Bu haftasonu ne yapsak diye düşünüyorsanız size bir önerimiz var. Türkiye’nin en yaşlı kaplumbağasını görmeye ne dersiniz?
Koruma altında 160’ın üzerinde hayvan ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, Aldabra dev kaplumbağası Tuki’nin 103. yaşını kutladı.
1997 yılında farklı bir hayvanat bahçesinden Türkiye’ye getirilen ve Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin ilk üyelerinden olan Tuki’nin doğum günü bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlandı.
Tuki’nin bakıcısı Musa Duran her yıl olduğu gibi bu yıl da Tuki’nin en sevdiği sebzelerden oluşan bir pasta hazırladı. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi çalışanlarının büyük heyecanla hazırlandığı doğum günü partisi ziyaretçilerle birlikte gerçekleştirildi.
11 yıldır Tuki’nin bakıcılığını üstlenen Musa Duran, “Tuki’nin her yeni yaşını büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bu yıl da yine onun en sevdiği sebzelerden özel bir pasta yaptım. Tuki, Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin en yaşlı üyesi ve uzun yıllardır da aramızda. Umarım daha uzun yıllar bizimle olmaya devam edecek” diye konuştu.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı boyunca minik ziyaretçilere özel etkinlikler düzenleyerek, macera ve keşif dolu unutulmaz bir deneyim yaşatacak. Çocuklar, doğa & tasarım atölyesi çalışmaları sayesinde doğa ile iç içe bir ortamda hayvanlar ve bitkiler hakkında hissettiklerini aktarma fırsatı bulacak. Atölye çalışmalarına katılan minik ziyaretçiler, düşünme becerilerini ve bedensel eylemlerini öğrenim sürecine katarak kendi eserlerini yaratma becerilerini de geliştirecek.
Zürafa beslemeye ne dersiniz?
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nde yaşayacağınız bir diğer deneyim ise canlı besleme etkinlikleri. Özellikle dünyanın en uzun kara canlısı olan zürafaları ellerinizle beslemeye ne dersiniz? Onlar için özel olarak hazırlanmış besinleri 50 cm. uzunluğundaki dilleriyle afiyetle yiyorlar.
Zürafa beslemenin yanı sıra keçi ve kaplumbağa besleme etkinlikleri de çocuklar için sıra dışı bir deneyime dönüşüyor. Bu etkinlikler, eğlenceli ve eğitici olmakla kalmıyor canlılarla organik bir bağ kurarak unutulmaz bir anı olarak kalıyor.
Doğa ve canlı severlerin kaçırmaması gereken etkinlikler için FYZoo haftanın her günü saat 10.00-18.00 arası açık…
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca’da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.
Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan hayvan türü koruma altına alınmıştır.
In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.