İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Konseyi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İzmir Vakfı’nın birlikteliğiyle düzenlenen Türkiye’nin ilk “Turizmde Etik Çalıştayı”, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç SOYER ve İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat KARAÇANTA’nın katılımıyla gerçekleşti.
Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen çalıştaya İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay KÖKKILINÇ, İzmir Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Emre GEZGİN, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri M. Anıl KAÇAR, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat KARAÇANTA, BM Dünya Turizm Örgütü Etik Kurulu Üyesi Günnur DİKER, 16 STK temsilcisi ve üyeleri (SKAL, TÜRSAB, ETİK, İZRO, TUROYD, İZTO, ATURJET FİJET TÜRKİYE, İZMİR VAKFI, İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ, İBB, TUROB, TUREVS,AKDENİZ TURİZM VAKFI, EGE TURİZM DERNEĞİ, IFITT), akademisyen ve İzBB bürokratları katıldı.
Acentacılık & Tur Operatörlüğü, Profesyonel Turist Rehberliği, Konaklama, STK, Gastronomi, Turizm Basını, Turizm Teknolojileri’nden oluşan 7 farklı sektör bileşeninin mesleki etik sorunlarının tespiti, BM Dünya Turizm Örgütü Etik Kodlarında sorunların çözümünün aranması ve BM Dünya Turizm Örgütü Etik ilkelerinin turizm sektörüne uyarlanması doğrultusunda bilimsel çıktı yönlü çalışmalar büyük ilgiyle gerçekleşti.
Açılış töreninde konuşan Tunç SOYER, turizmde etiğin turizmin tüm paydaşlarının refahını büyüten temel bir ilke olduğunu belirterek,“Çalışanlarımızı, esnaflarımızı, çiftçilerimizi, küçük üreticilerimizi, işletmelerimizi ve doğamızı geliştiren bir turizm için etik değerlerin korunması yaşamsal öneme sahip. İzmir turizminin bir ana hedefi var; turizmi 30 ilçeye ve 12 aya yaygınlaştırmak. Etik bir işleyiş, işte bunu mümkün kılmak için de elzem” ifadelerini kullandı.İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Turizm Stratejisi ve Eylem Planı, Visit İzmir, Direkt İzmir, kruvaziyer turizmi gibi alanlarda yaptığı atılımlar hakkında bilgi veren SOYER, 2024 yılına kadar kentte 4 milyon turisti ağırlamayı planladıklarını söyledi.
İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay KÖKKILINÇ ise konuşmasında, “Etik kavramı her platformda insanın mutluluğunu hedeflemektedir.Turizmi değerlendirdiğimizde karşımızda belli ilkelerin koşulsuz kabul edilmesi gerçeği ortaya çıkar.Turizmde evrensel anlam işte bu ilkelerin kabulüyle bir kez daha değer kazanacak ve yarının dünyasında insanlığı her şeyden çok ihtiyaç duyduğu dünya barışına taşıyacaktır” ifadelerinde bulundu.
İzmir Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Emre Gezgin konuşmasında, rahmetli Prof Dr. Adnan AKYARLI döneminde kurulan gruplarının , 04 Mayıs 2022’den bugüne değin sektörün seçkin duayenlerinden oluşan üyelerinin gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirdikleri projelerinin ‘yenilikçi ve sürdürülebilir’ prensiplere dayandığını dile getirdi.
Son dönemde İzBB önderliğinde ortaya çıkan sürdürülebilir turizmden gastronomiye şehrimizin tanıtım paradigmasında yer eden turizmin yeni anahtar kelimelerinin değerlendirilmesinin turizm gelişimine azımsanmayacak bir değer ortaya koyacağı inancıyla çalıştaylarının Türkiye’de bir ilk olmasının ‘Yenilikçilik’ vizyonlarına, TTI Turizm Fuarı’nda Turizmde Etik Paneli, gelecek sene ulusal ölçekte “Turizmde Etik Paneli” sonraki sene de, “Uluslararası Turizmde Etik Kongresi” düzenleme planlarının ‘Sürdürülebilirlik’ misyonlarına fevkalade uyduğunu dile getiren Emre Gezgin, nihai amaçlarının bilimsel ve kültürel ölçekte turizm kamuoyunun dikkatini çekip sonucunda İzmir’den tüm ülkemize ilham olacak Turizmde Etik Sertifikasyonunu getirmek olduğunu ifade etti. Emre GEZGİN, değerli desteklerinden ötürü İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay KÖKKILINÇ’a ve ekibine teşekkürlerini dile getirdi.
İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat KARAÇANTA, turizmde etik kavramının önemine değinerek, “İşletmelerin daha fazla müşteri çekebilmek, az maliyetle daha fazla kazanç sağlayabilmek için etik dışı davrandığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Yanıltıcı reklamlar, verilen vaatlerin yerine getirilmemesi gibi durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Fiyatların makul olmaması, temizlik hijyen, çalışan ve müşteri haklarının korunmaması gibi birçok şikayetle karşı karşıyayız. Bizler bu tespitlerde idari işlem uygulasak da yaşanan bu durumlar ülkemiz turizmi olumsuz etkiliyor” dedi.
Etik konusunda Türkiye’de ilk defa bir çalıştay yapıldığını vurgulayan BM Dünya Turizm Örgütü Etik Kurulu Üyesi Günnur DİKER ise, “Bu ilkin İzmir’de gerçekleştirilmesi çok anlamlı ve önemli” dedi. “Etik, insani ve içten bir davranıştır” vurgusunda bulunan DİKER, etiğin hayata geçirilmesi için; plan yapılması, hayata geçirilmesi, kontrol edilmesi ve doğruysa tekrar edilmesi gerektiğini ifade etti.
Düzenlenen çalıştay değerli katılımcılara katılımcı sertifikası ve çalıştaya katılan değerli hocalara teşekkür belgelerinin verilmesi ile son buldu.