zorunludur.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda 50 ülkede uygulanmaktadır. Merkezi Danimarka Kopenhag’da bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, 2024 yılı için ödüle hak kazanan plaj ve marina sayılarını açıkladı. Buna göre Türkiye, plaj sayısı ile dünya üçüncüsü olmuştur. İlk sırada İspanya, ikinci sırada Yunanistan yer alırken, Türkiye’nin arkasından İtalya ve Fransa sıralanmıştır.

son 5 yılda mavi bayrak sayılarını gösteren tablolar

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı ve Turizm Eski Bakanı Doç. Dr. Abdulkadir Ateş, “Dünya genelinde iklim değişikliğinin etkileri, küresel ticari ve göç hareketlilikleri ile biyolojik çeşitliliğin azalması gibi çevresel gelişmelerden olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın doğal çevrenin korunması, cazibe merkezi olmanın temel unsuru olmaya devam ediyor.” dedi.

“Bugün açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlamasını yanında turizm ve sürdürülebilirlik alanlarında yerel yönetimler ve işletmecilerin çalışmalarına da destek olacağını düşünüyoruz.

Çevre, sağlık, güvenlik ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu Mavi Bayraklı plajlarda yüzme suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olmaktadır. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Çevre sağlığı olmadan insan sağlığı ve sürdürülebilir turizm olmaz ilkesi ile 30 yılı aşkın süredir çalışan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak, kıyılarımızda dalgalanan Mavi Bayraklarımız ile sağlıklı ve başarılı bir sezon geçirilmesini dileriz.”