Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan Yüksek İstişare Kurulu, ilk toplantısını 26 Ekim Pazartesi günü Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleştirdi.
54. Dönem Turizm Bakanı ve TÜRSAB eski Başkanı Bahattin Yücel, TÜRSAB Onursal Başkanı Talha Çamaş, eski Başkanlardan Muktedir Ballı, TURSAV Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurtoğulları, geçmiş dönemlerde TÜRSAB Genel Sekreterliği görevinde bulunan Çetin Gürcün, TTYD Başkan Yardımcısı Ali Güreli ve turizm sektörünün deneyimli isimlerinin katılımıyla oluşturulan Yüksek İstişare Kurulu, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın ev sahipliğinde bir araya geldi.
Pandemi sürecinin başlangıcından itibaren seyahat acentalarının karşı karşıya kaldığı büyük zorluklar ve çözüm önerilerinin gündemi belirlediği toplantıda, yurt içi ve yurt dışı paydaşların da destekleriyle izlenmesi gereken yol haritasını belirlemek üzere görüşmeler yapıldı.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya yapılan toplantıya ilişkin; “2018 yılındaki yönetmelik dahilinde oluşturulması gereken bir kuruldu. Yasa çalışmaları sebebiyle birazcık ertelemek durumunda kalmıştık. Ardından da pandemi süreci gelince bugüne kadar geldik. Artık sektör yüklerini taşıyamaz durumda. Dolayısıyla biz hem eski Bakanımız ve geçmiş dönemlerde görev almış başkanlarımız, hem de mesleği bırakmış tecrübeli meslek büyüklerimizin yer aldığı Yüksek İstişare Kurulu’nu oluşturduk” dedi.
Kurul üyelerinin tavsiyelerini, önerilerini ve olaylara bakışını dinleyerek yararlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Bağlıkaya, “Katılımcılarımız çözüm önerilerini bizlerle paylaştı. Biz de notlarımızı aldık. Bilgilendirme toplantısıydı aynı zamanda bu. Bu süreci aile içinde bütün detaylarıyla, olması gerektiği gibi değerlendirdik ve değerlendirmeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Konu başlıklarına yönelik de bilgilendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı “Uluslararası mütekabil olan kurumlarla ilişkilerimizin geliştirilmesi, yurt içinde üyelerle olan iletişimin daha fazla geliştirilmesi, kamu ile ilişkilerin daha yakın hale getirilmesi konusunda tavsiyeler aldık. Bizim de mutabık olduğumuz bu çerçevede bundan sonraki süreci yürüteceğiz” dedi.
54. Dönem Turizm Bakanlığı görevini üstlenmiş olan TÜRSAB eski Başkanlarından Bahattin Yücel ise yaptığı açıklamada; “Genel olarak turizm ve özellikle seyahat acentalarının konumu üzerinde konuştuk. Sanıyorum buradaki ortaklaşa kararlaştırılan konuların başında bir hasar tespiti yapılması gerekiyordu. TÜRSAB yönetimi bir çalışma yapacak. Önemli kuruluşların da desteğiyle seyahat acentalarının bir röntgenini çekmiş olacağız. Yarattıkları cirolar ve istihdam, elde ettikleri döviz gelirleri, şu andaki ve önümüzdeki döneme yönelik beklentilerine ilişkin bir çalışma olacak” ifadeleriyle toplantı kapsamında konuşlan gündem maddelerine açıklık getirdi.
“Bu araştırmadan çıkan sonuçlara göre yönetim bir plan hazırlayacak. Seyahat acentacılığı mesleği son yıllarda bir gerileme içerisindeydi ve pandemi süreci de bu durumu hızlandırdı. Özellikle dijital teknolojiyi kullanan şirketler öne çıkmaya başladı. Bununla ilgili bir rapor ortaya çıktıktan sonra bu rapor kamuoyu ve kamu yönetimi ile paylaşılacak. Pandeminin yarattığı hasarın yanı sıra; seyahat acentalarının beklentilerini de bu raporla birlikte görmüş olacağız” şeklinde konuşan Yücel, “Kültür ve Turizm Bakanı mesleğin içerisinden geldiği için onun bakış açısıyla mesleğin genel çıkarlarının savunulması adına bir çelişki var. Bu çelişkinin giderilmesi gerekiyor. Tabii ki kamu yönetimi çok önemli ama meslek kuruluşunun temsil ettiği dinamikler de çok önemli. Sayın Bakanın bu konuya meslek kuruluşlarının dinamikleri açısından bakması ve değerlendirmesi açısından yarar var” dedi.
Oldukça verimli bir toplantı geçirdiklerini kaydeden TÜRSAB Onursal Başkanı Talha Çamaş, “Bazı katılan arkadaşlarımızın gelişmelerle ilgili tam bilgi sahibi olmadıkları ve bu toplantıda da hakikaten derinlemesine bilgilendiklerini bir kere söyleyeyim. İkincisi tüm katılımcılar bu sektöre değişik dönemlerde çok önemli hizmetler vermiş ve bu sektörün gelişmesinde önemli roller üstlenmiş kişiler olduğu için her birinin söylediği hem deneyimlere dayanıyor hem de bu sektöre olan inançlarına dayanıyor” dedi.
Toplantı içeriğine değinen Çamaş, “Herkes hemfikirdi nihai konuda. O da TÜRSAB’ın varlığının Türk turizmi için çok önemli olduğu. Kamu yönetimi adına Turizm Bakanlığı’nın, TÜRSAB’la birlikte hareket ettiği takdirde hem bu mevcut dönemden daha hızlı çıkılmasını hem de koyulan hedeflere gerçekçi olarak ulaşılabilmesinin mümkün olacağını, bu konuların taraflarca kabul edilip bazı yanlış anlamalar diye isimlendirdiğimiz durumların ortadan kalkmasını ve bu durumun üst düzey yöneticiler arasında mesele olmaktan çıkıp, esas olanın sektörün yarınına bakması konusundaki fikir birliğimiz toplantının verimli geçmesini sağladı” şeklinde konuştu.
TÜRSAB eski Başkanlarından Muktedir Ballı ise toplantı içeriğine dair şu ifadeleri kullandı; “O kadar çok zorluklar içerisindeki seyahat acentaları, buna bir çözüm bulunması lazım daha önceki birlik beraberlik içerisinde. Sayın Bakanla bizim aramızdaki iletişim daha canlı, daha sıcak ve daha iyi olmasını sağlamak şeklinde olmalı. Arkadaşlarımızın ortak görüşleri de bu çerçeve içerisinde.”
Uzun yıllar turizm sektörüne emek veren TURSAV Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurtoğulları ise yaptığı açıklamada “Uzun bir aradan sonra arkadaşlarımızla tekrar bir araya geldik. Oldukça da verimli geçti. Çok zor dönemlerden geçiyoruz. Meslektaşlarımıza nasıl faydalı olabiliriz, bunun görüşlerini paylaştık. Bazı sonuçlar aldık. Başkan bu sonuçları inşallah yakın bir zamanda yürürlüğe koyacaktır. İstanbul dışından gelen arkadaşlarımız da bize katıldı. Acentacılık sektörü çok zor günlerden geçmekte. Ben 55 yıllık meslek hayatımda hiç bu kadar zor günler görmedim. Ama inanıyorum ki; çok zor günlerden geçmiş olan acentacılık sektörü bunun da üstesinden gelecektir” ifadelerini kullandı.
Düzenli aralıklarla gerçekleştirilecek olan TÜRSAB Yüksek İstişare Kurulu toplantıları, daha geniş katılımlarla ilerleyen dönemlerde de devam edecek.